Sotong Masak Hitam
Tried & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan:-
1kg sotong dibersihkan(simpan dakwat sotong), tos dan hiris ikut suka.(pls see petua kat bawah tu)
3-4 bawang putih diketuk atau dihiris
3-4 bawang putih diketuk atau dihiris
1 batang serai diketuk
1 biji bawang besar dihiris
1-2 batang lada merah dihiris atau
1-2 batang lada merah dihiris atau
5-10 cili padi atau ikut kepedasan masing2 dihiris atau dicampak aje
minyak untuk menumisgaram & perasa secukupnya
Cara:-
Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang besar, bawang putih, cili dan serai. Kacau hingga layu.Masukkan sotong yang telah direndam dalam air cuka tadi, termasuk bahagian dakwat. Kacau rata, nanti dakwat pecah dan kuah akan menjadi hitam. Perasakan dengan garam & serbuk perasa. Gaul dan biarkan sebentar dan bolehlah matikan api. Siap untuk dihidang.
Lepas cuci bersih buang semua yg patut2..rendam sotong dalam air berisi cuka...
kalau dlm 5-6 ekor sotong letak air sekadar timbus sotong, masukkan 3 sudu besar cuka
biar la dlm 10 mnt-(In this case, bahagian dakwat sotong tak payah direndam)
masa rendam tu leh la sambil2 wat rencah utk menu ini.
pastu toskan n bilas dgn air biasa...
so, pas masak, sotong tu x de la mengecut..
3 comments:
Cantek sotong tu berbunga bunga.. Hitam itu menawan.. ;)
Sheila - hehe..hitam2 tapi manis dipandang kan..
This is great Article
Thanks for the recipe
Post a Comment