Assalam, beberapa hari yang lalu, tekak terasa nak makan cake..singkap balik blog kita ni..browse through recipe2 yang telah dicuba...rasa nak buat Soft Marble Cake lah pulak...time pertama kali kita buat dulu...kita terset the temperature terlalu tinggi sebab waktu tu..kita tak berapa sure sangat my oven temperture cos, consider oven baru beli juga... So bila dah masak atas kek kita macam merekah ler hehehe..tapi was happy with the taste... since then on tak buat lagi kek ni..tapi kita buat the next time dengan adding banana dalam bahan2 tu..terhasil lah Banana Soft Marble Cake...This time, kita buat lagi tapi kita adjusted temperaturenya lower dan kurangkan lagi sukatan gulanya tu..so this time it is much better and quite satisfied with the cake..sedapp...:)
Jadilah cake untuk mamam for the family ...:)
Soft Marble Cake
Sources:- Aini Salim via Noreen@my home cooking
Tried & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan-bahan:
270gm mentega
250gm gula kastor-(Ayu gunakan 200g)
260gm tepung gandum
1 camt baking powder
6 biji telur
2 camb susu pekat manis (condensed milk)
1 camb ovalette
1 camb air
1 camt esen vanila
10gm serbuk koko
1 camt chocolate emulco - optional tapi kalau ada lagi bagus untuk mendapatkan warna
cara:
- griskan tin kek berukuran 10 x 7 x 3 atau 20-23 cm springform.(Ayu gunakan loyang nordic ware) ketepikan
- ayakkan tepung bersama2 dengan baking powder dan ketepikan
- satukan mentega, susu, esen vanila dan pukul sehingga gebu dan ringan (apabila diangkat dengan spatula adunan tidak jatuh). ketepikan
- kemudian satukan telur ovalette, air, gula, campuran tepung tadi dan pukul sehingga kembang dan rata
- masukkan adunan mentega (no. 3) ke dalam adunan no. 4 dan kacau rata
- keluarkan 1/4 adunan dan campurkan dengan serbuk koko dan chocolate emulco. kacau sehingga sebati
- masukkan 3 senduk adunan plain ke dalam tin kek dan 1 senduk adunan cokelat
- ulangi sehingga habis adunan digunakan
- ambil chopstick dan buatkan bentuk marble
- kemudian bakar pada suhu 180C selama 45-50 min atau sehingga masak-(Ayu bakar pada suhu 150c sehingga masak)
- setelah masak padamkan api oven dan biarkan kek di dalamnya selama 5 min
- selepas itu bolehlah dikeluarkan dari oven dan biarkan betul2 sejuk barulah dipotong kek tadi
11 comments:
salam...sempurna kejadiannya ngan bentuk acuan, memang cantik..guna acuan silikon ker?
nampak sedap n gebus gebas...mesti cuba ni...I save rcipe dulu yerk
mabeles...mabeles... gebusnyaaa
Gebusssss sungguh kek tu ayu.. rasa akak nak minta jer sepotong :P
marsita - silakan mas..bila2 bolehlah mencuba...:)
Gee - alhamdullilah lembut cake ni gee...;)
Nurhayati - hehehe..dah habis dah ni yati...kena buat sendirilah nampaknya ya..hehe...:)
nasa mulia - walkslm, terimakasih nasa, acuan tu akak gunakan acuan nordic ware...:)
nasa ..akak dah beberapa kali cuba nak comment kat blog nasa, tapi kena create google +..akak tak reti nak tinggalkan comment disitu..macam mana nak tinggalakan ya..?
Aslmkm Ayu cayang. Lama dah tak sergah blog member2. Geram tengok acuan tu.... kek nya pun nampak halus gebus...!
HoemKreation - walkslm, along cayang....rindu dgn along...kita pun dah lama tak singgah blog along....semenjak dua menjak ni...update aje tapi tak singgah blog kawan2..huhu...
Nice blog thanks for postiing
Post a Comment