Cuba kerang masak kicap pulak..sekali2 ubah rasa oklah kan..asik masak sambal aje pun boring juga..hehe..uish orang rumah kita tak boring tapi kita yang boring..haha..not bad I should say..boleh tahan lah rasanya..Terimakasih to puan punya recipe for this..minta izin dishare disini pula ya..
Tumis Kerang Kicap
Adapted from Tumis Kerang Kicap @ diaz lisya@myresipi.com
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfation
Bahan:-
500g isi kerang-(Ayu gunakan 250g isi kerang +a few isi scallop)
2 biji limau nipis ambil jusnya
3 sudu besar minyak
2cm halia diketuk-(Ayu hiris)
3 helai daun limau purut dihiris nipis
1 helai daun pandan disimpul
3 sudu besar kicap manis-(Ayu gunakan 2 sudu besar)
2 sudu besar kicap masin
8 biji bawang merah-(Ayu gunakan 4 biji)
4 ulas bawang putih-(Ayu gunakan 2 biji)
2 biji lada merah dibuang biji-(Ayu gunakan 3 biji + 5 biji cili padi)
1 sudu kecil lada sulah
Cara:-
Kisar bawanng merah, bawang putih, lada merah dan lada sulah sehingga hancur.
Lumurkan isi kerang dengan air limau untuk elakkan bau hanyir. Perap selama 10 minit, tos dan ketepikan. Panaskan minyak, tumis bahan yang dikisar, halia dan limau purut dan daun pandan hingga wangi. Masukkan kerang dan gaul rata. Tuangkan kicap manis dan kicap masin. Masakkan hingga kerang sebati. Angkat dan sajikan segera.
2 biji limau nipis ambil jusnya
3 sudu besar minyak
2cm halia diketuk-(Ayu hiris)
3 helai daun limau purut dihiris nipis
1 helai daun pandan disimpul
3 sudu besar kicap manis-(Ayu gunakan 2 sudu besar)
2 sudu besar kicap masin
8 biji bawang merah-(Ayu gunakan 4 biji)
4 ulas bawang putih-(Ayu gunakan 2 biji)
2 biji lada merah dibuang biji-(Ayu gunakan 3 biji + 5 biji cili padi)
1 sudu kecil lada sulah
Cara:-
Kisar bawanng merah, bawang putih, lada merah dan lada sulah sehingga hancur.
Lumurkan isi kerang dengan air limau untuk elakkan bau hanyir. Perap selama 10 minit, tos dan ketepikan. Panaskan minyak, tumis bahan yang dikisar, halia dan limau purut dan daun pandan hingga wangi. Masukkan kerang dan gaul rata. Tuangkan kicap manis dan kicap masin. Masakkan hingga kerang sebati. Angkat dan sajikan segera.
4 comments:
wah kak ayu...berinovasi betul food akak tu..petola cili padi, siyes tk penah try..looks so delicioso...and then cik kerang kitatu, pun asik masak sambal..same goes to me...heeee tqtqt
chah - tulah chah, kat rumah akak ni normally kerang masak sambal ajelah..sebab ramai yang makan kernag kat rumah tekak conventional..hehe..
Salam Ayu...
Aah selalu buat sambal jer.. blh jgk try kerang msk kicap!
mamahawa - walkslm, aah tulah ma, sekali2 ubah citarasa sikit kan..heheh
Post a Comment