Tuesday, May 24, 2011

Lempeng Pisang Lapis Kelapa TokMi

AsSalam Pagi Selasa..lets start from basic hari ni..dengan bersarapan lempeng pisang lapis kelapa ni..sebenarnya I ni tak berapa gemar sarapan manis2 dipagi hari..hehe lebih suka yang pedas2 dan mengenyangkan..dan juga tak berapa gemar makan lempeng..tapi bila nampak menu lempeng pisang ni entah kenapa I terus rasa nak cuba, sebab nampak gambar dari dapur Rabiatun@Sweet Touch sungguhlah menggoda tekak kita ni..as ada macam garing2 dipermukaan kuihnya..bila dah buat sedap rupanya..sebab ada kelapa ditengah dan rasa lempeng ni... pada kitalah ya ada macam rasa 'pisang salai'..sebab ada rasa asap2 gitu & wangi dengan bau daun pisangnya tu...actually kalau tengok Tun punya lempeng cantik & tebal aje..kita punya ternipis dan terlembik pulak sebab pisang yanng  digunakan dah  masak ranummm benar..hahah..apa2 pun rasanya tetap sedap, dan dapat lah kita merasa dan kongsi dengan my parents, mereka pun suka juga..

So Tun terimakasih sudi berkongsi recipe mak Tun ni ya..akak minta izin letak disini pula untuk rujukan dimasa akan datang..

Note for ayu:- Lain kali nak buat tebal sikit..
Lempeng Pisang Lapis Kelapa TokMi
Sources:-From Rabiatun@Sweet Touch
Bahan:
1 mangkuk besar pisang lenyek (anggaran dalam 1 sikat)
1 -+ cawan tepung gandum - (jangan masukkan semua, agak2 dengan pisang yer)
2 tbsp gula ~ jika perlu (Tun tak letak sebab pisang yg Tun guna dah cukup manis)-(Ayu pun sama)
secubit garam
1 mangkuk kecil kelapa parut + sedikit garam
Daun pisang secukupnya.

Cara:
1). Gaulkan pisang yang dilenyek dengan secubit garam, gula (jika perlu). Kacau sebati. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit sambil dikacau. Agak2 bancuhan seperti nak buat cekodok pisang. (Sukatan untuk gandum tu, Tun agak2 jer klu perlu dikurang atau ditambah silakanlah sebab bergantung kepada banyaknyer pisang yang digunakan). Biarkan 30 minit.

2). Panaskan kuali leper (flat pan - kalau orang Kelantan panggil ni ceper). Letakkan 1 helai daun pisang.

3). Letakkan adunan di atas daun pisang dan ratakan. Biarkan seketika. Kemudian letakkan pula kelapa parut di atasnya. Bolehla letak 1 lagi lapisan adunan pisang di atas kelapa tadi dengan menutup semua bahagian kelapa. Biarkan lapisan bawah masak. Jika daun pisang tu macam nak terhangus, boleh tambah 1 helai lagi daun pisang di bawahnya.

4). Letakkan 1 helai daun pisang di atas adunan tadi dan terbalikkan kuih supaya sebelah lagi masak. Pusing2kan kuih di atas kuali supaya kuih masak rata. Setelah masak, bolehla ianya diangkat dan sejukkan sikit barulah dipotong.

17 comments:

Mas said...

akak...lamanya mas tak makan lempeng gitu...
sedappnya tengokkk...

nur easy said...

tak penah buat lempeng guna kaedah ni.. mesti bau harum kn...;)

hani said...

salam kak ayu,
dpt rase buat bekpes, sungguh la heaven...kan..hehhehe

Wanieyra said...

Salam kak, sedap ni. ira pernah makan kat satu restoren kat sini. mmg best.....nanti boleh lah copy resepi ni masuk list...

Zoe said...

What an inviting banana dessert! Got to translate this recipe.

kucingorengemok said...

ooo kena pakai daun pisang ke? kita goreng atas pan, patut la berminyaaakk! haha (malu)

Ummi said...

Ayuuuuuuu...sedapnya lempeng tu kalau dpt wat bekfes akak kat opis nih..hehhee...mst sedap dgn bau daun pisangnya lagik....yum, yumm...

