Thursday, June 21, 2012

Fucuk & Enoki Lemak Putih

Masak lauk berkuah yang tak pedas ni, for basah2kan nasi supaya tak kering bila makan,...Pernah buat disini..Tapi kali ni kita adjust ikut sukatan kat rumah kita..agak2lah ya..kalau dulu gunakan suun kali ni kita  gantikan dengan cendawan enoki ni..sedapp..oh yes, talking about cendawan, kita ada beli beberapa jenis cendawan during the trip hari tu..tapi tak pasti nama2nya..

Fucuk & Enoki Lemak Putih
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan-Bahannya:-

1 packet fucuk (kulit tauhu kering)-dipatah2kan rendam sekejap hingga lembut
1 packet cendawan enoki disiat2 dan leraikan
1 kotak santan kara atau ikut suka pekat mana
air secukupnya
1 biji bawang besar, dihiris halus
3 ulas bawang putih, dihiris
1 biji cili merah, hiris halus
1 camca besar udang kering, rendam 10 minit, toskan dan tumbuk halus
Garam, dan serbuk perasa (jika suka)

Cara membuatnya:-
Tuang santan & air kedalam periuk, bawang besar hiris, bawang putih hiris dan udang kering dan cili hiris.Didihkan atas api sederhana hingga mendidih. Kacau selalu supya tak pecah santan. Masukkan fucuk, kacau seketika.
Kemudian, masukkan cendawan enoki. Biar mendidih dan masak hingga cendawan layu. perasakan dengan garam, dan serbuk perasa (jika suka).

No comments: