Friday, October 07, 2011

Chocolate Salted Caramel Cake

Assalam, this was the cake that I made for Hasif's birthday hari tu...sebelum kita buat kek birthday untuk bujang kita ni, I did asked him what type of cake he wants..so dia startlah cakap 'Acip tak nak kek yang ada cheese, tak nak kek yang ada cream or buttercream..basically I just want normal cake & chocolate saja!!'..alamak ai..kalau macam tu your cake tak boleh larilah dari kek2 yang selalu mama buat dulu which are steam chocolate cake, moist chocolate cake dan sewaktu dengan nya...aahlah ma dia jawap..uish..(dalam hati tak dapat lah mama nak mengtest new recipe ..heheh)..


My mum pulak menyampuk, aahlah kau buatlah kek yang semua orang suka makan..kalau buat kek yang semua orang suka makan, sekejap aje dah habis...(dalam hati memang confirm tak boleh nak expore new recipelah nampak gaya ni..hahaha)..TAPI, dalam diam2 kita tak ulik nak cuba juga recipe yang lain, recipe yang belum pernah kita cuba, of cos tawakkal lah juga..& get prepared kena bombast kalau tak menjadikan...I believe kalau kita tak cuba sampai bila pun kita tak akan tahu sesuatu pembaharuan ..kalau dah cuba barulah boleh cakap sedap ke tidak...betul takkk...kalau sedap boleh buat lagi kalau tidak buat bodoh saja..hahaha...
Ok base on the requirements dont want cream or even buttercream I managed to find this recipe, that only used chocolate & caramel aje as the filling & toppings..bascially sikit lebih kurang macam his last birthday cake Triple Chocolate Caramel Cake, cuma this time, diletakkan sedikit garam, whipping cream & sour cream, giving the cake a very rich chocolatey taste!!..while decorating I've got stuck sebab tak tahu nak decorate kek tu macam mana sebab kita nak gunakan buttercream Hasif cakap tak nak..so terpaksa gunakan chocolate frosting tu juga...


This cake is veryy nice!!! Even my mum agreed...memang tak menyesal mencuba recipe ni..
boleh dibuat lagi lain kali untuk birthday siapa2 yang tak suka letak cream or buttercream kat atasnya tu...Managed to potong  & serve with Hasif & Iqram's  tuition teachers, even a friend that came over asked for a slice to bring back for her son!!!...
Maaf lah ingatkan nak translate kan ke bahasa Melayu, tapi macam tak sempat pulak..
As for the sour cream tu kalau ditempat teman2 tak ada jual yang dah siap, boleh buat sendiri dengan menggunakan (1 cawan plain yogurt + 3 sudu besar  mentega cair)
Oh yes, kek ni menghasilkan kek yang agak tinggi  & besar juga..so bila potong tu asik nak tumbang aje..hehe..tapi muai dan penting sedapppp!!!!!

Chocolate Salted Caramel Cake

Sources:-From Yumsilicious Bakes
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction
Double Chocolate Layer Cake
3 oz semi-sweet chocolate, chopped [I use a combination of bittersweet and semi-sweet]-(Ayu also used mixture of dark & semi sweet chocolate 90g)
1 1/2 cup [120 g] cocoa powder
1 1/2 cup hot brewed strong coffee-(Ayu used 2 packets of 3-in -1 instant coffee +11/2 cup hot water)
1 stick [4 oz / 113 g] unsalted butter-(Ayu used salted butter)
1 1/2 cup [340 g] granulated sugar-(Ayu used 11/4 cup-[277g] fine sugar)
1 cup [220 g] light brown sugar-(Ayu used 1/4 cup-[57g])
2 3/4 cup [350 g] cake flour
2 tsp baking soda
3/4 tsp baking powder
1 1/4 tsp salt-(Ayu added only 1 tsp)
3 large eggs
3/4 cup [165 g] oil-(Ayu used corn oil)
1 1/2 cup [360 g] sour cream
2 tsp vanilla extract


Instructions -

  1. Preheat oven to 300 F [150 C]. Grease and line two 10 inch, or 3 8 inch cake pans.(Ayu used 3 9"tray, cake slight quite high)
  2. Over low heat, stir together the chopped chocolate, cocoa powder, coffee and butter until everything melts and a nice thick paste is formed. Set aside to cool.
  3. In a medium bowl, sift together the sugars, flour, baking soda, baking powder and salt.
  4. In a large bowl, beat the eggs till slightly thickened and lightened in color. Whisk in the oil, sour cream and vanilla. Stir in the chocolate mixture, mix well. Add in the flour mixture, mixing till just combined.
  5. Bake for 50-60 minutes, or until a wooden skewer inserted comes out clean, and the top feels springy to touch. It's alright if the top feels slightly sticky, it's still baked through, that's just how the cake is. Cool on wire rack. Since this cake is very soft, I recommend freezing the cake layers before using! It always makes for easier cake assembly.
For the salted caramel filling -
1 cup [220 g] sugar
2 tbsp [20 g] light corn syrup
1/2 cup [130 g] heavy cream-(Ayu used whipping cream)
1 tsp fleur de sel-(Ayu just used normal salt)
1/4 cup [60 g] sour cream-