KakAsma said...

dapppnyer makan lempeng pisang gini..bau daun pisang ajer dah cukup membangkitkan selera..wangiii ajerkan Yu..makasih yer kongsi resipi nasi ketumbar,kena buat lagi bila2 nanti..

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

hmm..tak der daun pisang... mesti harum dan sedap

Sizuka said...

Ayu,

I love lempeng pisang with kelapa!! Tapikan, tak tau la bila boleh makan. kalau I buat, the girls tak makan. hubby pulak a rice person.. huhuhu.. makan sorang2 la nampaknya i :(

cik cek said...

Salam Ayu....

Fuh...Temengah2 kak cek dtg...naik jet lagi terus landing kat depan pintu ni...bwk tupperware kosong nak ngendeng lempeng pisang ngan Ayu...ada lagi kan...he he...:)

hazila said...

bestnya lempeng pisang guna daun pisang tu. mesti haru je bau dia kan...

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam kak Ayu..mmg sedap lempeng camni.Klu belah perak cam atie....adunandiletak atas daun pisang,letak kelapa & lipat dua.lain tpt lain caranya kan...

Christy said...

Oooh, lempeng ni boleh didapati di negaraku juga:)
How lovely it is to see something so close to my own country;)

Mehjabeen Arif said...

Looks wonderful.. Love the flovors.

New to ur space and Following U :)

Do visit me as time permits
http://comeletseat.blogspot.com

Ayu said...

mas - aah mas, sedap lempeng ni..akak yang tak berapa sanagt dengan lempeng suka pulak yang ni..hehe

nureasy - akak pun tak pernah buat gini normally just goreng pakai minyak..hehe
memnag harum bau daun pisang tu dengan bau2 asap gitu..

hani - walkslm, heheh..memang heaven kalau kena dengan tea o kurang manis,,fuh..hehe

wanieyra - walkslm, wah lempeng ada jual di restoren ya ira..dah senang lah kalau nak makan kan..tapi buat sendiri lagi muai kan..silakan ira ..

zoe - hehe..yes you should try this zoe, very classic kuih/dessert among the malays..

kog - hahah..sama macam akak lah dulu..hehe..kita serupa..haha

ummi - hahah..kak memang sedap kak lemak2 manis gitu..then rasa2 asap & bau daun pisang memanglah selera dibuatnya..haha

kakasma - betul tu kak..kita ni barulah first time cuba buat lempeng macam gini..
memang wangi lempeng ni..no problem kak ..recipe pun orang punya kita panjang2 kan aje..thanks juga sudi cuba..

nazrah - aah nazrah..harum aje bau daun pisangnya tu..

sizuka - hahah..I buat pun balance pisang yang dah hitam dalam fridge..terlalu lembik..dapat lah dalam 2-3 keping aje shidah..i think enough for 1-2 person..boleh cuba..

cik cek - walkslm, aduhai..cian dia termengah2 nasib baik landing depan rumah..kalau landing kat airport spore jauh tu dari rumah kita..haha..wah siap bawa tupperware lagi ya..heheh..memang datang ada hajatlah ni ya..hahasorry kak cek udah ilek..haha

hazila - memang harum bau daun pisang tu zila..i think i saw lempeng ni kat rumah u juga the other day....kalau tak silap i..hehe

azatie - walkslm, yalah atie, actually lebih kuranglah tu..caranya ada sedikit berbeza..tapi rasanya sama kot?..hehe

christy - christy actually this recipe comes from your own country..heheh
i cuma cuba2 recipe yang ini sebab ada kelainan dalam preparationsnya..
anyway thank you for dropping by my humble blog..

mehjabeen arif - hi mehjabeen, thank you for dropping by my humble blog..
hope to hear more often from you ya..

Rabiatun Adawyah said...

Assalamualaikum kak...wahh akak dah cuba yer..Tun terlepas tengok pula..Maafkan Tun terlupa nak kasi tau yg bahagian adunan tu nak kena tebal dan daun pisangnya tu kasi lebar dan besar..huhuhu..

Terima kasih banyak buat akak yg sudi mencuba resipi ni..Kiter tumpang gembira kan..Mekasih..