Wednesday, January 09, 2013

ChocMilo Crepe

Assalammualaikum teman2 sekelian..masih ingat kat kita tak?..Lama rasanya kali ni kita menyepi ya..hehe..Oh harap tak terlambat nak ucapkan Selamat Tahun baru buat semua yang mengenali diri ni baik dialam maya atau dialam nyata ya..Dibulan December tahun lalu kita tak masukkan any entries langsung kan..yalah, buat teman2 yang difacebook sudah tentu dah tahu, sebab akhirnya kita sekeluarga jadi juga bercuti ke Tokyo Japan...:)
Well disebabkan incident tahun lepas dimana blog ini telah dicopy 100%, termasuk gambar2 family kita,...kita dah jadi macam phobia pulak nak masukkan gambar2 family dan cerita tentang holidays kita disana..In fact sebelum tu gambar2 kita pergi Cameron Highlands pun kita tak masukkan juga..kalau tidak memang boleh dibuat kenangan kan, tapi apakan daya..kita tak nak pisang berbuah 2 kali ler..

Anyway, bercuti kat Japan, selama 1 minggu, dengan tidak berpandukan tour guide atau ikut package, buat pertama kalinya was really an experience yang tak dapat dilupakan..bukan lokek atau kedekut, tapi disebabkan packages yang diofferkan clashed dates with my eldest vacations..where the vacations only started middle of December, dan packages yang dioffer are all beginning of December..Basically, dari planning ke booking ke itinerary semuanya dibuat sendiri...Dengan tak tahu keadaan dan environment kat sana, especially on food, kita decided to pack 1 weeks supplies untuk dimasak dan dimakan disana. So first plan was to get an Apartment yang ada dapur so that kita boleh masak for our everyday meals..Imagine 1 luggage bag yang besar just for food supplies..hehe..oh yes tak terlupa juga kita bawa periuk nasi ah!!..haha..
Overall, seronok pergi bercuti diJapan tu, cuma, yang tak boleh tahan, pertukaran matawangnya tu yang  tinggi weh..haha..well itu pun nasib baik kita masak sendiri tau, kalau hari2 makan luar ..maunya pergi tengok2 ajelah tak ada nak beli barang sikit2 pun ah..haha..(Of cos some might say, nak pergi holidays tak boleh nak compare2kan..tapi this was tru the eyes of a housewife like me yang tak bekerjalah kan..heheh)

Ok, ok, back to sharing of recipes kalau before this mana2 kita tengok, baik difacebook, diblog2 dan ada juga dipasar2 tani kat JB, Durian Crepe mendapat sambutan hangat..percaya tak kalau kita cakap, kita sampai termimpi2 kena paksa makan durian crepe!!! Sebab terlalu banyak sangat kita tengok..hahaha..tapi sayangnya kita tak makan durian crepe..sebabnya some of you pasti dah tau kita tak makan durian yang dimasak atau dibuat kuih, itupun Bubur Kacang Durian & Nangka adalah kali pertama kita makan..Tapi bila nampak this recipe yang dishare kat Facebook kemarin terus macam terpanggil untuk mencuba, main reason biasalah kan sebab COKLAT!!..
So tak makan durian crepe tapi makan chocmilo crepe pun jadilah kan..bak kata orang tak ketinggalan juga ler..hahahah...

Recipe from Nina Mirza, yang baru kita kenal....Makan crepe ni macam makan ice cream coklat yang very chocolatey!! I loiiike, pada mulanya kita offer Iqram dia gigit sikit lepas tu dia minta lagi..hehe..yang lain tu biasalah sikit2 aje merasa..yang makan banyak kitalah..cuma kita rasa crepenya ada sedikit liat..memang macam tu ke, atau kita buat tak betul?..Tapi kita tak kisah kita bedal aje, sebab kita suka..hehe..
Terimakasih Nina, for sharing recipe yang sedap ni..akak panjang2kan disini pula ya..for future reference dan untuk teman2 yang lain yang ingin mencuba..:)

