Tuesday, April 02, 2013

Donut Keledek Oren

Donut ni buat tahun lepas..lepas nampak kat rumah Nor Terengganu...nak buat tapi time tu tak ada keledek oren so tangguh dulu until a few days later jumpa keledek oren terus mencuba..Donut ni kita uli waktu pagi dan by the time petang dapatlah makan semuanya..by the time malam dah habis dan tak sempat nak simpan untuk the next morning..So tak dapatlah nak tahu donutnya keras atau tidak the next day sebab dah habis..Tapi for sure, bila baru goreng tu memang lembutt sangat sampai kita makan pun gigit pun ala kadar dah telan sebab terlalu lembut..hehe..

Thank you Nor & Kak wan for sharing the recipe..Minta izin dipanjang2kan disini pula ya..:)

ps: (Ayu gunakan chopstick dan cucuk ditengah doh yang telah dibulatkan dan pusing atas counter hingga mendapat lubang yang dikehendaki..Ayu gunakan cara ni sebab tak ada botol ler yg macam Nor punya tuada yang biasa tu punya....hehe..)

DONUT KELEDEK OREN
 resipi asal : K.Wan
resipi olahan  : K.Nor@SecubitGaram
 

Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction 
Bahan:
320 gm tepung gandum
2 sudu kecil yis segera ~ k.nor guna mauripan
60 gm gula castor
180 gm keledek rebus ~ k.nor guna keledek oren
1 biji telur A
90 ml air
1 sudu besar susu pekat manis
1/2 sudu kecil garam
1  sudu besar butter ~minyak
gula castor secukupnya



Cara-cara :
Lecek/lenyek keledek yg direbus tadi hingga halus. Ketepikan.
Masukkan tepung, yis, gula dan keledek. Gaul sebati.
Masukkan pula telur, garam dan air (air perlu dimasukkan sedikit demi sedikit),  gaul hingga membentuk sebiji doh.
Kemudian masukkan butter dan uli hingga menjadi doh yg lembut dan tak melekat pada mangkuk.
Tutup mangkuk dgn tuala lembab atau plastik cling dan biarkan adunan naik sekali ganda.
Bila adunan dah naik, ambil sedikit adunan (lebih kurang35 - 40gm) dan bulatkan.
Letak atas papan pencanai yg ditabur sedikit tepung dan tekan2 hingga sedikit leper (lebih kurang 1 1/2 cm)
Tekap bahagian atas doh tadi dgn menggunakan mulut botol air mineral/minuman utk membentuk lubang pada tengah2 doh.
Keluarkan doh yg dibahagian tengah tadi dan ulang sehingga habis adunan.
Rehatkan doh yg dah dibentuk lebih kurang 20 - 30 min (atau sehingga doh naik/mengembang kembali - doh akan lebih cepat naik kalau cuaca panas)
Panaskan minyak dengan api yg sederhana dan goreng donut hingga masak.
Angkat dan toskan.
Biarkan seketika kemudian barulah disalutkan dgn gula castor.


*boleh gantikan keledek oren dgn keledek biasa atau pun dgn kentang
* kaedah membentuk donut spt di atas akan menghasilkan donut yg lebih membulat/montoks dr menggunakan acuan penerap donut 
*kerja2 membentuk pun lebih cepat siap berbanding menggunakan penerap yg mana kita perlu mencanai terlebih dahulu (lg pun doh yg diulang2 canai akan mengambil masa yg lebih lama utk naik)
* gunakan botol air mineral atau minuman bergas yg kecil. potong bahagian bawah botol spt dlm gambar di bawah

(pls refer kat blog Nor ya)




10 comments:

GK Arusuvai said...

sry ye..tumpang tanya...is this a version of kuih keria?? anyway it looks awesome!! love it

K.Nor said...

alaaa guna montot nozzle pun tak per.. cari nozzle yg besar like 1M ke :)

JUICY CAFE said...

