Tuesday, May 03, 2011

Mee Tom Yam

Buat mee ni saja nak nak tukar selera dari the normal, mee yang bersup dan berkuah...normally tom yam, kita suka hirup kuahnya ..kali ni bubuh mee dalamnya...selak2 buku masakkan yang dah lama dalam simpanan yang dah 1 inci berdebu..heheh...jumpa & cuba2 recipe yang ini..satu kelainan for my family...oklah try something difference for a change..

Ingredients:-(Anggaran 1-2 orang)
150g mee kuning
100gdagin ayam-((Ayu  gunakan daging lembu yang sudah direbus)
100g udang
100g sotong
100g kobis bunga
1 biji tomato dibelah
1 biji bawang besar dihiris
2 batang serai diketuk
8 biji cili padi diketuk
1-2 bawang putih diketuk
1 sudu besar pes tomyam-(Ayu gunakan 1/2 kiub tomyam)
1/4 kiub stok ayam-(Ayu tambah)
2 helai daun limau perut
1-2 biji jus limau nipis
air, garam & perasa secukupnya
minyak masak

Method:-
Panaskan sedikit minyak masak. Tumiskan bawang putih hingga naik bau.
Maukkan air. daging. serai dan cili padi. Masak hingga daging lembut.Kemudain masukkan udang, sotong, kobis bunga, tomato, bawang besar hiris dan pes tom yam.
Apabila mendidih masukkan daun limau perut, garam, dan air limau nipis.
Akhir sekali masukkan mee dan masak selama 3 minit.
Sources:-From Aneka Hidangan Mee- Saadiah Mohamad

16 comments:

Rabiatun Adawyah said...

wahhhh...memang best nih..dapat hirup mee sekali dengan kuah omyam yang pedas tu..perghhhh...tak terkata lagi dah..heheheh

Ayu said...

Rabiatun - haha..aah tun, selalu akak suka hirup kuahnya..ini kali ada mee pulak..hehe

cik cek said...

Salam Ayu...

Aduhai!....ada tomyam....bestnya...dah terasa kak cek hirup kuahnya...ada mee lagi ...
Kak cek memang suka2 sgt menu sup2 ni....

ady said...

as-salam kak ayu
adoiii..kak ayu..sedapnye mee tom yam kak ayu ni...best ni kak kalau mkn panas2 dan hirup2 kuahnya..slurrrpp...:)

nOOrsha said...

salam kak ayu!~ mee tomyam peberet saye tu...dapat ketuk cili padi kasi pedas2 sket, mmg power.. meleleh2 da air liyo ni..adeh...kalo beli je x sedap, x dapat rase yg kite nak kan.. buat sdr mmg puas ati...blh mkn ulang2...ejheje

Mas said...

akak...nak semangkuk beso...
sedappnya tengok...

mokwonik said...

kat sini kan ayu..semua jenis mee depa belash buat tomyam...mee hoon ka, kuew tiau ka, spag ka..tapikan mokwo selalu tak leh buat tomyam sebb si budak kecik nih memang anti pedas betul...what is tom yam without cili api kan!

Cik Kamoo said...

sedapnya!! boleh buat menu buka puasa arini....menarik sungguh

Wattie said...

Salam Ayu,
Memalam ni dok tayang mee tomyam lak.... kalo nampak kat hubby gerenti lauk akak masak tak lakuuuuuu.....dia hantu mee

Ayu said...

cik cek - walkslm, tulah kita boleh tinggal serumah..kira suka hirup kuah..macam itik suka berenang..hahaha..

ady - walkslm, betul tu ady, makan panas2 sedap..tulah yang ambik gambar kelam kabut, takut sejuk..snap aje asal boleh..hehe

noorsha - walkslm, aah sha, akak actually tambah cili padinya sebab pada akak 8 biji is NOTHING..heheh.. memang pun buat sendiri muai dan boleh tambah apa yang kita rasa sesuai ditekak ..hehe

mas - boleh nak kuah lebih ke mee lebih?..heheh

mokwonik - samalah macam my girl tak tahan pedas, so normally kalau masak mee, kita kena masakkan mee kuah yang tak pedas..just tumis bawang putih, buh pepper and added the rest..yes kalau masak tomyam mesti ada cili padi baru bestkan..

cik kamoo - wah memang boleh buat berbuka ni..senang aje nak membuatnya asal bahan2 ada dirumahkan..selamat berbuka puasa ya cik kamoo..

wattie - wlkslm, hahahaa..oh ya hubby akak hantu mee juga macam kita..
1 minggu mesti ada 1-2 menu mee..sebab hari2 makan nasi pun boring juga kan..
kita suka mee yang berkuah boleh dihirup2 sampai berhingus..hehe

Yat Maria said...

Akak!!! ujan2 gini kena mee tom yam pedas2...gerek arrrr!!! antar semangkok kak...

Anonymous said...

Ayu,mee tomyam nampak sedapnya Kaksal baru masak meesoto n besok nak cuba mee ini hehehe Ayu midyear exam is coming tentu awak sibuk....

Diana @ Melley Mey said...

akaaaak... mee tom yam ler.. memang kegemaran diana nie akak... suka ngan tom yam... sedap3x!!

Mat Gebu said...

waaaaa...sedap nihh, nak juga buat nanti...

Naz said...

Kak Ayu... Sedapnya... Best..best... I like Tom yam!

Ayu said...

yat maria - ok set!!..akak hantar semangkok special delivery ah..

kak sal - aah lah kak sal, tengah mid year exam,Hasif dah start dah.., si Iqram yesterday & today paper 1 & listening comprehension for both language & continue next week..si marsya pun next week juga..penat & stress tau kita..hehe

diana - heheh akak lebih suka hirup tomyam soup dari diletak mee..another words, lebih suka makan dengan nasi..but my kids suka ni..hehe

mat gebu - heheh..buatlah mat, nanti akak ikut style mat pulak..hehe

naz - samalah akak pun suka tomyam, tapi suka hirup kuahnya aje..haha..