Instructions -
  1. Combine 1/4 cup water, the sugar and the corn syrup in a medium saucepan, stir to combine. Boil on high heat till the mixture reaches 350 degrees on a candy thermometer. If you don't have one, just cook till it's amber colored, about 8-10 minutes.
  2. In the meanwhile, heat together the cream and fleur de sel till it dissolves. Don't let the cream boil. Add it to the caramel once the caramel mixture is ready. Whisk it together. Whisk in the sour cream.Once the caramel has reached to amber colour, Ayu just added the rest of the whipping cream, salt and sour cream quickly till incorporated on low heat till mixture has melted) Allow to cool to room temp.
  3. You can use this immediately, or refrigerate upto 3 days before using.

For the whipped caramel ganache -(Ayu made 1/2 of this amount)
1 pound dark chocolate, chopped-(450g-Ayu used 225g )
1 cup [220 g] sugar-(Ayu used 1/2 cup)
2 tbsp [20 g] light corn syrup-(Ayu used 1 tbsp)
1 1/2 cups [390 g] heavy cream-(Ayu used 195g whipping cream)
4 sticks [1 pound / 452 g] butter, cut into tbsp sized pieces, slightly softened-(Ayu used 1 butter-250g)


Instructions -
  1. This portion is the same as the caramel filling, so you already have a base to judge on.
  2. Combine 1/4 cup water, the sugar and the corn syrup in a medium saucepan, stir to combine. Boil on high heat till the mixture reaches 350 degrees on a candy thermometer. If you don't have one, just cook till it's amber colored, about 8-10 minutes.
  3. In the meanwhile, heat the cream, without letting it boil. Add it to the caramel once the caramel mixture is ready. Whisk it together. Let cool for 5 minutes.
  4. Add the chopped chocolate to the bowl of a stand mixer. Pour the caramel sauce over the chocolate, letting it sit for about a minute before mixing till the chocolate has completely melted.-(Once the caramel has reached to amber colour, Ayu just added the rest of the whipping cream & chocolate into the caramel and quickly stir till incorporated using very low heat till all the mixture has melted)
  5. Now fit the micture with a paddle attachment, and beat the mixture on low till the bowl feels cool to the touch. Add the butter and increase speed to medium high till it's well incorporated, thickened and whipped, about 2-3 minutes. Let cool slightly before using, to make it easier.


Assembling the cake -
  1. Slice the cake layers into 2 using a serrated knife or a cake slicer. I made a 3 layer cake,(Ayu used 3  9" tray) but you could make it a 4 layer cake as well, in fact, the salted caramel filling would be the perfect amount for a 4 layer cake.
  2. Also slice off the tops of the cake. Lay down one sliced layer on a cake board, and add about 1/3rd of the filling. It will seem like it's too little, but it has so much flavor that the amount is perfect. Spread to the edges. You'll notice that some of it gets absorbed into the cake, that's supposed to happen!
  3. Lay on the next layer, add another 1/3rd of the filling, and lay on the last layer. Save the bottom half of a sliced layer for the top, and lay it on inverted so that you have a flat top.
  4. Now put on a light layer of the ganache, just to seal in the crumbs, called a crumb coat. Refrigerate for 5 minutes, then lay on the rest of the ganache and frost as desired [I used a cake comb, it's a lazy decorators best friend!]. Serve immediately. If you must refrigerate, reheat the cake for 10-20 seconds in the microwave, there's nothing worse than cold cake!!(Ayu didnt put in the fridge just leave it outside at room temperature but in a covered cake caddy for 3 days)

48 comments:

Anggerik Berduri said...

sdapnye kak. yums tp kiter mcm takut gitu nk cuba. hiks

Ayu said...

Anggerik Berduri - heheh jangan takut dear..cubalah tak apa kalau tak berjaya buat pertama kali..buat 1/2 adunan dulu ..yang pasti sedap kek ni..

Nazrah said...

meleleh tengok coklat tu... mesti sedap ada rasa salty sikit ye K. ayu...

mizwa said...

kak ayuu sedapppppp nye tgk huhu...nak sikit...

quinnie said...

hohoho..tinggi betul keknya..suka tengok penuh dgn coklat..hehehe..saya pun bc ni tak suka sgt..tu yg tak pernah buat pun bc...alasan org malas...kekkek....saya ni tak tau la bila nak belajar buat bc ni...asyik duk tengok org deco2 je..huhuhu

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Ayu..adussss terguda saya tengok struktur kek akak yang gebusss mulus tu...deko simple tapi sangat menarikkkkk..oh mahu cuba...mahu cuba....

inahar ali said...

waduh ayu..meleleh tgk kek cekelat ayu nih..cun menawan lg meletoppsss!! bak akak sepotong ek..hehe!!

