Wednesday, October 05, 2011

Ayam Masak Bawang Putih

Hari ni Hasif, sounded, 'Ma, can you update your blog, very embarassing lah my gambar kat blog mama tak gerak2...hehehe....bukan mama tak nak update, I said..  I was very busy lah..ingatkan nak tunggu I habis typekan recipe for the birthday cake tapi it seems macam panjang pulak sebab kita ingat nak translatekan to Malay as the recipe was in English...tak apalah, kita masukkan recipe ni dulu yang telah kita cuba during the fasting month kemarin, tapi tak sempat nak masukkan blog sebab dah sibuk dengan buat kuih..hehehe....

Recipe yang dah lama masuk list tapi baru hari tu dapat kesempatan untuk mencuba datangnya dari dapur Faradean, yang lama menyepi...sedap ayam masak macam ni..although kalau tengok bawang putih yang digunakan agak banyak, tapi pada kita ok aje bila dah masak tu...sedapppp..Thanks Fara, akak share the recipe here for the rest to try juga ya..

Ayam Masak Bawang Putih
Sources:From Chef Chinese Muslim dan Master Chef Sabri Hassan
dari Rancangan Jom Rasa

Bahan-bahan
250g daging ayam yang dipotong dadu..sederhana saiznya-(Ayu gunakan 500g dada ayam)
7 ulas bawang putih- kupas kulitnya dan jangan dipotong-(Ayu ketuk aje)
7 ulas bawang putih- dipotong nipis-nipis
5 ulas bawang merah- dimayang
2 biji cili merah-dipotong -(Ayu gunakan dalam 5-8  cili padi diketuk)
2 sudu besar sos cili bawang putih-(Ayu gunakan Thai cili sauce)
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
sedikit serbuk kunyit
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menggoreng

Cara-caranya
Lumur ayam dengan sedikit serbuk kunyit dan garam.(+sedikit halia kisar, Ayu tambah)
Panaskan kuali dan 1/2 kuali minyak . Pastikan minyak betul-betul panas.
Gorengkan ayam dengan 7 ulas bawang putih yang belum dipotong (iaitu yang sebiji-sebiji)
Gorengkan hingga ayam agak garing dan aroma bawang putih harum. Hati-hati jangan sampai hangit pulak bawang putih tu. Bila sudah garing..angkat dan toskan.
Kurangkan minyak...tinggalkan dalam 5 sudu besar minyak je.
Panaskan kuali..tumis dulu bawang merah, bawang outih yang dipotong nipis dan cili merah. Tumis hingga terbit aroma. 
Masukkan pula sos cili bawang putih, sos cili dan tomato ke dalam tumisan bawang. Gaul hingga sebati. Kemudian masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Perasakan dengan gula dan garam. Hidangkan..

31 comments:

Anna Qawina said...

salam kak Ayu..bab2 ayam ni anak2 pasti suka kan..sedap nampaknya..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Ayu...
byk jgk kegunaan bwg putih tuh..tapi bwg putih ni pun sihat utk dimkn esp for the heart. Blh try out this dish :P

quinnie said...

hehhehe..si hasif bukak jugak blog akak ni ye..kekkeke...

saya suka masakan ada bawang putih ni....:)

zarin said...

salam kak ayu
ok..noted! bawang putih jgn hangus ye! nak buat gak nih :D
thanx for sharing kak

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Salam ayu.Sedapnya aya. Anak bujang tu dah ada org booking ke?Kak ros ada 3 anak dara.Pilih la....hi..hi...hi..

Nieza said...

sedapnya tgk ayam ni kak Ayu...ratah gitu pun sedap ni...haha saya ni suka meratah jer.

dah baca dah komen kak ayu kat chat box blog..tq yer tapi nieza pun x sure kat mana problemnya box komen tu kak..sorry yer:)

Zaliedana said...

Kak Ayu mmg seyes ckp kak,alahai sedap betoi nmpak ayam tuh,byknyer bwng putih,bau bwang putih tuh kuat sgt x kak..?Owh patutlah hasif malu rupanya da pic diakat bawah,baru jenguk,ala wat pe nak malu hasif,encem boy tuh..MMg la handsome ank bujang kak ayu nih,eh kita berbesan nak x,hihi..

noorsafone said...

Ayu...sedapnya..nanti mama nk try buat..anak2 mesti suka.

Amie said...

Salam Ayu,
terliur tengok AMBP Ayu tu.... banyak khasiat bawang putih kan... Amie banyak gunakan kalau masak sup tulang, sedap!

Nazrah said...

makan ngan bubur pun ok gak kan..nampak sedap

ady said...

as-salam kak ayu
nampak cam best ayam bawang putih..ratah2 pun sedap kak ayu ayam tu..

cik cek said...

Ayuuuu....

Lamanya tak singgah jenjalan kesini...virus M melanda...he he...
Kak Cek dtg bwk Candy ngan Rainbow Cupcake ni...nak rasa Ayam bawang putih yg Ayu masak..kechur lak kak cek tgk....yummyyy...

Mamasya said...

Tu dia Abg Hasif dah sound tu, cepat2 ibu update blog...hi..hi. abg hencem..letak gambar lama2pun tak pakan..
Nampak menarik masakan ayam Ayu ni...boleh masuk senarai...

Yat Maria said...

Salam K Ayu

kita pun nak amik resepi ni dulu ya kak..nak cuba jugak sbb tak tahan tgk gambar akak tayang tu... :)

Kerull said...

salam singgah..wah dah lama tak datang rumah kak ayu..macam2 ada ni...

Nuridah said...

Morning Ayu,

alahai ank bujang malu2 kucing nie...takut mak cik2 terpikat..hehe...tak apa lah Hasif jadi model kejap kat blog mama...haha!

