Thursday, May 05, 2011

Lontong Kering, Ayam Rendang Cili Api w/Kacang Panjang & Sambal Goreng Berkentang

Inilah lontong kering yang kita cakapkan tu..rebus nasi impit, sampai 2 packet that was why ada lebih kita buatkan soto ayam, the next day..anyway this time, kita cuba rendang ayam cili api together gether ada kacang panjang dalamnya....Lontong Kering, atau baru kita tahu another name was Lontong Darat in Malaysia..yalah sebab darat  dia kering tak berkuah.. heheh..inilah menu yang jarang2 kita buat selalunya kita beli, tapi pasal dah lama tak makan so decided to buat sendiri...
Lauk or side dish  lontong kering ni boleh dipelbagaikan, ada makan dengan rendang daging, sambal tumis sotong kering, paru goreng ayam goreng dan sebagainyalah..tapi mine I just made Sambal Tumis Udang, sambal goreng berkentang, rendang ayam cili api, some Bagedil dan just buy the readymade serunding...sedap juga sekali2 masak sendiri dan muailah..dapat juga kita makan berulang2 satu hari tu...haha..

Rendang ayam cili padi ni kalau ikut recipe asal tak bubuh kerisek, so ia ada ala2 lemak cili padi tapi yang kering type..Tapi I derhaka sikit  letak kerisek, dan tambah some daun limau purut, daun kunyit kasi wangi  ..hehehe tapi sedapp.. Recipe dari tuntung15@myresipi. Terimakasih for sharing this nice recipe, Minta izin diletak disini pula ya..

Ayam Rendang Cili Api & Kacang Panjang
Bahan2 (sekeluarga)
  • 1 ekor ayam (buang kulit dan potong kecil2)
  • 2 paket santan (1 paket = 1 biji kelapa)
  • 1 cekak kacang panjang
  • 30 - 40 biji cili api (ikut rasa pedas masing2)
  • 1 inci kunyit hidup
  • 1 inci lengkuas-(Ayu gunakan 3-4 hiris nipis aje)
  • 4 batang serai (diketuk)
  • 2 keping asam keping 
  • 2 helai daun limau purut-(Ayu tambah)
  • 1 helai daun kunyit-(Ayu tambah)
  • 1 sudu besar kerisek-(Ayu tambah)
  • Garam + perasa secukup rasa

Cara-cara

  1. Blender cili api, kunyit hidup dan lengkuas.
  2. Kacang panjang dipotong serong dan tebal supaya tidak mudah hancur.
  3. Masukkan ke dalam periuk ayam, bahan yang telah diblender, serai, asam keping, santan pekat dan garam.
  4. Masak diatas api sederhana sambil dikacau sehingga pekat dan agak kering dan nampak berminyak.
  5. Akhir sekali masukkan kacang panjang.
  6. Gaul rendang sekejab dengan kacang. Jangan lama kerana kacang panjang mudah lecur. 
Sources:-From tuntung15@myresipi.com
Yang ni pula my version of sambal goreng berkentang.. sambal goreng yang  simple aje, letak santan & kiub ayam untuk rencahnya..

Sambal Goreng Berkentang
Ingredients:-
4 keping tempe dipotong dadu, goreng ketepikan
3 keping tauhu dipotong dadu, goreng ketepikan
2 biji kentang dipotong dadu, goreng ketepikan
6-7 batang kacang panjang, dihiris panjang, goreng ketepikan

*3 sudu besar cili kisar
*1 sudu besar bawang putih kisar
3 sudu besar bawang besar/merah kisar
* 1 batang serai diketuk
* 1 kiub ayam
* 1 asam keping

1/2 cawan santan pekat
1/2 cawan air
garam, gula & perasa

Method:-
Tumis bahan2 bertanda* hingga naik bau & garing. Masukkan santan, air, garam, gula & perasa. Kacau rata. Masukkan bahan2 yang telah digoreng tadi dan kacau rata. Rasa dan tambah apa yang kurang.Matikan api, siap untuk dihidang.

