Wednesday, September 29, 2010

Ayam Kremes

Ha ini baru menu anak2 ....Ayam Kremes ni dapat dari dapur Kak Nuridah, this dish Kak Nur, makan dengan nasi ayam tapi I just goreng gitu aje for the kids..sedap jugak lah ya..asal ayam masak apa pun sedapkan..I suka kerak2nya tu..rangup! makan nasi dengan kerak2nya pun sedap...Thanks Kak Nur, I put up here ya..


Bahan-Bahan 
1 ekor ayam dicuci dan dipotong kecil
3 helai daun limau purut
3 helai daun salam
sepotong lengkuas dititik

Bahan kisar 

6 biji bawang merah
6 biji bawang putih
1 sudu makan ketumbar
1 sudu teh lada putih serbuk
1 sudu teh jintan
sedikit kunyit
2 sudu makan garam

Bahan Kremes 

1 cawan air rebusan ayam
1/4 cawan tepung beras (boleh ditambah dengan tepung ubi)
1 biji telur dikocok rata
1 cawan air



Cara-Cara 
1. Rebus ayam dengan semua bahan kisar serta daun limau,daun salam dan lengkuas. 
2. Bila telah empuk diangkat dari air rebusan tadi. 
3. Biarkan sebentar dan digoreng ayam tadi hingga kekuningan. 
4. Campur semua bahan kremes, ambil satu senduk dan digoreng dalam minyak yang panas. 
5. Sajikan ayam dengan taburan kremes.
Sources:-From fiqah99@blogspot.com

4 comments:

♥LOVE2COOK♥ said...

Hi KakAyu, hru doing? Whoa sedapnye ayam kremes tuh! Dah lama masuk list, blm terbuat je. Makan kat umah akak dulu erk...hehe ;)

Ayu said...

love2cook - fine dearie, thanks for dropping by...akak pun dah lama masuk list baru hari tu terrajin buat..haha dah habis lah love..ini menu bulan puasa..hehe

nazia said...

wah sedapnye kak....meleleh naz.. selalu visit kak nye blog, mesti nak try ur experimented recipe soon..

Ayu said...

nazia - hehe..wah selalu visit blog akak ya..thank you thank you.. silakn mencuba mana yang berkenan nanti feedback kat akak k..thanks for visiting ya nazia..very seldom, spore visitor bersuara tau..hehe walaupun tengok traffic ramai juga dari spore..hahaha..