Ayu,kak nur selalu kalau msk mesti letak bawang pth lebih2 tapi ini dh terlebih...mesti bau bwg putih yg semerbak itu,org cina suka pada bwg putih dlm masakkan nya.Masuk list dulu ayu...hehe.Later check email ok!

Sue @ Nenie said...

Salam..Wahhhh sesekali kalau masak lauk macam ni bagus gak..tak yah fikir2 nak cubit2 just masukkan dalam mulut dan kunyah2....

akiratoriza said...

so yummy....

Mylady said...

Mana Hasif tak malu..asal bukak blog mak dia jek, terpampang muka dia yang tersenyum simpul..tapi, kata kat dia, nak malu apanya..it shows that your mom are proud of you son..hehehe...ermmm...macam sedap jek resepi ayam bawang putih ni..senang pulak tu...resepi from chinese muslim ek..memang chinese resepi banyak pakai bawang putih kan?..nanti2 mylady nak try..hopefully kena dengan tekak my dear hubby..

p/s : Ayu..thanks for the doa..really appreciate your kind thought..

Ayu said...

anna - walkslm, aah anna, asal ayam, mesti lauk budak2..hehe..cubalah..

mamahawa - walkslm, yes mama, banyak bawang putih yang digunakan, tapi dah lepas masak tukan bawang putih pada kita tak berapa kuat bau dan rasanya..acceptable to me..

quinnie - bukak Q, hehe...dia pun ada suruh kawan dia visit my blog sebab kawan dia yang tu ada ambil kursus food & nutritients for his o level..hehe..

Ayu said...

zarin - walkslm, aah zarin bawang putihnya jangan hangus, memang boleh dicuba ni..ur welcome dear..eh dah lama juga tak dengar suara ..miss you..

puan ros - walkslm, wakakaka..anak bujang tu mak bapak masih tanggung lagi..hahah..kalau ada orang booking pun kena tungu sampai dah kerja dulu...
kak ros, kena ambik queue number dulu ni...hahaha..

nieza - aah nieza, akak pun ratah2 aje hari tu..lepas terlupa pulak lauk ni nak buat sahur..hehe...akak rasa kan nieza, blog nieza, tu lambat nak loading dia mungkin some applications yang kasi berat itu sebab kadang2 comment blog tak keluar or lambat sangat keluar..ini akak agak aje ..hehe

Ayu said...

zalieda - bau bawang putih & rasa tak berapa sanagt pada akak ct, masih boleh diterima hidung dan tekak, pernah dulu lauk makan kat resataurant terasa kuat & bau bawang putih yang digunakan sampai sedawa pun bawang putih..for this still ok..
hahaha..nak berbesan kena ambil queue number dulu hahahaa...

noorsafone - silakan mama, anak2 kalau ayam mesti tak tolak..hehe

amie - walsklm, betul tu amie, bawang putih memang banyak khasiatnya..buang angin
ada orang kata..hehe..memnag pun bawang putih kalau masak sup memanglah sedap..

Ayu said...

nazrah - betul nazrah boleh sangat makan dengan bubur..

ady - walkslm, aah ady, akak pun ratah2 yang banayk hari tu hampir terlupa lauk buat sahur dah surut..haha

cik cek - terimakasihlah kak cek bawa oleh2 buat kita...sedap sangat tu.. meh lah kak cek jemput makan..hehe..

Ayu said...

mamasya - hahaha..tulah mamasya, kita pun naik segan juga letak gambar hasif lama2 kat sini...tapi memandangkan kita sibuk sanagt tak sempat nak update..jadi oster pulak dia..haha

yat maria - walkslm, silakan yat..kalau ayam mesti anak2 suka..hehe..eh orang tua pun suka juga..hahaha

kerull - walkslm, kerull akak pun dah lama tak kedapur kerull..sibuk masing2 dengan tugas ya kerull...alahai tak adalah macam2 kerull...biasa2 aje..

Ayu said...

nuridah - hahaha..hasif cakap malulah ma, buka blog aje muka acip..dahlah sikit2 aje ma..dia cakap..haha..betul tu knur, recipe ni agak banyak bawang putihnya tu..tapi lepas dimasak..ok aje pada kita kak..hehe..ok nanti kita check ya kak..thanks..

sue - walkslm, hahah..betul tu sue, ni masak untuk sahur kemarin budak2 dua bujang akak makan tak payah nak tengok pejam mata aje suap nasi sebab dah siap potong2 gitu..hahaha..

akiratoriza - thanks cubalah budak2 mesti suka ni..

Ayu said...

mylady - hahaha betul tu mylady..dia yang naik segan pulak...haha..
mama dia bukan lah sengaja nak lama2 tayang muka dia..disebabkan no time so tak dapat nak update cepat2...recipe ni is sedap to me., lagi2 dapat kunyah cili padi & the ayam at the same time lagi best.(tak jauh dari cili padi kan)..haha..yes normally masakan cina selalu menggunakan garlic lebih sikit...bila2 bolehlah cuba ..
p/s: Your welcome, mudah2han ya mylady..insyaallah

ibundo said...

looks yummy. Boleh try ni. tq ayu.

Anawahid said...

ehem2... tumpang lalu n amik bau... heeeeee... menu open house mmg mabeles kak... tabik2!!!!!

Ayu said...

ibundo - silakan ibundo..adjustlah mana ikut selera ya ..

Anawahid said...

ehem2... tumpang lalu n amik bau... heeeeee... menu open house mmg mabeles kak... tabik2!!!!!

Ayu said...

anawahid - wah!!! sama2 terklik hehehe..ana sihat ke tu?..selamat hari raya ana!! maaf zahir batin ya..
alahai menu biasa2 aje ana..