Assalam sis..
Bila tgk aja donut nih rasa nk masuk aja dlm laptop nih..hihi..

Ayu said...

gk - no this is not a version of kuih keria..cos, keledek yang digunakan pun sikit aje where as keria more keledek dari tepung..:)

Ayu said...

Nor - aah eh..terfikir pulak kita time tu..mengong lah kita ni..hehe..anyway, thank you dear for tips..:)

Ayu said...

Juicy cafe - walkslm, hahaha..kalau boleh sis jadi viruslah baru boleh masuk computer kan..hahahaa...adehhh..haha

Ms Lia said...

As-Salam Ayu!

Tgk ur donut, mata I dah berbintang! My children, in fact, the whole family love ur donut resepi. Tried a few times already, but my SIL did it the right way by making them into the shapes of real donuts. Unlike mine.

What I wanted to say is, Thank u so much, for ur marvelous recipes! Semoga Allah memberikan u ganjaranNya, atas ilmu dan resepi yg dikongsi bersama pembaca. Terimakasih sgt-sgt. U don't know how much we appreciate & love u.

p/s* Jgn 'merajuk' lagi, ok?! :o)

Ayu said...

Ms Lia - walkslm, hehe..berbintang2 ya lia..hehe..wow i think dah one year since the last comment you drop kat sini ya..apa khabar awak disana?..shukur alhamdullilah u tried a few times already donut recipe yang the last one tu ya..wah sil also tried juga ya..bagus bagus..panjang2kan recipe for sharing ya..i m really glad u love it dear..!!

Your welcome dear!!..Thank you so much too for the doas and wishes..u really made me want to cry..i felt so so so touched..memang kadang2 kita terasa juga macam sedih dan tidak diappreciatekan dengan apa yang kita kongsikan disini..tapi what can i say kan resmi orang2 ni kita tak dapat nak buat apa2 pun..kena telan aje ..

Frankly friends like you yang memberi kata2 semangatlah yang motivates for me to carry on blogging dan berkongsi apa yang telah dicuba.. .
kalau diingatkan those things yang made me so sad memang dah lama tutup blog kita ni..

P/S kadang2 tu..memang merajuk juga..maklum ler..hati ni dah masuk senja..senang terasa..huhu..:)..

Ms Lia said...

Kita sihat. Alhamdulillah.

Kekadang dtg bertandang tapi tak bagi salam. Mintak maaf ya.

Suka sekali tgk resepi-resepi Ayu, selalu membayang kalau kita dapat rasa. Hehe.

Kalau Ayu ikhlas memberi resepi-resepi, dan yg mencuba dapat manfaatnya, tambah saham akhirat Ayu - SubhanAllah.

Insya'Allah, di masa-masa akan dtg, kita rajin-rajinkan diri bagi salam kalau berkunjung ke mari.
Dalam pada tu, Ayu jgn serik-serik berkongsi resepi ya.

P/s* Nak try buat kek-kek Ayu, tapi takut tak menjadi. Seram sendiri! Doakan kita berani try k?

Ayu said...

Ms Lia - kita faham..ramai yang datang pun begitu juga..senyap aje..hehe..kadang2 terasa sunyi juga macam syok sendiri bila berbicara tu..hahah..tapi nasiblah kalau ada teman2 yang tinggalkan jejak..dapat juga rasa terhibur..at least ada juga yang sudi bertandang dalam hati ni berkata..hehe..

Memna ihklas lia apa2 yang kita dah berkongsi disini..harap2 dapatlah manfaatkan siapa2 yang telah mencuba dan kena dgn selera masing2..

In sya allah kita akan teruskan niat kita berkongsi tu lia..ah..selalu2lah tinggalkan jejak tau..at least ada juga readers dari spore yg selalu singgah ke sini..

Hahah..kalau seram nak try kek2 yang bercream cubalah kek2 yang tak berkrim tu..hehe...in sya allah Lia boleh!!!..
wa caya sama lu..hahaha...!!!