Kalau nak ikutkan bahan yang kita gunakan dalam lauk ni seharusnya dipanggil Ketam lemak cili padi, sebab kita gunakan cili padi kesemuanya dalam bab cilinya tu..biasalah..kita kan kebal part cili padi ni, mesti nak menyengat baru ada kick & terasa..hehe..jangan ikut kita ya.. Terimakasih ya Che Mat, akak panjangkan recipe ni diblog akak pula ya..untuk rujukan akan datang sebab sedapppp. Berpeluh2 Mr Hubby makan lauk ni..hehe..
Ketam Masak Lemak Dengan Timun
Sources:-From CMG@Dapur Tanpa Sempadan
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 kg ketam bunga (yang sepit biru), atau apa2 jenis ketam pilihan anda
2 biji timun, buang kulitnya, kerat 3 dan belah 4 setiap keratan.-(Ayu gunakan 1 biji aje)
2 batang serai, dititik
1 helai daun kunyit, disiat
1 keping asam gelugor
1200 ml santan cair
500 ml pati santan
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR HALUS :-)
3 biji cili merah-(Ayu tak letak ni)
8 biji cili padi (optional)-(Ayu gunakan segenggam)
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
1/2 inci belacan
CARA MEMBUATNYA :-)
- Ketam dibuang kulitnya, potong kaki2 kecil dan ketuk sedikit bahagian penyepit ketam untuk memudahkan isinya dikeluarkan nanti. Jika saiz ketam besar, kerat dua untuk setiap satu. Cuci bersih, tos dan masukkan ke dalam periuk.
- Masukkan bahan2 kisar, serai titik dan asam gelugor ke dalam periuk berisi ketam tadi. Gaul rata dan masak atas api hingga ketam berubah warna. Tuang santan cair dan kacau perlahan. Biar mendidih.
- Masukkan timun dan daun kunyit. Kemudian tuang pati santan. Kacau perlahan, tambah garam secukup rasa dan sedikit gula. Masak dengan api sederhana dan kacau selalu, masak hingga timun lembut sedikit. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan...
2 comments:
sedapnye ketam....yummyyummy
faa rosli - hehe ketam ni sekali2 dapat makan memang best ..nasi pun makan sikit aje..hehe
Post a Comment