Monday, May 06, 2013

Bingka Tapai Ubi

Kuih bingka yang dah lama kita buat tak salah bila kita click balik kat gambar tu bulan July tahun lepas!!..huhu..nak masuk blog asiklah tertangguh... Buat 1/2 adunan aje sebab tapai ubi itu aje yang ada..My mum suka bingka ni..sedap katanya..Mr Hubby pun suka..kita bakar dalam acuan nordicware yang bunga2..Suka dengan kejadiannya sebab dalam lembut luarnya garing2 gitu..Terimaksih pada Kak Fida for sharing..lain kali boleh buat lagi..:)

Again..all of today's entries are  scheduled postings.Nampak gaya kita sekarang berblogging kena buat scheduled entries...kalau tak buat macam ni memang susahlah kita nak update blog..sebab time pagi2 lah kita sibuk nak uruskan anak2 dan memasak didapur  :(

Bingka Tapai Ubi
Sources:-From Kak Fida@myresipi
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan:- loyang 11"-(Ayu buat 1/2 adunan aje)
  • 360 g gula halus- 180g -(Ayu gunakan 140g)
  • 5 biji telur-(Ayu gunakan 3 biji)
  • 900 ml santan pekat (akak guna 400 ml santan KARA + 500 ml air)- 450g-(Ayu gunakan 170g santan pekat + 55g air)
  • 360 g tepung gandum*-(Ayu  guna 180g)
  • 1 sk baking powder*-(Ayu gunakan 1/2 sudu kecil)
  • 300 g tapai ubi - dilecek-(Ayu gunakan 160g)
  • 1 sk garam halus
  • 1/2 sk esen vanilla
  • 1 sk pewarna kuning 

Cara:-
  1. Ayak tepung dan baking powder.Di dalam sebuah mangkuk,pukul telur dan gula hingga gula hancur.
  2. Masukkan campuran tepung dan kacau sambil dituangkan santan dan terus kacau.
  3. Masukkan tapai lecek,garam,esen dan pewarna kacau lagi hingga sebati.(Ayu gunakan blender aje semua)
  4. Perap adunan selama 4 jam atau boleh juga terus di tuang ke dalam loyang yang disapu mentega/minyak sekeliling barulah diperap.
  5. Panaskan oven dahulu dan bakar selama 30-40 min atau hingga masak ikut kepanasan oven masing2.Jika ingin permukaan kuih garing,bakar sebentar dengan menggunakan api grill.
  6. Biarkan kuih benar2 sejuk di dalam loyang barulah boleh dipotong dan di hidangkan.

33 comments:

Ann Ishak said...

betul tu kak, semua entry saya memang auto publish...memalam baru buat entry baru

Gee® said...

Cantiknyaaaa sayang nk makan...

K.Nor said...

lawonyer mould

rostina76 said...

salam k.ayu......bestnye nampak resepi ni. ros ada lg balance tapai ubi yg bt aritu. blh bt stok clearance tapai ubi ni.

ummiaisyah said...

so perfect kemenjadiannya..kalo sy buat ntah apa la jdnya..heheheh

Anna Qawina said...

Aslmkm kak Ayu..kita suka makan ni tapi masalahnya tak suka nak parut2 ubi..hehe

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

nampak sedap sgt tu kak ayu.. pantang betul bila sebut tapai ubi.. mmg feberet.. sebenarnya mmg ada stok sebungkus tapai ubi dlm esbox.. konon2 nak buat kek.. tak taulah bila kemenjadiannya.. hehe..

Ayu said...

Ann - hahah..ada juga gang ya..hehe tulah akak sekarang macam tulah ann..kena siapkan only when free dan itupun selalu separuh jalan dah ada yang mengacau dan kena settlekan..:(

Ayu said...

gee - hehe..tak apa gee..kena makan kalau tak nak makan kesian kita dah penat2 masak..hehe

Ayu said...

Nor - heheh..nor nak tak?..hehe

Ayu said...

Rostina - walkslm, cubalah ros..sedap ni ..tapi pada akak & family lah..akak pun sama juga guna tapai yang last tinggal 1 tulah ..hehe

Ayu said...

ummiaisyah - uish boleh mesti jadi punya dear..tak payah acuan pun boleh bakar dalam loyang pun dah ok..:)

Ayu said...

anna - walkslm, anna, bingka ni tak payah parut2lah ubinya tu dear..heheh akak blender tapai sekali semua dalam blender..lagi senang ..sekejap aje dah siap..:)

Ayu said...

madiha - heheh..samalah macam akak suka makan tapai..sampaikan nak buat tapai sendiri..tapi tak pernah jadi tapainya tu..tapai ubi especially..
huhu..

Rohah said...

cantiknya,dan mesti sedap ni...

Ayu said...

Rohah - thank you Rohah..alhamdullilah sedap bingka ni..:)

Mamasya said...

Aslmkum Ayu
cantik bingka bentuk bunga.letak tapai...satu kelainan ni..belum pernah mkn....kalau dpn mata tak sabar nak rasa...hi..hi

CT Delima said...

As'salam Ayu..lama betul ct tak jalan2 blog kawan2..apa pun dah tertarik dengan bingka tapai ubi ni. Tapi lama juga nak perap adunan tu 4 jam eh hihi. Harus sabar tu kan..

Ayu said...