Honey Bee Sweets said...

This looks yummy! Will try this recipe. ;)

Mas said...

sedappnya kek tu kak ayu...
menggoda betoiiiii

cik cek said...

Wow!...WoW!....yummmyyyyy....sedapnya hingga menjilat jari...eh2 jilat jari ke tu...cam spatula je...memang confirm sedap banget ni....kak cek nak rasa sepotong...eh2 tak cukup...nak 2 potong...tamaknya kak cek ni ek... :D....telan2 air liur dah kak cek ni...

EmbunRosaliza said...

Assalam Ayu, cantiknya ayu deco kek besday tu, tgk mcm yg beli je, kalo gitu mesti sedap yg amat kek ni, semua org suka, coklat lagi best dari yg buttercream kan heheh

Yatie said...

Assalamualaikum Ayu,
Happy Belated Birthday buat Hasif, sorry lambat wish...Yatie doakan moga Hasif membesar menjadi anak yg soleh serta berjaya di dunia dan diakhirat. Aminn..

Cantiknya kek yg mama buatkan utk Hasif..kalau dapat rasa lagilah best..terliur je tngk...kalau Yatie buat kek yg mudah2 jeee..tak ghetilahhhhh..

Zaliedana said...

Kak Ayu,ct dah la peminatkek cekelat kak,tgk kek besday hasif nih,mak aiii nmpak penuh rasa coklat,mmg terliur walaupon hanya blh memandang kak,cam nak capai ajer..Mmg nmpk sedap kak..

ady said...

as-salam kak ayu
selamat malam kak ayu..that looks soooo... beautiful lah kak ayu..nampak exclusive kek tu kak ayu..sayanglah dah cantik2 nak mkn..ada lagi tak kek tu..kasi lah sikit nak rasa..

Nuridah said...

Malam Ayu,

dh mlm baru sampai,ada budak tu cop computer...kita gigit jari la..yg abg ngan laptop...mamanya sorang2..dlm bilik terkebil2...nk tengok tv mcm malas..tengok2 buku resepi semangat berkobar tapi semangat malas lagi melebih2...hehe...

Ayu, cantiknya kek tu...eh mcm kek kat bengawan solo...hehe ayat mengampu ke? Tidak lah, ayat ikhlas nie...tengok menantu jilat spatula mcm jeles pulak tk dpt merasa...hehe...syok pulak bila tengok ayu deco kek tiap kali birthday anak2.

Jln mana ayu?? Jalan2 kat Spore ke apa?? Hehehe...boy nk pergi Bangkok bulan Nov. ini..haha berpisah lagi..

Yat Maria said...

K Ayu

Superb!!!!! next year bday ai watkan ai taw..ishhh tgk yr deco tu..cantek arr!!! Gd job!!

Ida,Japan said...

suka tgk deco kek2 cokelat akak ..cantik sgt!!kemas nmpk...ida tak reti sgt nk deco topping cakelat...tak kemas la ida buat...anak2 k'ayu suka kek cakelat jer kan...

Nurwin Heny said...

Ayu..you are indeed very creative and talented! Cantik sekali the bday cake. I feel like like trying, tapi nanti selekeh pulak my cake.

Ezadlieza said...

salam k.ayu...ishh cantuk betul cake akak buat nih kreatif ler akak nih...kalau lieza la kan mmg tak jadi ler...hepy belated besday buat to handsome boy tu...opppss rupanya besday anak akak sama dgn besday anak sulong lieza..2 october juga..hehehe

C.J.Da'HotNCold said...

sunggo menggoda jiwa raga yg sedang berdiet :p

Deliah's Deli said...

mmg tergoda tgk..n happy belated birthday to hasif! :)

Rima said...

Happy belated bday to Hasif.. i think kan semua budak pun if pilih nak kek ape akan pilih chocolate.. apasal eh hehe

Mak Qis said...

ayu....kek tersangattt menggudaaa...akan ku coba ini kek...hehehe....tapi nk tnya...corn syrup susah la nk jumpa kat sini..leh ganti ngan apa2 dak?

Mamasya said...

Asslmkum Ayu

Kek choc bday Hasif tu nampak yummy..patutlah semua suka.tanya budak2 mmg kek choc no 1.
Kat rumah nipun kalau kek coklat laju je...kek lain tu lambatlah laku sikit...

Mah@mahu said...

Masakan yg enak2 di sini memang hebat lah..


*jgn lupas saksikan Masterchef Malaysia 22 otb 2011 di Astro Ria www.mahamahu.com

Nieza said...

kak ayu, terliur betul saya nengok kan kek coklat akak ni tau...menarik la kak...sedapnya kalau boleh rasa ni..huhu

Ijan said...

Salam kak ayu, saya cukup suka tengok kek2 yang kak ayu buat. Rich with decoration which always made the cake nampak fabulous. This one pun very interesting. