Friday, November 16, 2012

Bingka Ubi Kayu Jagung

Kuih bingka ubi yang sedap ditekak kami..the difference in this was ia digabungkan dengan jagung..memang gandingan yang sesuai dan sedapp..Mr Hubby yang tak berapa suka jagung in kuih pun cakap sedap..Imagine kalau beli Apam balik yang letak jagung dia tak makan..kalau kita rebus jagung pun dia tak makan..yang ini dia makan pulak..hehe

Recipe kita ternampak didapur Rostina yang menetap diBrunei..recipe asal dari orang Brunei dalam buku 'Cooking from the hearts' katanya..the day she posted this recipe kita terus bekenan dan dalam diam2 ambil recipenya untuk dicuba..hehehe..Terimakasih Rostina, akak minta izin dipanjang2kan disini pula ya..

Bingka Ubi Kayu Jagung
Sources:-From Rostina@Wind of Change
Tried & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction
(Ayu buat 3/4 adunan dari bawah)
Bahan2:
Lapisan bawah
*1 1/2 cawan susu rendah lemak-(Ayu gunakan 11/4 cawan santan)-(Ayu gunakan 1cawan santan +1/2 cawan air untuk satu adunan)
*5-10 helai daun pandan
*250g gula melaka -(3/4 adunan sepatutnya 185g tapi Ayu gunakan 140g aje)-(Ayu gunakan 190g untuk satu adunan)
*1 biji telur
*750g ubi kayu (diparut halus)-(Ayu gunakan 580g)
*50g tepung gandum-(Ayu gunakan 38g)
*30g margerin-(Ayu gunakan 26g)
*pewarna perang/coklat

Lapisan atas
*1 1/2 cawan susu rendah lemak-(Ayu gunakan 11/4 cawan santan)
*5-10 helai daun pandan
*750g gula castor-(Ayu gunakan 120g gula biasa aje)
*1 biji telur
*750g ubi kayu (diparut halus)-(Ayu gunakan 580g)
*50g tepung gandum-(Ayu gunakan 38g)
*1 cawan jagung manis dalam tin (lain kali letak lebih tak apa)..(Ayu letak satu tin untuk satu adunan)
*pewarna kuning
*(Ayu tambah jagung essence 1 sudu kecil-ikut macam Faeez)



Caranya:

1. Untuk lapisan bawah; Didihkan susu(santan), daun pandan & gula melaka. Tapis campuran & ketepikan.
2. Pukul telur & margerin serta tambahkan separuh dari ubi kayu yg telah diparut, tepung gandum & pewarna coklat. Kacau sebati.
3. Seterusnya masukkan sebahagian lagi ubi kayu tadi & kacau sehingga benar2 sebati.
4. Campurkan adunan dengan campuran susu tadi & kacau sebati.
5. Tuang adunan ke dalam dulang pembakar & bakar pada suhu 200'C selama 15 -20 minit.
6. Untuk lapisan atas; Didihkan susu(santan), daun pandan & gula kastor. Tapis campuran & ketepikan.
7. Pukul telur serta tambahkan jagung manis, ubi kayu yg telah diparut, tepung gandum & pewarna kuning. Kacau sebati.
8. Campurkan adunan dengan campuran susu tadi & kacau sebati.
9. Tuang adunan ke atas lapisan bawah yang telah dibakar tadi.
10. Bakar semula sehingga masak (lebih kurang 20-30 minit).

*Note,( Ayu parut(blend) ubi sendiri, toskan, buang airnya tapi ayu ambil kanjinya dan gaul dengan ubi parut tadi, baru dibahagikan dua) 
(Untuk satu adunan those in yellow wordings)

4 comments:

rostina76 said...

k.ayu punya lagi moist & menggoda...teringin plak rasanya bila nampak k.ayu buat ni. mmg sedap bingka ni (ros bukan peminat bingka sgt sebenarnya tapi yg ni suka plak).hehe, tq jugak sudi singgah dapur ros ;)

Anonymous said...

Dik Ayu...sedapnya bingka ubi makan waktu tonton tv tak rasa berapa banyak yg di makan....Tapi kalau nak buat fikir2lah dulu sebab ada orang tak makan...Ksal selalu beli aja...Ksal....

Ayu said...

rostina - ros..heheh akak gantikan susu tu kepada santan..memang bertambah2lah lemak dibadan nikan..hahah.. betul tu ros, memang sedap bingka ni..hubby akak pun actually tak suka makan kuih2 yang berjagung..tapi for this dia cakap sedap..
thank u juga sudi share recipe ni ya..thumbs up!!

Ayu said...

Kak sal - sedap kak bingka ubi..yang ni digandingkan dgn jagung..,dapat dua rasa, bingka ubi & bingka jagung..kalau nak cuba satu kelainan memang harus dicuba ni kak..:)