Friday, September 30, 2011

Mee Udang Banjir Kuala Sepetang

 Lepas2 raya ni..mee selalu menjadi menu kat rumah kita..malas nak masak pun ya..haha..buat mee siapa nak makan baru masak..basically kalau masak mee, tak adalah balance2 lauk tukan..so dapur pun clear aje..udang or sayur yang tak habis tu boleh masuk fridge balik dan can use for next dish..
Kalau masak mee, pasti laku punya..tapi kena standby nasi sikit sebab my dad mesti cari nasi..hehe kalau tak ada lauk kan dia boleh letak nasi tu dalam mee!! kuah mee tu jadi lauk dialah..memang peminat tegar nasi betul kan..haha..my mum selalu ngomel, biasalah old couple nikan..asik nak argue aje...kadang2 cucu2 tukang ketawa melihat keletah atok nenek dia orang..hehe..

Ok back to food..mee udang ni pada kita sangat senang nak prepare dan sangat sedap ditekak..ada ala2 mee bandung pun ada..kita pernah  terbaca di salah satu blog teman, tidak lama dulu kalau tak silap, Deeja, & sekeluarga pernah pergi ke satu tempat ni diKuala Sepetang (Perak) untuk makan mee udangnya disana, katanya tempat tu memang famous dengan mee udangnya..terkecur pulak kita tengok gambar yang diambil pada waktu tu..nak cari balik tak jumpa pulak...so here is the recipe yang kita cuba walau tak sampai lagi ke Kuala Sepetang tapi kita dah dapat rasa mee udangnya disini..Terimakasih puan punya recipe for sharing ..sedapp.!


Mee Udang Banjir Kuala Sepetang
Sources:- From misha66@myresipi.com
Bahan2 untuk seorang makan
  • Mee kuning(agak2 utk seorgnye mkn)
  • Udang bersaiz XL 6 ekr(d buang tanduknye,janggutnye n muncungnye shj)-(Ayu gunakan udang sederhana besar aje dan buang kulit sebab senang anak2 nak makan)
  • Bwg putih 1 ulas~d tumbuk halus 
  • 2 biji bawang merah dihiris-(Ayu tambah)
  • Lada kisar 2sb
  • Sos tomato 4sb 
  • 1 biji telur -(Ayu tambah)
  • Garam
  • 1sb gula-(Ayu gunakan 1 sudu kecil aje)
  • Sedikit Ajinomoto
  • Sawi 1pokok,daun sup 1 pokok d ptg 1inci & 2sb bwg goreng
  • Sedikit kobis d ptg memanjang & air msk 2cawan
  • #UTK HIASAN# Daun sup & bwg goreng

Cara-cara

  1. Panaskn 2sb minyak kemudian tumiskn(bawang hiris) & bwg pth hingga naik bau.
  2. Masukkn lada kisar n d gaul rata.
  3. Masukkan air msk,sos tomato biarkn hingga mendidih.
  4. masukkan udang,daun sup n bwg goreng~ biarkn sampai udang msk.
  5. Angkat udang dahulu kemudian mskkn mee,sawi,kobis,garam,gula n ajinomoto utk tempoh 5min.
  6. Angkat mee td n blh lah d hias dgn meletakkan udang diatas mee kemudian di tabur dgn daun sup n bwg goreng. Selamat mencuba.

26 comments:

EmbunRosaliza said...

Assalam ayu, sedapnya mee udang banjir tu, mmg banjir ngan udang tu, nmpk sedap apa lagi kalo mkn hehe

E-na Lovely Kitchen said...

bestnya kak ayu bole x mkn nasi...klu e-na ni boleh geng dgn abah akak tu...sehari x jumpe nasi x sah...hihi..

mee udang tu sedap klu dpt yg org msak...buat sendiri x bestla sis..

C.J.Da'HotNCold said...

banjir air liur saye di ptg jumaat yg berbahagia ini :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

best nye ada mee ala2 mee bandung... sama lah cam mak mama. Kalau msk mee mesti nk msk nasi.

Zaliedana said...

