Thursday, May 26, 2011

Sotong Goreng Benggala

Resipi asal menggunakan udang tapi I dah tukarkan kepada sotong...maklum ler..rumah kitakan ramai yang hantu sotong,tapi for this kita ada stok cuma 2 ekor aje..jadilah buat dinner , satu kali makan, dan untuk tambah2 kan lauk, so kalau nak masak lebih, tambahlah sukatan pada bahan2 tu ya......resipi asal juga puan punya resipi hidangkan dengan nasi carrot..tapi I hidangkan dengan nasi putih aje...ada slack sikit ..si Iqram bila time makan ..dia kuis2 kan biji sawinya tu..nasib baik kita bubuh sikit aje...Apa2pun sedap lauk ni..pada kita..Terimakasih pada penyumbang resipi ni .minta izin di panjang2kan disini pula.. 
Sotong Goreng Benggala
Bahan2 -(2 orang)
  • 3 suduB butter-(Ayu gunakan 2 suduB)
  • 400 gm udang (+ - je)-(Ayu gunakan 200g sotong-dalam 2 ekor besar)
  • sebiji bwg besar (hiris)-(Ayu gunakan 1/2 biji bawang besar dihiris)
  • 3 ulas bwg putih (cincang)-(Ayu gunakan 1 sudu kecil bawang putih kisar)
  • 1/2 inci halia (cincang)-(Ayu gunakan sedikit halia kisar)
  • 1/2 suduT biji sawi
  • 1/2 suduB serbuk jintan putih-(Ayu gunakan 1/2 sudu kecil)
  • 1/2 suduB serbuk ketumbar-(Ayu gunakan 1/2 sudu kecil)
  • 1/2 suduB serbuk lada hitam kasar-(Ayu gunakn 1 sudu kecil)
  • sedikit serbuk kunyit (pewarna je)
  • stok ikan (sye xde so gna 1/2 kiub ikan bilis je)-(Ayu gunakan 1/4 kiub ikan bilis)
  • 30 sen daun ketumbar (hiris halus)-(sedikit daun ketumbar)
  • garam n gula(perasa)

Cara-cara

  1. cairkan butter dlm kuali, tumis bwg besar, putih n halia
  2. kemudian masukkan biji sawi
  3. masuk pula udang dan grg smpi separuh masak
  4. selepas itu, masukkan sume serbuk dan kiub ikan bilis.... gaul rata
  5. tambah air utk kuah nk byk mana dan bg yg suka boleh campurkan tepung jagung + sedikit air utk memekatkan kuah. Didih bolehla diangkat.
  6. sye hidangkan dgn nasi karet... mmg ngam la. hehehe-(Ayu hidangkan dengan nasi putih aje)

12 comments:

CIKU said...

kita terus tgk apa la sotong benggala ni sb ciku hantu sotong....byknya resepi sini..kita add ye

CIKU said...

best

nuanza said...

arghhh..penasaran tetiba nampak sotong ni

mummyseri said...

Kak ayu, sedapnya nengok lauk sotong neh :)
blehlah kite try nnt..

Juwita Jamaludin said...

Kak ayu.. Pagi2 dtg tgk sotong terliur dah.. Hihihi

Mas said...

sedapppnya......

CT Delima said...

As'salam Ayu

pengemar lauk2 sotong sudah samapi.. ada nasi putih tak, nak numpang makan... hihihi. komom dah pinis lah ni, datang lewat sangat :D

Ayu said...

Ciku - oh ciku samalah macam penghuni rumah akak ni..suka sotong ya..silakan ciku kalau nak add..

nuanza - hahah..akak penasaran tengok ice cream mu itu..haha

mummyseri - memang sedap pada akak seri..cubalah..uish dah lama tak dengar suara..mana menghilang?..sihat ke tu?..

juwita - hahah..pagi2 dah sotong ya..patut menu srapan ni menu lunch pulak kan..haha

mas - sedap mas..cubalah..

ct delima - walkslm, wah boleh tinggal serumah lah macam ni..sotong fan club ya..haha..nasi pagi ni belum masak lagi..nantilah kejap lagi ya..tulah lain kali naik jet..ini ct datang naik beca ya..hahah

Mylady said...

Ayu..kecur tengok sotong tu..tetambah janggutnya...makan ngan nasi putih panas2 pun sodap nih..kalau tak cukup pedas, potong cili api, letak kicap..fuhh...

Ayu said...

mylady - wah betul tu kalau nak pedas potong cili api..kita jangan nak tak sempat potong pun kita kokil aje cili padi tu..hehe..suka janggut dia ya..dulu2 kita tak makn janggut dia..tapi bila dah masuk asar ni..yang part badan tu kasi anak2..sebab dia org tak makn janggut..heheh..

Mylady said...

Ayu..mylady ni makan jek any part of sotong..tapi, lepas kawin, banyak makan janggut sebab hubby tak makan janggut...pompuan camtu la kan..sanggup berkorban untuk anak/suami tercinta..:-)

Ayu said...

mylady - betul tu mylady..kita ni banyak mengalah..heheh