Monday, April 21, 2014

Ayam Masak Usik

Ayam Masak Usik  ni diberi nama mungkin sebab bila dimasak kita usik2 dia aje..hehe..Ok actually tak tahu kenapa namanya begitu..apa2pun lauk ayam ni sedappp...haish macam2 masakkan ayam yang telah dicuba dan macam2 nama pulak tu..hahaha..
Senang nak masak ni..campak aje semua bahan2 tu.. 

Mungkin ada tertanya2..sejak 1 minggu yang lalu almost hari2 kita update..macam lain aje..macam tak macam Ayu aje..dah nak pencen ke?..hehe..mungkin ya kot?..mungkin kita nak clearkan gambar2 yang dalam draft/folder kita yang agak boleh tahan juga banyaknya..maklum ler, 6 bulan kemarin tak update so masak2 simpan masak2 masuk draft..so nak postkan as much as possible..
esok2 bila dah tak ada nanti faham2 ajelah ya..slow ajelah tu..atau pun terus lenyap dari alam maya ni..huhu..
Blog pun sekarang tak macam dulu..dah ramai teman2 yang senyap dan yang ada pun dah pencen dan tutup blog..Kita notice ramai blogger baru..mostly adik2 yang baru nak berjinak2 dalam main masak2 ni..Mungkin sekarang ramai yang post difacebook & instagram aje..sebab cepat dan tak payah nak susah2 macam blog yang boleh dikatakan mengambil lebih sikit masa untuk menyiapkan satu2 entry..dan of cos, kalau berblog ni lebih senang guna pc dari handphone..where else, instagram & facebook guna handphone aje dah siap..:)

Ayam Masak Usik
Sources:- None@mesra.net....
Tried & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan:-
1 kg ayam (bersihkan dan buang kulit)
½ cawan minyak masak
50 gm bawang putih(kisar) -(Ayu gunakan 2 sudu besar)
50 gm bawang merah(kisar) -(Ayu gunakan 3 sudu besar)
50 gm halia muda(cincang halus) -(Ayu gunakan 2 sudu besar)
2 labu bawang besar (mayang)

1 camt serbuk ketumbar
1 camt serbuk jintan manis 
1 camt serbuk jintan putih-(Ayu tambah)
1 sudu besar cili serbuk (Ayu tambah)
1 camb serbuk kunyit
1 batang cili hijau/ 1 btg cili merah
1 biji tomato
garam, ½ camt lada sulah dan serbuk perasa




Cara:-
Gaulkan ayam dengan bawang merah, bawang putih, halia,serbuk kunyit, ketumbar, jintan dan lada sulah. Panaskan minyak, masukkan ayam. goreng hingga setengah masak, tambah sedikit air jika perlu.
Masukkan garam. Masak lagi, apabila hampir masak masukkan bawang besar, cili dan tomato yang telah di potong. Angkat.
Taburkan daun bawang sebelum dihidangkan bersama nasi putih.

16 comments:

rostina76 said...

salam k.ayu…ni adik baru main masak2 dah dtg. heheh!!!!weird nya nama resepi ni. ingat kena usik dek org suruh masak ayam…..adehhhh, jgn le menyepi lg k.ayu….rugi rasanya otai2 masak klau ttp akaun…xsama fb & blog…keunikan blog xleh nak challenge fb…walau cepat tetapi kreativiti kurang d fb…utk org2 malas mmg sesuai dgn fb tetapi utk yg gifted dgn skill memasak & photography rasanya blog is the best.

Honey said...

Salam Kak Ayu,

Sedap nya sedap nya sedapnya! dah lah puasa ni hahahaha

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Salam Ayu...

Teruja betul akak baca tajuk entry.. nak tahu tu ayam masak usik .. rupanya masa nak makan usik2 gitew... eheh :
Memang mudah akak tengok resepinya tu Ayu ..

Rosdi Eunos said...

nak try jugak la usik usik resepi nih... hehe
Mostly dalam blog ayu banyak resepi yang menyelerakan..
yang tak boleh tahan tu bila tengok udang jantung pisang.. mcm rasa nak makan banyak pulak hari ni..

tun_telani said...

Salam kak ayu.. hehehe.. comel je nama lauk nih.. tun suka kalau lauk2 yg ada jintan ketumbar nih.

Umie Jazz said...

Assalamualaikum Ayu aduh terliur sungguh...yumyum....

Cheq Sue said...

unik betui nama masakan ni, rasa2 macam nak cuba la jugak.. kak ayu, berblog tak sama macam fb...lagi puas hati dapat tulis macam2... walaupun amik masa, tapi tetap curi jugak mana ada luang

Ayu said...

rostina - walkslm, heheh..ni adik dah expert ni..hehehe..
entahlah ros, ayam usik2 ni begitulah namanya..hehe .alahai ros,
kalau dah tiba masanya untuk akak berundur..masih banyak lagi blog2 masak yang lain..satu menyepi seribu yang timbul..hehehe..tulah sekarang rasa macam pudar aje berblog ni..
tapi memang betul blogging memang ada keunikkannya..cara penyampaiannya lain dari instagram & facebook...haish..tengoklah ros...keadaan yang menetukan..huhu...;(

Ayu said...

Honey - walkslm, wah puasa kadha ya..
telan air liur ajelah ya..hehe

Ayu said...

cahaya hidupku - walkslm, hehhe..
ayam masak usik..diusik2 gitu bila dimasak..hehe..tulah memang mudah..semuanya dicampak sekali harung..sedap ni..:)

Ayu said...

Rosdi - hahahaha cubalah, ayam usik2 ni..hehe...
Terimakasih Rosdi for the compliment tu terharu kita ..your blog pun banyak resepi yang sedap2....
udang jantung pisang tu sedap..satu kelainan masak jantung pisang...

Ayu said...

tun telani - walkslm, samalah macam akak..kalau recipe dalam letak ketumbar,jintan manis aje akak tetap akan letak jintan putih juga..sebab this 3 memang tak dapat dipisahkan..hehe

Ayu said...

Umie Jazz -walkslm, cubalah umie,..
cian dia kecur sudah ya..hehe

Ayu said...

cheq sue - cubalah sue, sedap ni..
betul tu cheq sue, blog memang berbeza dari fb & insta..dapat tulis banyak perkara dan gambar pula terang dan memikat..cuma itu ajelah waktu yang diperuntukkan a bit lama sikit..:)

Mila@Rimbun said...

wahh nampak sedaplah. first time dengar nama masak usik nih.. usik usik jer makan tokleh tau hihihi

Ayu said...

milla@rimbun~ hehe tulah usik2 dulu tengok syam hiduo lagi tak... hehe