Assalam kak ayu,sy dah pernah mkn mee banjir udang kuala sepetang nih,tapi ikhlas ckp,yg akak punya mee lagi nmpak sedap,mee udang kat sana indah khabar dari rasa,mmg xsedap pon kak,xtaulah kalo ari lain sedap,ari sy p tu xsedap..

Ayu said...

embunrosaliza - walkslm, heheh..3 ekor aje kak..tak boleh banayk2 cholesterol..dahlah tu taruk telur lagi..hahaah..

ena - oh ya ena pun kena cari nasi juga ya..heheh..akak kalau 1 hari oklah masih ok tak makan nasi 2nd day mesti cari jugalah..hehe..betul tu kadang2 orang buatkan lagi sedapkan..haha

C.J - hahah..cubalah dear hujung2 minggu ni senang nak buat pun..heheh

mamahawa - hahah tulah ma, kalau tak ada nasi nanti my dad menggeletar badannya..heheh...dah lah mum beleter..kiki..

zalieda - walkslm, oh ya ke ct?..tak sedap eh the real one?..alamak..cuba ct try buat yang ni..akak memang tak pernah merasa the real one lah..tapi dapat rasa buat sendiri ok jugakan..hehe..

Mas said...

kak ayu..
terliurnya tengok me udang tu...
sedapppppp la..

Ayu said...

mas - akak pun terliur tengok mee goreng mamak mas tu..hheeh lets exchange yok..

ady said...

as-salam kak ayu
sedapnye mee udang ..memang dah banjir mee udang tu banyak udang..

Diana @ Melley Mey said...

wah yg nie nampak sgt sedap ler akak... ada mee gak kat cnie yer.. hehehe.. sedap2!!

kzai said...

salam ayu..wah mewahnya mee udang kuala sepetang..banjir dgn udang...kalu dpt semangkuk mmg xtoleh kiri kanan ni..

Yat Maria said...

Akak Ayu..

ishhh kak, menyelerakan sungguh mee tu..cam ada rupa mee bandung ek..ni makan dengan 2 sudu besar cili ijo jeruk..adussss...nikmat!!!

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum Kak Ayu..
Bestnya tgk gmbr mee udang akak tu.. Kalau dpt semangkuk lagi best! Heheheee...

ijan said...

Salam Kak Ayu,
Ni mee banjir special Singapore mari ni. Kite suka kuah lebat gini... lagi2 ada udangggssss.. hehehe

Mamasya said...

Assalammualaikum Ayu...sedapnya nampak mee udang Ayu hidangkan...penuh udangnya...mmg banjir dgn udang. kami sekeluargapun suka mee udang ni.swissroll tu nampak cantik gebus je...
tengok menu open house rumah Ayu...semuanya nampak sedap2 belaka
re; tuan rumah sibuk nyelit sama dgn tetamu..ingatkan tak da yg cam..hi..hi..

~~zAnAfAhMi~~ said...

Ayu, udang mmg sodap....tapi kalau la setimbun mcm tu, kolestrol pun setimbun...hehe...kat tmpt hubby di Kelantan org panggil 'mee celup', senang buatnya..

K.Nor said...

uishhh... menggiurkan.. copy & save ya buk.. maceh.. eh ada lg tak? nak ngendeng semangkuk ni.. udang kasi taruk lebey2 ya.. :)

Juwita Jamaludin said...

salam kak ayu.. wah amat tergoda dengan menu ini.. kena salin resepi dan buat ni kak. nasib ada stok udang dalam peti tu..:)

cikmanggis said...

salam ayu...kat rumah Cm ni jika mee mmg medapat sambutan hangat:) tak kira mee apa sekali pun.Jika yg berkuah lagi dorang suka...tp..kita suka nasi boleh geng dgn ayah ayu ni hehe.

