Recipe sama juga dari dapur Ratna aka Madiha...suka cuba recipe2 'authentic' dari dapur Ratna ni...kira terbaik dari ladanglah..yalah mana ada orang2 muda sekarang yang berminat buat jeruk2 ni semuakan, biasanya dia orang beli aje.....hehehe...Terimakasih ya Ratna..akak panjang2kan recipe ni disini pula..
Homemade Jeruk Mangga
Sources:-From Madiha@Mamawandiha
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan2
4
- 5 biji mangga muda (mangga ni agak besar jugak.. so.. kalau buat guna
mangga kampong tu.. kena pandai2 agaklah sukatan utk gula tu yek)-(Ayu gunakan 7 biji mangga muda sederhana besar)
7 ~ 8 biji cili padi ~ dibelah dua (nak lebih pedas.. hiris halus2 yekk)-(Ayu gunakan segenggam....ha ambik aku...hehe)
1 3/4 cawan gula pasir
3 sudu besar cuka-(Ayu gunakan 4 sudu besar)
2 sudu besar air-(Ayu tambah)
Cara2 Menyediakan
1.
Kupas mangga & hiris saiz kesukaan. Tapi kalau boleh elok kecik2
sikit supaya mudah
menyerap dengan bahan2 lain. Cuci mangga yang dihiris & tos biar betul2 kering.
menyerap dengan bahan2 lain. Cuci mangga yang dihiris & tos biar betul2 kering.
2.
Masukkan hirisan mangga dalam balang. Masukkan gula, cili padi, garam
& cuka. Goncang2 sikit biar sebati. Biarkan mangga tu selama 2
malam. Kemudian bolehlah di nikmati bila terasa nak makan asam.. hehe..
Nota MaDiHaA: Selepas diperam 2 malam.. jeruk mangga mestilah disimpan di dalam peti ais supaya lebih tahan lama kerana jeruk ni tak gunakan sebarang pengawet tambahan. Kalau
rasa balang yg digunakan tu besar sangat (tak muat petiais).. transfer je ke dalam tipuware pun boleh gak..
Jeruk ni kita ikut nota dari Madiha...2 malam kita peram kat luar..lepas tu baru simpan dalam peti ais...sedapp..rangup2 mangga, serta pedas2 cili dan manis2 air jus tu..memang sesuai buat snacking atau lepas makan nasi..hehehe
10 comments:
Meleleh2 ayaq lioq ai kaka
Teruih teringat jeruk Pak Ali tu
Craving la plak uwaaa
Wow hebat la kak ayu buat jeruk sndri..kalau saya, aci tunjuk jer hihi..tp selalunya kalau yg beli perit tekak sket la bila makan..maybe ibu gula yg digunakan tu
Ha ha ha benar kak Ayu, saya lihat saja sudah berkali-kali telan air liur...kl di indonesia kita sebutnya manisan mangga...hmmm lezat..bookmark dulu...he he he...thanks resepnya kak..
Bila tengok homemade jeruk2 ni kan, teringat kat Bonda... kalau time raye macam2lah jeruk buah yang dibuatnya... adeeehhh kecuuur!
Lady ayu - hahaha..memang kalau tengok jeruk2 ni air liuq pasti terpercik sikit..wakakaa..
lina - hahaha..alahai ini tengok mood juga lina..time buat ni mood tengah berkobar2 nak try buat jeruk sendiri..hehe..memang selalu pun beli juga..:)
monica - oh manisan mangga ya..aduh kecur lagi ni akak dibuatnya ni..hehehe..
amie - tulah amie, rasa2nya orang2 lama lebih suka buat jeruk mangga nikan..orang2 muda dah jarang buat dah...hehehe
Thanks ggreat post
Youur the best
Post a Comment