Chocmilo Crepe 
 Resepi : Nina Mirza 
Tried & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction  

Bahan-bahannya  
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
2 sudu besar serbuk coklat
 
2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar tepung jagung
2 biji telur - dibuang talipusat
3 sudu kecil minyak masak
3 sudu besar gula halus
3/4 cawan  susu cair
1 1/2 cawan air
1 sudu kecil coklat emulco


Caranya
1-  Satukan kesemua bahan....kacau dengan whisk hingga sebati & larut... Tapiskan
2-  Sediakan kuali leper yang tak melekat
3-  Panaskan kuali dengan api kecil hingga kuali benar-benar panas
4-  Tuangkan 1 senduk adunan ke dalam kuali, terus mendadar
5-  Biarkan hingga permukaannya kering -(Ayu tutup dengan penutup kuali supaya cepat masak dan sekata)
6-  Tak perlu di balikkan
7-  Terus angkat
8-  Ulang proses yang sama hingga habis semua adunan

Ganache Cream-(Ayu buat 1/2 adunan aje)
Rujukan: Buku Temptation of Chocolate Alex Goh
Bahan-bahan
300g whipping cream
500g dark chocolate - dipotong kecil
30g butter

Cara-caranya
1-  Masak whipping cream dalam periuk sehingga berbuih kecil ditepi periuk
2-  Tutup api
3-  Masukkan dark chocolate kacau rata hingga chocolate cair
4-  Kemudian masukkan butter dan kacau lagi sehingga rata dan sebati
5-  Biarkan sebentar hingga pekat dan boleh digunakan...(kalau nak masuk dalam peti ais sebentar pun boleh)


Cara penyediannya
1-  Pukul Non dairy Whipping Cream hingga kental dan kaku-(Ayu agak2 aje berapa banyak untuk digunakan)
2-  Bentangkan 1 keping crepe
4-  Paipkan Whipping Cream di tengahnya
5-  Paipkan ganache cream, taburkan serbuk milo, ganache cream
6-  Tutupkan semula dengan Whipping Cream
7-  Lipatlah crepe
8-  Kemudian simpan dalam peti ais sebentar lebih kurang 2-4jam (kat bawah ajerr)
9-  Sedia dimakan..... makan sejuk-sejuk >>>> Walla! -Memang Walla!!!

44 comments:

Gee® said...

nyam2x...!!

Mas said...

terbaekkkkkk........

Siti Shuhadah said...

sedapnyaaa...nak try buat nanti..:)

lamanya tak dtg sini..hehe..

JUICY CAFE said...

Assalam sis..
Wahh..sis pun sudah men'crepe' ehh..i x sampai seru lagi sis..

Rozita said...

sedapnya ayu..

Marsita yahya said...

Nice....

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

tak pernah lupa pd kak ayu & curlybabe's biarpun dah lama tak update... hehehe

aritu dah buat durian crepe.. rasa mcm mkn durian je... anak2 yg tak suka durian mmg taknak pun merasa.. hehe.. nnt leh try chocmilo crepe pulak.. anak2 pasti suka..

Anna Qawina said...

Akak...yummmyyy...lama x bw eh..hehe

IZA AKMA said...

sedapnya...coklat ngan milo lagi...pasti anak2 suka ni

zila norazila said...

lama btl myepi kak:) hppy new yer wat akk n family ..
mood crepe sudah sampai..zila yg coklat nie x tercuba lg..nnt2 mmg nk try..:)sentiasa ingat kak ayu ..

Shereen said...

Just told my hubby do not disturb me as Ayu( he knows you as your recipes all berapi one ) is updating her blog and thus, I'll be busy writing comments on all her updates... hahaha.. naughty eh, I!
You know, over the years everytime I balik KL, I sure spent a few hundred ringgit buying this durian crepes kat Midvalley . If I'm not mistaken$10 for 3-4 small bijis.1 kotak makan tak puas, buat tahi gigi only and the weird thing is I don't even like durian!!! I think they add ganja la.. Lol! However my hub and son tak makan durian and even though berlambak recipes in the internet and a pack of frozen durian in my freezer, I tak buat pun although bukan main miang lagi I nak buat. Makan sorang- sorang tak shiok and now that I have this choc crepe recipe from you, I'm absolutely ecstatic. My boys tak makan fruits tu sebab also I tak try those strawberry, mango and whatnot crepes. Thank you so much for this recipe... muahhhh!

