Friday, October 31, 2014

Chocolate Orange Marble Cake

Assalam, kalau tengok kat blog kita ni..ada beberapa jenis kek marble yang telah kita cuba..memang kek marble favourite my family..besides dimakan buat sarapan kek ni pun selalunya dimakan waktu petang or when the craving for some sweet soft stuff mendatang...biasalah kan..kek2 jenis macam ni senang untuk dimakan dan sedap pulak tu..This time kita cuba kek marble chocolate & orange..kombinasi yang memang serasi..kita kalau buat kek berperisa chocolate suka gandingkan dengan perisa either orange atau lemon..this two, memang kena betul dengan tekak kita ..kalau perisa strawberry kurang sikit...

Kek ni pun jangka hayatnya sekejap aje dah habis..tak sampai sehari..kita buat waktu malam, the next day dalam tengahari gitu dah habis... berebut last few pieces diantara Marsya & Iqram..siap 'scissors paper stone' lagi siapa yang menang dapat makan the last piece...heheh..itu datang angin nak makanlah..cuba datang angin tak nak..dihonyok depan muka pun tak hairan...sabor ajelah..
Recipe kita adjusted cara membuatnya dengan masukkan telur sebiji sebiji instead of masukkan kesemua bahan2 macam recipe asal...Oh recipe asal ada curah ganache, tapi kita tak buat..sebab dah malam tak kuasa mak nak main curah2...hehehehe...

Chocolate Orange Marble Cake 
Sources:- Good to know
Adjusted,Tried & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction
Ingredients:-
175g caster sugar-(Ayu used 130g)
175g unsalted butter, softened
175g self-raising flour
1tsp baking powder
3 large eggs, beaten
1tbsp fresh orange juice-(Ayu used sunquick)
2 tsp finely grated orange rind-(Ayu just used 1 tsp) 
1 tsp vanilla essence
1/8 tsp orange essence -(Ayu added) 
orange colouring (optional)(Ayu added)
1tbsp cocoa powder blended with 2 tbsp hot water(Ayu used 3 tbsp)


Method:-
Put sugar, butter,  in a bowl. Beat with an electric whisk for 3 to 4 mins until pale and creamy. Add in egg 1 by 1. Add in vanilla essence. Fold in flour, baking powder till combine.
Transfer half the mixture into a second bowl. Into this mixture, fold the orange juice, orange
essence, orange colouring and rind. Fold the cocoa paste into the first bowl.
Spoon the two mixtures randomly into a greased, lined 18 x 25cm (7 x 10in) cake tin. Draw a knife through the mixture to create the marble effect.
Bake at 180°C (350°F, gas mark 4) for 35 to 40 mins until firm(Ayu baked at lower temperature of 155c until firm). Remove from the oven and leave to cool in the tin for 5 mins, then turn out and cool completely on a wire rack.


20 comments:

Rina Audie said...

jeruk dan coklat ? Hmmm kelihatan menggiurkan. Nyam-nyam....

MamaFaMi said...

Waaah sangat cantik kejadian kek Ayu. Tergoda teruja dan segala ter yang ada! Hehehe... Without ganache pun anak anak Ayu dan stone paper scissors, kalau ada ganache agaknya, dia main boulder, plywood, cangkul la kot! Hahahaha

nasa mulia said...

Tambah mencantikkan kejadiaanya faktor mould jugak rasanya....hehehe

LiNa_Pg said...

Coklat ngan oren tu mesti harum semerbak time dok bako tu kan...sedap ni pekena ngan teh O panas...
Brkenan lak..hurmm bila nk try..byk sangat dalam list hihii

Cik Ecah said...

bentuk kek cantiknyaa! ;)

ana said...

Salam ayu...look nice and sedap...

maz said...

Assalamualaikum kakkk...peluk la dlu 10x...jarang singah kan...cantikk sngat kek akak ni...sedapp ke kak...rumah kita ni klu butter ni xbrapa sngat...tp npak moist..pastu mudahh kan...hahaa...plih yg mudah2 jee..

Ayu said...

Rina- ya rina, jeruk(orange) & coklat..alhamdullilah sedap...;)

Ayu said...

Mamafami- wakakakka...wah violent betul tu..hahaha..kalau cangkol dah masuk..maknya kena masuk campur...hahahah...;)

Ayu said...

NASA mulia- hehehe..actually sebab kek keluar cantik aje Dari acuan..itu pun kasi berselera untuk makan..heheh

Ayu said...

Lina- aah Lina... Ada Oren kasi kek ni beraroma wangi aje..hubby akak kata lepas makan mulut wangi aje..hahahha

Ayu said...

Cik ecah- thank you ecah..acuan nordicware akak guna kan...;)

Ayu said...

Ana- walkslm, thank you alhamdullilah memang sedap ni Ana...;)

Ayu said...

Maz- walkslm, hahah meh peluk tak nak lepas..hahahah..
Alhamdullilah sedap maz...orang rumah akak ni..memang suka kek butter macam ni...senang nak makan kata dia orang..hehehe...;),

zila norazila said...

akk cun kek..marble akk byk..x tau mk pilih mna ne..msuk list

Ayu said...

zila - hehehe...semua marble cake kat blog akak ni..akak suka..pilihlah mana yang bekenan..hehehe

Akak Vitamin said...

Sedapnya.. rasa bau oren yang fresh tu sampai ke sini. Suka bau kek :)

Bunda a.k.a KN said...

As Salam...salam ukhuwah dari bunda...

Ayu said...

Akak Vitamin - memang kek ni bila dimasak tu wangi aje satu rumah..bila dah masak pula wangi aje bau mulut ....hehe

Ayu said...

Bunda - walkslm, salam ukhuwah juga thank you sudi singgah sini ya...:)