Mamasya - walkslm, heheh...kita suka bakar kuih bingka dalam acuan nordic ware ni mamasya..kejadiannya sempurna gitu kita tengok..

Ayu said...

CT delima - walkslm, ct, kita rasalah kan kalau tak nak perap pun boleh kot?..sebab kat cara2nya tu kalau nak terus bakar pun boleh..
kita time tu sebab saja aje tak nak terus bakar sebab nak settlekan hal lain dulu..:)

ilahjy said...

Salam cyg ayu... kak ilah Sihat Harap Ayu Sekeluarga Pun Sihat..tu La Kak Perasan Juga..sama Lah Kita Selow Melow Berblog La Ni...apa Pun Jnji ada juga Update..suka Kak Ilah Tgok Acuan2 Ayu..jarang Jumpa Di Sini...

Ayu said...

ilahjy -walkslm, kami sekeluarga semuanya sihat2 kak..especially kita ni terover sihat..haha..
tulah kan..asal berupdate ok lah..walaupun selow melow..hehe..
ni acuan nordicware kak..kalau buat bingka memang sesuai dibakar dalam acuan jenis ni..dia bakar pun sekata aje..:)

sudipVSsenduk said...

bubur som som II & bingka tapai ubi ni, guna mould yg sama ke? cantik la

Ayu said...

sudipVsSenduk- eh eh..betul tu..macam mana sis tahu?..heheh ni mesti nampak kat facebook ke?..hehe...add akaklah kalau sudi..:)

sudipVSsenduk said...

saya tak aktif di fb, jarang sangat bukak. Dulu pernah 'curi' resepi bubur som-som di sini, tu yg teringat2 bentuknya

'mencuri' utk kenyang... halalkan ya

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam kak Ayu..apa kabar?lama atie tak singgah kat sini.Cantiknya bingka tapai ubi tu dlm acuan yg menarik!

Marsita yahya said...

salam Ayu,
lama tak jengok sini...apa khabar?

Ayu said...

SudipVSenduk- oh ya ke .. Hehe pandai plak SVs meneka memang bunga ni dgn bunga Bubur som2 tu dalam satu loyang..plus one more bunga tulips.. Hehe oh no problem .. Curi recipe buat kenyang ya.. Haha halal halal...

Ayu said...

Azatie - walkslm, atie... Sibuk ya atie...akak pun begitu juga dear.. Update blog pun dah jaramg2 dah.. Anak tengah periksa minggu lepas..

Ayu said...

Marsita- walkslm, khabar baik dear.. Mas macam mana sihat ke tu.. Thank u bertanya khabar ya. Aduh rasa di sayangi gitu...hehe;)

Nuridah said...

Assalamualaikum adik Ayu cayang,

Ayu sihat ke? Anak2 dh habis exams belum?? Kak Nur skrg goyang kaki aja...fiqah belajar sendiri....haa...bila ngendap bukan belajar asyik ngan hp aja...bila kita tk pantau dorang nie main2 aja..

Ayu...sori kak Nur lambat sampai..mcm dh lemau skrg nk ngadap pc...cantik kuih tu ayu...

Happy belated birthday buat Ayu syg dn ayahanda Hassan..maaf lambat nk wish..tk pe la erk ayu..hehhe...moga Ayu dn ayahanda sentiasa dlm rahmatnya, berbahgia dunia dn akhirat..bertambah keimana dn diberi kesihatan yg mantap...aamiin.

Ayu said...

Nuridah - walkslm, kak Nur!!!!
Kita sihat kak alhamdullilah..Harap akak & family pun begitu juga ya..
Anak2 dah habis exam...tapi stressnya masih belum reda selagi the real big exam PSLE belum over..
Kita sangat2 worry tentang Iqram ni kak..he is struggling with his studies..:( Harap2 he can do well in the big exam..

Kak Nur dah senanglah kak dah tak payah nak ajar Fiqah..kita sememnjak Marsya dah darjah satu ni..tiap2 malam kena duduk ajar dia..mana nak kena pantau si Iqram..memang sekarang dah tak macam dulu bila malam boleh languk depan pc..kadang2 sampai berhari2 tak on pc tau..huhu..tengok kat hp ajelah tapi tak dapat nak jawap comments2 semua tru hp..:((

Sekarang nak try new recipes pun macam tak ada mood..sebab dah limited time..masa yang ada sedikit tu untuk kita berehat sekejap lepas pagi uruskan si Marsya then lepas tu masak then lepas tu dah si Iqram pulak balik then nak uruskan dia..by the time dah petang marsya pulak dah balik ..then so onlah sampai malam..:(

Wah bestnya dah goyang kaki..pinjam kaki boleh
tak?..hahaha..kita nak jalan kaki pun tak boleh sebab ada rantai kapal busar punya terikat tau..hahha..
Terimaksih Kak Nur for the wishes tu ya.. semuga kita semua dibawah lindungannya dan begitu juga dgn Kak Nur sekeluarga.. Amin..



Subroto Ghosh said...

I love this recipe ! Reminds me of you making soap at home, Mom.
And it's fun to see photos of your house there and see
Dad in that comfy chair we sat in when we visited,
attempting to use the slow internet :)

I can't wait to hear how the soap turned out in terms
of using it. Does it smell different since it is made with
animal fat? Any other differences from vegetable-based soap?

Love you!