Mak Qis said...

laaa tgk tajuk ingat ayu dh smpai kuala sepetang neh...hehehe...dekat je neh ngan umah kita..
terlior nengok mee udang ayu neh..

kuchintaantik said...

assalamualikum ayu

Kak gerobokantik dah pindah ke blog lain
http://kuchintaantik.blogspot.com/ blog yg lama asyik dok hang je. I have become your follower too. Utk mee kuah udang, ada versi Bg Serai punya, terangkat beb. Nanti akak tulis kat blog kak. Thnx muaaahhh!

kuchintaantik said...

thnx ayu for being my follower. You are a gem :)..... >3

Nuridah said...

Assalamualaikum Mak Ayu,

Nk mee banjir 3 mangkuk nie...isi penuh2 kasi banjir sama diaa...haha...

psst: ish baca tk email yg dikirimkan hari tu...ke masuk lagi dlm tong rubbish!! Hehe....patut lah akak rasa mcm bau busuk aje....hehe.

Anonymous said...

Assalam Ayu..Apa yg banjir...agaknya kuah di siram dlm mee tak? mee udang kemerahan sungguh menyelerakan dan berkuah di hirup2 sedap....

Anonymous said...

Minta maaf terlupa KakSal...

Ayu said...

ady - walkslm, hahaha..bila dah banjir, tu banyaklah udang melengkar kan..haha

diana - lepas2 raay nikan diana..mee juga senag ceritakan..haha

kzai - walkslm, heheh..kita dapat semangkuk memang tak toleh lagi kak tekun tengok mee aje.hahaha

yat maria - aah yat, memang ada ala2 mee bandung pun ada yat..cuma yang ni tak letak oyster sauce..memang pun makan dengan cili jeruk memang best ler..akak punya cili padi ah..hahah

naz - walkslm, hahah dah habis ler naz, mee dengan udang2 sekali semuanya dah banjir masuk perut akak..hahah

ijan - walksm, hahaha..ni spore mari punya mee banjir yang lebat kuahnya..hahah

mamasya - walkslm, uish menu rumah mamasya lagi hebat tu..kita punya biasa2 aje mamasya..swissroll ada tak berpa licin sanagt kulitnya tu..heheh..uish, dah first time nampak puan rumah kemarin dah cam dahmesti persaan punya.heheh cantik mamasya!!manisss aje.. :-)

zanafahmi - hahah betul tu udang memang sedap, tapi memang pun banyak kolesterol..tapi sekali sekala tak pedulik nak makan juga..heheh oh ya mee celup dikelantan ya..memang senang pun membuatnya..

nor - silakan nor..cubalah ..hehe nak ngendeng dah habis ni nor, kena buat sendirilah nampaknya..sebab mee ni pun dah banjir dah dalam perut dan telah dibanjir kan diloji..hahaha..

juwita - walkslm, cubalah juwita..time mals nak masak nasi & lauk boleh buat mee ni sebab dia cepat aje nak siapkan lagi2 kalau bahan2 semua ada kat rumah..

cik manggis - walkslm, memang cikmanggis, mee apa pun kita pun tak tolak..ooooohhh..CM, pun geng ayah kita ya..mesti nak cari nasi juga ya..hahaha

mak qis - hahah..wah kuala sepetang dekat dengan rumah mak qis ya..mesti mak qis dah pernah rasa mee sepetang yang ori tu ke?..cuba mak qis try buat ada sama tak rasanya..nanti feedback lah..kita ni tak pernah algi merasa yg ori so tak tahu macam mana rasanya..haha

kuchintaantik - walkslm, blog lama dah tak boleh masuk ke kak?..thanks kak for following..ah versi bagan serai tu nanti akak updatekan lah ya..nak tengok juga bahan2nya tu..hehe..

nuridah - walkslm, hahahha..wah kasi banjir sampai lutut kah?..haha..boleh2 kak email kita dah baca tapi belum sempat balas lagi ni kak..insyaallah will reply you the soonest sibuk 2-3 hari ni..nak jawap comments pun tak ada time..hahah..

kak sal - walkslm, kuahnya yang banyak agaknya sebab tu dipanggil mee banjir..hahah.. memang kita suka kuah yang banyak sebab suka hirup2 slurpsss..hehhe..lagi pedas lagi best kak..