Friday, November 07, 2014

Ondeh Ondeh Cupcakes

Ondeh Ondeh Cupcakes ni kita hanya tahu  kewujudannya diSingapura ni bila an article about this cupcake serta puan punya bakery was featured in Berita Harian baru2 ni..First time kita dengar 'ondeh ondeh cupcakes' ni..well to keep the story short..basically this bakery shop has created cupcakes based on traditonal kuih punya flavours..It was quite a hit bila kita tengok kat Instgram this bakery shop has its own fans...siapa2 yang nak beli kena queue and take numbers just to buy their products..and within hours their cupcakes was sold out!!..Kira ni is the IN THING now here in Singapore..mana2 kita tengok ondeh2 cupcakes, although according to the puan punya cupcakes shop, she ever shared her recipe dalam satu majalah, but too bad I dont have the recipe and I am not sure majalah apa..I've decided to try my own version of ondeh2 cupakes..although I have not tried the real thing yet, but I came to a conclusions that kalau to convert a cupcake to an ondeh2 flavour mestilah  kena ada rasa pandan, gula melaka & kelapa parut..

I 've also decided to try to use Pandan Cupcake recipe which I made last time..and adjusted to my taste & sweetness. The cupcakes in the picture was actually my 2nd trial. My first trial was kita added gula melaka during the process of filling in the batter and terus bakar. Selepas dibakar I noticed the inti gula melaka yang kita masuk halfway then top up dengan another batter, turns out to be melted all the way down to cupcake liner..so basically the base of the cupcakes aje yang bergula.. some gula melaka tak hancur but still keras bila digigit..ini feedback dari Mr Hubbylah..hehehe...:(

Then kita decided to try again, but this time kita bakar cupcakenya kosong aje.. then kita korek lubang ditengah lepas dimasak..then baru bubuh air gula melaka yang pekat kedalam lubang.
Another version yang kita tahu intinya dimasak macam nak buat kuih koci kelapa parut dengan gula melaka then digentel bulat dan diisi halfway juga macam kuih steam coconut blossom tu...
Macam2 versilah yang ada..anyway ini versi kitalah kan.. 

This cupcake so far can last outside for at least 2 days ya..thats how mine lah..
Bila disuruh Iqram rasa, he commented..'Mamaaaaa..this is not cupcake its kuihhhhhh!!!'...hahaha..I laughed my hearts out...yalah its ondeh ondeh cupcakeslah..what you expect!!...hahahahaha...

Ondeh Ondeh Cupcakes
Sources:- Ayu@curlybabesatisfaction
Pandan Cupcake
Bahan:-
220g tepung gandum
170g castor sugar
4 biji telur sederhana besar
11/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil vanilla essence
1 sudu kecil pandan essence
pewarna hijau
1 kotak kecil santan -(200ml) + 1 sudu besar air
1 sudu besar minyak jagung

Cara:-
Pukul telur & gula hingga kembang dengan menggunakan speed tinggi. Masukkan vanilla, pandan essence dan juga pewarna hijau, gaul rata. Masukkan tepung, garam & baking powder yang sudah diayak kedalam adunan berselang seli dengan santan dan tepung hingga habis dan sekata diakhiri dengan bahan kering. Gaul rata dan akhir sekali masukkan minyak jagung dan gaul rata. Masukkan adunan dalam papercups dan bakar hingga masak dengan mengikuti oven masin2.

Inti & Frosting:-
200g gula melaka
2 cawan air

Masak bahan2 didalam periuk hingga pekat dan 'springy'.Masak hingga air gula menjadi dalam 1 cawan gitu Matikan api. Adunan akan cepat mengeras kalau dah sejuk.


Cara:-
Korek lubang ditengah cupcake dengan mneggunakan 'coring knife'..Keluarkan baki isi cupcake tadi. Masukkan air gula melaka tadi kedalam lubang dengan menggunakan sudu kecil.(dinasihatkan air gula ini sentiasa dipanaskan dengan api kecil sebab ia cepat mengeras.) Isi hingga habis. Kalau air gula melaka menjadi keras, panaskan balik sementara untuk buat frostingnya.

Frosting:-
1/2 -3/4 cawan kelapa parut yang sudah dikukus dengan sedikit garam & daun pandan-(Ayu kukus kelapa parut 1 packet dan bubuh 2 helai daun pandan serta sedikit garam. Guna hanya perlu. Balance kelapa parut tadi boleh disimpan dalam frezzer dan boleh dibuat untuk kegunaan lain seperti buat kuih traditional)
1 cawan whipping cream

Cara:-
Pukul whipping cream hingga kembang or 'stiff peak'. Masukkan kelapa parut dan gaul rata. Siap untuk dipipekan keatas cupcake. Drizzle air gula melaka keatas frosting. Siap untuk disantap.

28 comments:

ana said...

