Wednesday, November 24, 2010

Udang Berempah

Lauk sampingan yang dipadan kan dengan lauk asam tadi...sedap juga dibuat ratah2...nak c&p dari mesra.net tak boleh pulak..ada gambar merah keluar..terus kita cabut..website tu kena attack virus kot..terpaksalah I type balik recipenya ni...

Just now, my mum cakap, "kau ni recipe terlalu banyak, sampai aku pun dah tak ingat recipe mana yang sedap..nak suruh kau buat yang mana pun dah lupa.."..I just laughed aje..hehe.."in my heart lebih banyak sedap dari tak sedap ke mak?.."hehe....yalah kalau tak sedap kena humming kat telinga berhari2...tak boleh tahan tau..hehe


Bahan A:-
1kg udang
3 biji bawang besar (potong bulat)
1 labu bawang putih-hiris
1 sudu kecil serbuk kari
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk cili
rempah 4 serangkai-Ayu gunakan all spice sikit aje
10 tangkai cili padi-ikut kepedasan
garam & serbuk perasa secukupnya
gula sikit-buat syarat
daun ketumbar-agak2 aje

Bahan B:-
1/2 sudu kecil serbuk kari
1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
1/2 sudu kecil serbuk jintan putih
1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
1/2 sudu kecil serbuk cili


Method:-
Gaul rat kewsemua bahan B, sedikit garam & perasa bersama udang. Goreng jangan terlalu lama, angkat tos dan ketepikan. Kemudian panaskan minyak, tumis bawang besar & putih. Kemudian masukkan cili padi yang dipotong kecil2 bersama rempah 4 serangkai.
Apabila wangi kecilkan api, masukkan kesemua serbuk didalam bahan A, garam, perasa & gula dan kacau. Apabila semua serbuk tadi dah masak, masukkan udang tadi & gaukl rata. Masukkan juga daun letumbar yang telah dipotong kecil2. Udang berempah siap dihidangkan, Lagi sedap diratah begitu sahaja.
Tambahan:-Masak udang berempah ini tidak meggunakan air walau sedikit pun. Oleh itu ketika masak kesemua serbuk dibaahn A memerlukan api yang kecil & selalu dikacu. Jika api sederhana besar atau besar remaph tadi akan terasa pahit.
Sources:-From resepi.mesra.net

5 comments:

♥LOVE2COOK♥ said...

Again, I'm taking the gravy alone kak!!! Sedapnye akak masak, haishhhh lapar lapar! :D

Sizuka said...

ayu, i think ur mum cakap mcm tu sebab semua sedap2 sampai dia pun confused mana yg lebih sedap among all yg sedap2 tu :D

Ayu said...

love2cook - uish ambik gravy aje?..ini udang tak ada gravy lah love..dia kering..hehe..makanlah udangnya tu..

sizuka - hahaha..itu yang i terikir dalam hati..mungkin juga betul cakap yu tu..tapikan asa i said, kalau tak sedap, berhari2 dia beleter..and it can comeback again kalau dia teringat balik menu yg i masak tu tak sedap..hahah..

Mak Peah Bini Sood said...

untung Ayu masih ada emak...me dah jadi anak yatim piano dah...udang nih nanti I nak cobalah anak2 gee suka udang lah Ayu,....NYUM!

Ayu said...

mak peah - yalah gee, dah lama ur parents pergi ya?..cubalah gee....nanti kasi sikit ya..hehe