Assalam, menu western ni kita buat
bila dah rasa jelak nak makan nasi atau buntu nak masak apa..hehe..ternampak
recipe ni lalu kat fb wall juga..tengok dishare kat satu page ni..terus print
screen kat handphone kita..terlupa pulak nak snap page apa..So macam biasa kita
type nama menu ni..banyak pula yang keluar..lepas ditapis kita jumpa rupanya
recipe asal dari Lina Penang..terimakasih Lina for sharing this recipe..memang
sedappp..Anak2 suka biasalahkan...ayammm..hehehe
Sini dah start cuti
sekolah...siaplah fridge dah kena ada stok untuk anak2 burung..yang
kejap2 lapar.. Abang sulung tak masuklah sebab dia balik on weekends aje ...yang Marsya tak berapa sangat makan nasi..but more of tidbits
& roti sapu nutella..yang bujang kedua nilah si Iqram yang kejap2
lapar...in fact dialah yang paling pemakan dalam rumah kita..Marsya called him
'rubbish dump'..hahahah sebab semua dia bedal..kalau Marsya tak habis..he will
tolong habiskan...baguslah juga tak waste food kan..hahaha..but for him no
matter how much he ate still almost under weight he said..hahaha..
Sources:- Linapg
Tried & Tested:-
Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan-Bahan (Ayam Grill)
1 ekor ayam (potong 4) -(Ayu guna
dada ayam)
1 kiub ayam
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
3 ulas bawang putih (tumbuk kasar)
1cm halia(tumbuk kasar) -(Ayu guna halia kisar)
sedikit serbuk lada hitam kasar , oregano
1 kiub ayam
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
3 ulas bawang putih (tumbuk kasar)
1cm halia(tumbuk kasar) -(Ayu guna halia kisar)
sedikit serbuk lada hitam kasar , oregano
Sedikit olive oil/minyak masak
Cara-caranya:-
Bersih ayam dan lap dengan kitchen
towel.
Bahagian
dada/isi cucuk2 sedikit dengan garfu/apa2 yg tajam supaya bahan perapan meresap
ke dalam ayam.
Kalau nak kelar pun boleh juga.Lumurkan kepingan ayam dengan kiub
ayam lada hitam dan lada sulah.guna 1 kiub ayam sebab ayam saiz besar.
Kalau
ayam kecil atau yg debond guna setengah jer (agak2)
Gaulkan pula dengan sos
tiram dan kicap manis.
Akhir sekali gaulkan daging dengan bahan tumbuk.
Letakkan
sedikit olive oil supaya ayam tak kering.
Perap daging paling kurang selama 1
jam.atau boleh perap semalaman supaya segala bahan perapan meresap ke dalam
ayam...memang best
Bakar daging sehingga masak.guna pan
jerr..gunakan api kecil supaya daging masak sekata dan tidak hangus
RESEPI MUSHROOM SOS
Bahan-Bahan
Cendawan butang
1 tin kecil Prego Carbonara Cendawan
Sedikit kiub ayam
1 ulas bawang putih (cincang halus)
1/2 tin air (guna tin prego tu)
Sedikit minyak
Bahan-Bahan
Cendawan butang
1 tin kecil Prego Carbonara Cendawan
Sedikit kiub ayam
1 ulas bawang putih (cincang halus)
1/2 tin air (guna tin prego tu)
Sedikit minyak
Cara-Caranya:-
Cendawan butang dibersihkan dan hiris nipis
Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih hingga wangi dan sedikit kuning.
Masukkan hirisan cendawan tumis hingga layu.
Masukkan sos carbonara.Tambah air.
Masukkan kiub ayam.Masuk sedikit jer.Kacau hingga pekat.
Sesuaikan rasa.Tutup api
Cendawan butang dibersihkan dan hiris nipis
Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih hingga wangi dan sedikit kuning.
Masukkan hirisan cendawan tumis hingga layu.
Masukkan sos carbonara.Tambah air.
Masukkan kiub ayam.Masuk sedikit jer.Kacau hingga pekat.
Sesuaikan rasa.Tutup api
2 comments:
Yummy! Very delicious grilled chicken especially kalau ada mashed potatoes. Selalu kat sini, orang yang menolong orang lain habiskan makanan, we call them "Dewan Bandaraya" LOL!
Phong Hong
hahahaha..new word for me 'Dewan bandaraya'..tapi budak2 kat sini tak tahu apa tu dewan bandaraya..haha...tak apalah mak dia orang tahu itu apa...basically kat sini 'Town council' gitu..hahaha
Post a Comment