Thursday, September 18, 2014

Kuey Teow Goreng Sardin

Assalam, remember about the tahlil yang my guys pergi sebelum puasa kemarin?..Ok, selepas tu dia orang  ada bawa balik oleh2 dari tempat bacaan tu..One of the food yang dia orang bawa adalah kuey teow goreng...pada mulanya kita ingat it was just kuey teow goreng macam biasa..sekali bila kita try sikit..ermmmm eh ada rasa macam sardinlah dalam bahan2nya tu..then kebetulan malam dah kenyang...so kita pun letaklah dalam fridge thinking the next morning ingat nak panaskan dan makan for breakfast...Sekali rupanya..my mum pagi2 lagi dah buang!!..sayangnya kita kata..huhu..menangis tak berlagu..Kita bertekad nak buat sendiri ...
So macam biasa, kita kalau nak buat recipe yang belum pernah kita masak kita akan google mana tahu ada recipenyakan...tapi mostly recipe menggunakan sambal sardin aje then add on with the rest of ingredients..so base on that kita adjustlah ikut rasa2 apa yang kita rasa kuey teow yang dah kena buang tu..So below recipe adalah apa yang kita came out with...
Alhamadullilah..bertambah2 anak2 & Mr Hubby makan..Hasif tanya ada lagi tak..then Mr Hubby cakap nanti masak lagi...Kita tanya dia orang sedap ke?..Dia cakap sedapp..hehehe...
Imagine lepas tu dah 3 kali kita masak kuey teow goreng sardin ni...kalau teman2 nak cuba silakanlah ya...:)

Kuey Teow Goreng Sardin
Tried & Tested:-Ayu@curlybabsesatisfaction
Bahan:-
1kg kuey teow
1 tin sardin -270g ambil isinya sahaja buang tulangnya juga.
3 keping fish cake dihiris nipis
3 biji bawang putih dihiris
1 biji bawang besar dihiris
4 biji bawang merah dihiris
1 sudu besar bawang kisar
1 sudu kecil halia kisar
2-3 sudu besar jus limau
1 senduk nasi cili kisar
sawi secukupnya
taugeh secukupnya
air secukupnya
garam & perasa secukupnya
kicap manis (optional) - Ayu tak letak

Cara:-
Tumis bawang merah, bawang putih, bawang besar hiris hingga naik bau dan layu. Tolak ketepi kuali, masukkan cili kisar, halia kisar, bawang kisar, tumis lagi hingga garing. Kaup balik bawang hiris tadi dan gaul rata. Masukkan ikan sardin sahaja, jus limau kacau dan hancur2kan. Masukkan fish cakes. gaul lagi. Kalau kering tambah sedikit air. Masukkan kuey teow, batang sawi & gaul rata. Perasakan dengan garam & serbuk perasa, kicap manis(Optional). Masukkan sawi, taugeh gaul rata. Bila dah sekata dan secukup rasa, boleh matikan api. Siap untuk dihidang.

2 comments:

Honey said...

Salam Kak Ayu,

Boleh lah nanti saya try recipe ni. Tapi kalau taruk daun kesum and bunga kantan jadi lah macam laksa goreng hahaha

Ayu said...

Honey- hahaha...kalau letak daun kesum & bunga kantan dah lain pulak rasanya tu kot...hahaha..itu kalau guna mee laksa sedap tu...