~~zana@pb~~ said...

Ayu...sama la kita, blog kekeringan idea. Bnyk hal pula. Hari tu akk buat tp tak guna tepong kastad, lembut je tak liat.
Ada masa akk cuba yg ni..

Nina Mirza said...

As'salamualaikum Ayu ...
Jutaan terima kasih sudi mencuba resepi Nina :)
Nina tumpang happy sangat bila tengok Ayu sekeluarga pun suka akan resepinya.
Bab kulit yg liat tuu, Nina rasa adunan yg Ayu tuang kat non stick pan tuu agak banyak (senduk Ayu besar kott....) hehee . . .
Kena mendadar rata dan nipis-nipis kulitnya baru Uumphh...!!!
Salam Perkenalan :)

mrs kayrul said...

menarik nie..buat durian crepe anak tak sentuh pun..blh la cuba resepi nie nanti

Chik Mimi said...

kandaaaaa kita pun tak lepas lagi mengcrepe ni ,wah terliur tengoknya

Anonymous said...

Assalam AYu....apa kabar?Ayu...chocmilo crepe ini memang nampak sedap gitu...memang hot ada bermacam2 crepe...Ayu pegi holiday ke Jepun bestkan tapi memang betul kita cucimata aja sebab mahalbarang2disana...Yg penting Ayu enjoy holiday with family.....

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Ada lagi ke???nak cuba sekeping.

deetha said...

salam kak Ayu, apa kabar?
nampak enak tu chocmilo crepe-nya....

ana said...

Salam ayu... Ooo pi holiday ye. Patut la lama tk brblog. Sya ni fb mmg kureng sket. Tk ikut prkembangn zaman huhuhu... Nmpk sedap. Nk try sbb dorian skrg dh tk byk hihihi... Tq ayu. Tq nina coz share resepi...

Ayu said...

gee - jemputlah gee..:)

Ayu said...

mas - memang terbaek ni mas..mas pun ada buat crepe kan..

Ayu said...

siti shuhadah - cubalah siti..memang sedaplah pada tekak kita ni..
lama tak datang sini..sibuk ya..

Ayu said...

juicy cafe - walkslm, heheh..yang ini aje sis kita mengcrepe yang perisa lain pun sama juga x sampai seru lagi..hahaha

Ayu said...

rozita - memang sedap ni ita..pada kita lah ..hehe

Ayu said...

marsita - thank u dear..

Ayu said...

madiha - thank u dear, terharu akak dengar awww!!!heheh
betul tu ratna..yg suka perisa coklat harus cuba ni..:)

Ayu said...

anna - anna, lama tak dengar suara mu disini.. towkey crepe sudi singgah sini ya..sibuk means good business!!
all the best ya anna..:)

Ayu said...

iza - sedap iza, memnag ngam ni pada tekak akak, ada coklat ada milo ..anak2 pasti suka..

Ayu said...

zila - aahlah zila..lam ku biarkan blog ni terbiar..kadang2 rasa tak miss pun blog akak ni..hahaha..thank u dear.happy new year juga buat zila & family..cubalah yang coklat ni zila..penggemar coklat pasti suka ni..

Ayu said...

shereen - shereen hahahhaa,,thank you so much dear..kesian ur hubby kena told off ya..hahaa..i am sure ur hubby pun tak terkata apa..hahaha...
oh ya..for me, although i like to eat durian yang fresh from the buah..kalau tengok yang buat kuih ke or any kind to it..my tekak terus tertutup..hahah tak tahu kenapa..even the smell i cant take it..wakakaka..ini macam punya orang puna ada eh..haha..yang u pulak tak makan durian tapi durian crepe u makan pulak ya..hehe
yes if your boys like coklat this one you should try..thanks tou you too..i cuma panjang2kan aje this recipe..:)

Ayu said...

zana - kak zana, kita pun kekeringan idea tapi kekurangan waktu..hehe..dah cuba mengcrepe juga ya..kalau suka coklat harus cuba ni kak pb..:)

Ayu said...