Kelakar ayu ur son...ayu penah try makan yg bakeri tu jual tak? Apa pun gigihnye ayu buat cupcake ni...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

hehehe.... kelakar sgt.. tp sy tabik ngan kak ayu sebab rajin mencuba lagi bila yg 1st round gagal... akak memang rajin... nampak so yummy... nak pulak ada yg lemak2 berkrim tu kan... hope ada kerajinan utk mencuba nnt.. skrg aura kerajinan sedikit menjunam..

cheq da said...

Wah mcm ni pon boleh..hebqt

nash said...

Salam Kak .yu, i pernah jugak que kat kedai tu kat arab st, cupcakes dia sedap la jugak but to be honest i won't do that again selepas ternampak pic pekerja dia bancuh cupcakes pakai singlet aje kat instg tu,rasanya pernah ada org tegur but so far i dun see any improvement, i know they are young and trendy but kebersihan kena la jaga jugak..hmmm..

huda said...

teringin nak cube, tunggu da abis pantang, tq ye share resipi ni

Rosdi Eunos said...

So far kat JB ni tak pernah jumpa lagi ..
tapi it looks tempting .. orang kampung mcm saya ni, pantang kalau ada benda benda yang ada touch of traditional punya ingredients.. heheh

Ayu said...

ana - haha..kita belum pernah lagi makan.. yg jual tu punya..tapi tengok juga a few recipes macam lebih kurang gitu ..cuma teknik intinya tu lain lain..gigih sebab suka dgn rasanya cuma teknik aje nak kena adjust..:)

Ayu said...

madiha - hehehe...akak akan cuba lagi kalau rasanya is there..but tekniknya kena adjust..so the 2nd time tu taste wise akak dah ok cuma teknik isi intinya improvekan aje..
cubalah bila mood rajin tu datang ya..baru2 ni ada nampak orang buat class traditional cupcakes flavour ni tau dimalaysia..:)

Ayu said...

cheq da - memang tradiotnal cupcakes ni tengah hot kat spore ni sis..:)

Ayu said...

nash - walkslm, oh nash dah pernah cuba ya..tulah akak tengok macam ramai yang suka makan cupcakes kat situ..siap dgn ambil number queue untuk beli...pernah some blogger review juga their products...
and yes i saw the staff many young people..yalah mungkin sebab bossnya pun young couple kan..:)

Ayu said...

huda - sama2 huda...thank you sudi singgah ya..:)

Ayu said...

Rosdi - so far kat jb akak tengok ada dah buat class traditonal cupcakes ni tau..uish.. jangan cakap orang kampung orang yang tak kampung pun suka tau tradional touch macam ni..hehehe

zila norazila said...

ada jual kt mna kak..mcm nk try mkan lh..mesti sedap..akk mmg rajin tau..tabik spring ..:)

Ayu said...

zila - ada jual kat jln pisang dkt dengan arab street zila..akak belum pernah makan lagi...rajin sebab nak makan punya pasal..hehe

Sidratul Muntaha said...

ya Allah
memang mencabar iman

Ania said...

Salam kenal! Blognya enak :) Saya dari team Kumpulbagi.
Jika Anda mau share dan download files dengan gampang kunjungi page kami di: www.kumpulbagi.com
Semuanya gratis, cepat dan tanpa limitasi. Anda bisa upload sebanyak files (audio, video, pdf, jpg, dll.), membuat koleksi berkas dan bagikan dengan lainya.
Coba servis kami tanpa registrasi:)

ain sweet thots said...

wow kak ... lama i jengah. i really want to try this. mesti sedap sgt ni sbb i dah rasa cikkiah punya. sedapnyaa ...

Ayu said...

Sidratul- hehe...tak mencabar sangat ni sis...hehe...;)

Ayu said...

Ania- thank you Sudi singgah ya sis...;)

Ayu said...

Ain-ini versi akak ya ain..akak tak sure versi yg lain...hehe....tapi harap2 kena lah dgn selera...kalau ain Cuba....hehe..;)

Therina Jopri said...

Ya Allah terliur dibuatnya! If only i can make it myself.. takut bantat la cupcake ;P

Ayu said...

Therina Jopri - i am sure u can make it yourself dear...senang aje nak buatnya tu...:)

NURUL FARHANAH WAN HASAMUDIN said...

Whipping tu xyah cmpur ngn icing sugar keee

Herda M K said...

MasyaAllah...thank you Ayu utk resepi ini.i dah tried n tested alhamdulillah sedap.maaf jika terlajak kata...yg ada dijual pun tak sesedap resepi u ni...
Ikhlas, Herda

Ayu said...

Nurul farhanah - tak payah...whipping cream dah manis dik..:)

Ayu said...

Herda - alhamdullilah herda dah cuba..oh ya ke yg jual kita belum ada chance untuk mencuba...shukur alhamdullilah this recipe fits you..thank you sudi mencuba dear...
suka kita tau...:)

Anonymous said...

slm sis.. I notice u punya resipi xade letak butter ke??? coz certain resepi ada letak butter.. for sure xde butter ekk ??

Ayu said...

Anonymous~ walkslm, yes memang confirm tak letak butter sis..
guna minyak jagung tu aje...;)