Friday, May 23, 2014

Mango Casablanca

Bila tengok  rakan blogger Kak Ilahjy posted this the other day...Baru kita teringat posting Mango Casablanca ni dah lama dalam draft. Pertama kali buat ni tahun lepas bulan October untuk dibawa kenduri tahlil arwah MIL, kita buat 1 adunan dibawah..tapi guna 2 loyang..Dah dikata kenduri, kenalah ada bacaannya kan...so bila kita bawa tu, satu loyang letak kat luar lagi satu loyang kita letak dalam fridge SIL, yang loyang diluar sayangnya tak tahan suhu panas waktu tu..so cair ler whipping cream tu..sementara menunggu bacaan habis..so sad..Tapi dek kerana kesedapannya kita buat lagi March lalu, kebetulan musim mangga juga ..tapi kali ni untuk makan sendiri lah sebab pertama kali waktu tu tak dapat nak menikmati keenakkan mango casablanca ni..Kita buat pun 1/2 dari adunan dibawah ni..sebab kita aje yang nak makan..

Bila buat kali ni..time nak ambil gambar pula susahnya masyaallah..whipping cream start to  mencair..So terpaksalah kita freezekan dulu dan baru potong, ni disebabkan nak ambil gambar punya pasal..kalau teman2 nak buat tak payahlah masukkan dalam freezer ya..itupun kita panaskan pisau dulu atas bara dan potong bila mango casablanca ni dah lembut sikit to get a straight cut...huhu...Apa2 pun dapat lah kita merasa dessert yang sedapp sangat ni..Terimakasih pada Amie kerana berkongsi recipe ni ya..Kita recommend rakan2 harus cuba membuat ni..sedapp..you know me kan..kita bukan a dessert person so bila orang yang not into dessert  cakap sedap percayalah ya..you will sure comeback for more..
So Amie, minta izin dipanjang2kan didapur kita ni pula ya..:)


Mango Casablanca
Sumber : Fauziah Biran & Amie's Little Kitchen
Tried & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction

Bahan-bahan:(Ayu gunakan 1/2 adunan dan gunakan loyang 5")
27 keping Biskut Cream Crakers
1 kg mangga masak ranum - kupas kulit dan hiris nipis-(Ayu gunakan 31/2 biji)
250 gram Philadelphia Cream Cheese 
2 tin (300gram setiap 1 tin) Nestle Cream-(Ayu gunakan 300g whipping cream)
300ml Sweetened Cream - boleh gunakan sukatan sendiri untuk rasa manis yang dikehendaki-(Ayu gunakan anggaran 200ml susu pekat)
susu cair - pilihan (Amie tidak gunakan)-(Ayu tak letak ni)
bekas persegi ukuiran 8" X 8" -(Ayu gunakan 5"x5")


Cara:
1. Pukul Philadelphia Cream Cheese / Anchor Cream Cheese, Nestle Cream dan Sweetened Cream menggunakan mixer sehingga kembang.
2. Ambil satu senduk besar campuran krim di atas dan tuang  merata di bahagian dasar bekas persegi.
3. Susun 3X3  biskut berjumlah 9 keping.-(Ayu susun 2x2 so jumlah 4)
4. Tuangkan satu senduk campuran krim dan sapu merata di atas susunan biskut.
5. Susun kepingan hirisan mangga di atasnya.
6. Tuangkan satu senduk lagi campuran krim dan sapu merata di atas susunan biskut.
7. Susun lagi 3X3  biskut sebanyak 9 keping.(Ayu susun 2x2 so jumlah 4)
8. Ulangi langkah 4, 5 dan 6 sehinggalah habis 27 keping biskut.
9. Tuangkan lebih sedikit campuran krim ke atas kepingan biskut yang terakhir.
9. Tutup bekas persegi tadi dan masukkan ke dalam peti sejuk. Sekiranya ingin dinikmati segera, bolehlah simpan di bahagian beku selama 1 jam tetapi sekiranya tidak untuk segera dimakan, bolehlah simpan di bahagian bawah sahaja sehingga sejuk.
10. Keluarkan bekas dari peti sejuk, dan potong untuk dinikmati.

Amie gunakan loose bottom cake pan, supaya lebih mudah untuk keluarkan Mango Casablanca sekiranya hendak dipotong.-(Ayu alaskan plastik supaya senang nak keluarkan, dan sebab tak ada loyang loose size kecil begitu)



Ini yang dibawa ke tahlil..2 loyang tak potong lagi waktu ni..

12 comments:

Gee® said...

Wow! yummy nyaa...

Shiela said...

Pergghh.. Nak sepotong babe.. ��

Ayu said...

gee - memang yummy ni gee..harus dicuba..:)

Ayu said...

sheila - hehe..ambiklah tu aje yang tinggal..hehe

Amie said...

Tq Ayu sebab sudi cuba resepi ini. Saya kalau buat dessert ni untuk kenduri atau makan-makan keluarga memang kena buat lebih sebab bila dah habis yang dihidang diorang akan tanya... ada lagi tak? Sedaplaaa... hihihiii.

Ayu said...

Amie - Tq juga buat Amie sekali lagi for sharing recipe yang sedapp ni..tulah kalau buat kenduri memang boleh , tapi kena letak dalam fridge dulu bila nak makan baru potong kan..sedappp...:)

Mai Has said...

wahhh tak perlu bakar!!!mesti cuba!sebab oven rumah saya tgh rosak nih.hehe

Casablanca said...

Bagusnya makanan tu :)

Ayu said...

Mai Has - silakan mai..memang tak perlu bakar..:)

Ayu said...

casablanca - wah namanya sama ya..:)

Nuridah said...

wah Ayu kak Nur terlepas byk posting Ayu...aduh...ish sedap lah nampak..meleleh air liur kak Nur pagi2 nie...baik kak Nur keluar dari sini...hahaha.

Ayu said...

Nuridah - hahaha..knur, cepat2 update blog..nanti tak terlepas punya..hehehe..