14 comments:

nur easy said...

wah.. kombinasi terbaik.. sedap nih ;)

CT Delima said...

Assalamulaikum Ayu

sangat sedap kalau dapat makan lontong kering ni alangkan syukur nikmatnya. Nak buat sendiri tu boleh, serunding ct buat pun masih ada lagi. cuma nak buat kuah lodeh bagai segala macam tu yg malassss jer.. boleh gitu.. hihihi

geraugebang said...

Aduiiii, pengsan

Yat Maria said...

Asuhhhh kak!!! na[er wat lauk pauk sedap2 nih....sian kita terliur kat sini...pukul 2 lom lunch lagik!! aduh makkk oiiii...dah nak pi nanges jap psl tak dapt makan ni lonting kering!!

KakAsma said...

aduhhhh...laparrr masuk umah ayu,sedapppnyer...ada serunding tu yg betul betul boleh pengsan..rajin sungguh,tak dapat nak buat camgini...ado laiiii tak?meh pos kerembau boleh makan ngan UMar...dia kuat makan..pantang ajer nie nnti

Kak Rosaliza said...

assalam ayu..wah sedapnya lontong darat n terrramat sedap tgk rendang ayam tu..mesti pedas bangat tu kan ayu

fuzidss said...

cantiknya nasi impit tuuuu

Yatie said...

Assalamualaikum Ayu,
terliur je tngk set lontong kering ni...nak semangkuk besor, bolehkan...dah tak sabar nak rasa ni...

intan said...

Eh sama la entry kita kak Ayu, tapi saya punya tak ada resepi sebab version beli... he he :)

Wattie said...

Assalamualaikum Ayu,
Adusssss.....terliurnya tengok hidangan Ayu hari niiiiii...nampak sedap sangat....kenapala tayang menu macam ni.....bikin gua tak tahan nihhhhh

Anonymous said...

Aduh.....Ayu sedap banget your taste same like me lontong kering my favourite bestnya bolehlah kaksal cuba buat.....

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak..
Lontooong ler... sedaaap tu... dah lama x makan lontong... wah!! nie versi kering yer akak... x pernah makan lagi.. setakat nie lontong yg berkuah jer pernah makan .. boleh try nie

ady said...

as-salam kak ayu
ady tengok je dah berselera lontong kering kak ayu...one of my favourite ni...

Ayu said...

nur easy - hehe..orang johor mesti tau nikan..hehe

ct delima - walkslm, ha dah ada serunding,,lauk2 lain tu dah senang dah ct.lontong kering tak berkuah.so lauk2nya pun yang jenis kering2 gitu..

geraugebang - hahah..jangan kak gerau nanti kita tak kuat nak angkat..

yat maria - alamak dah pukul 2 belum lunch lagi?..late lunch ya..sibuk ke tu yat?..
jangan nangis2..nanti boleh beli kat warong mak limah..(asal boleh aje akak nikan..heheh)

kak rosaliza - walkslm, lontong kering memang kena dengan rendang, tapi rendang yang ada sikit macaa lemak padi..tapi sedap pada kita..kita suka..

fuzidss - heheh..my mum just geleng kepala aje bila akak terapkan lontong tu..hahah

yatie - walkslm, hahah..boleh yatie..seperiuk pun boleh..heheh

intan - hahaha..senangkan gitu..beli lagi senang...tinggal makan aje..kan..haha

wattie - walkslm, waduh so sorry tak sengaja wakakaka..boleh gitu..
telan air liur ajelah kak..haha

kak sal - lontong kering, ni memang favourite most sporean i guessed kan kak sal..
yes we got the same taste, calit sikit..heheh

diana - walkslm, aah diana, yang ini versi kering, kalau kat spore ini memang sudah menjadi favourite sebab ada dijual as breakfast ..cublah bila2 kan..

ady - walkslm, ady kita serupa..cuma lauk tu aje boleh divariasikan..