Nina - walkslm, jutaan terimaksih juga buat nina sebab sudi berkongsi recipe yang sedap ni!!..aah kot kita rasa, kita gunakan senduk yang besar ..bukan apa nak cepat habis..wakakaka..ok ok noted next time kita gunakan senduk yang kecil sikit..kita tengok kat fb nina, crepenya nipis aje, sampai macam 'translucent' gitu..betul tu kena nipis2baru umppph!!..thanks again dear..nice knowing you !!!

Ayu said...

mrs kayrul - betul tu mrs kayrul..kalau coklat wont go wrong..in
sya allah anak2 suka ....:)

Ayu said...

chik mimi - dindaaa....kanda nampak coklat itu yang terus teruja nak mengcrepe..kalau tidak pun jangan harap ler..hahah

Ayu said...

Anonymous - walkslm, khabar baik alhmdullilah..ini kak sal ke?
betul tu kak..memang macam2 crepe ada..tapi yang coklat menjadi idaman..hehe
aah kita pergi holiday banyak cuci mata aje.....sebab barang2 mahal.tak mampu kita tau..hehe..maklum ler tak bekerja..tapi kita enjoylah..:)

Ayu said...

Puan ros - hahah dah lama muhklisin..hehe

Ayu said...

deetha - walkslm, khabar baik alhamdullilah..deetha sihat ke tu?
hari tu namapk deetha berjumpa teman2 dari malaysia ya..wah seronoknya ya..:)

Ayu said...

ana - walkslm, aah ana, kita pergi holiday..itu pun last minute decision..samalah kita fb pun tak berapa active..tak update hari2 pun..kalau ada barulah comment ke update..
kalau ada bolehlah add kita ya..RAHAYU HASSAN..gambar kasut kat profile..hehe
silakan ana kalau nak mencuba..harap kena dgn seleranya ya..;)

tun_telani said...

wahhhh!! nmpk sgt sedappp!!

Nuridah said...

Assalamualaikum adik Ayu cayang!!!

Wah sedapppp nya...mkn satu pasti nk lagi...dua kali mkn terus nk duduk depan pintu umah Ayu....hehehe...

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Ayu...At least buat juga creape ni..saya dah 3 kali trip doyan...satu pun tak sempat menjadi crepenya....he he he ..

Emm..sokong Kak Ayu, walau ada berkata, bila pergi vacation jgn terlalu berkira, tapi sesetengah part kena gak kan..almaklumlah kena gak padan-padankan ngan budget sendiri..Yang penting kita enjoyyyyyy....

Ayu said...

tun telani - memnag sedap ni tun.. tapi pada tekak akak lah..hehe

Ayu said...

Nuridah- walkslm, kakak Nur ku!!!
Hahaha betul tu makan satu pasti nak lagi tapi makan sopan2 ya..hehe
dua kali makan terus, pindah sini hehe..

Ayu said...

Sue - walkslm, heheh akak ni pun apa angin nak cubalah sue..sebab ada coklat tu lah yang terseru untuk mencuba..kalau tak ada coklat ermmm jangan harap ler..crepe sampai kedapur akak ni..hehe
Betul tu sue..actually akak selalu kena marah dgn hubby akak..sebab kalau nak beli barang tu tercongak2 lama kat tempat barang tu..berfikir nak beli ke tidak..tapi hubby akak akan cakap beli ajelah dah sampai tempat tu..entah bila lagi akan sampai ..hehe
tapi terfikirkan duitnya tu yg tak sanggup..hehe..orang tak bekerja begitu lah kan..eh tapi dulu akak berkerja pun akak pun begitu juga..agkanya akak ni jenis kemut kot?..wakakaa....pecah rahsia..:)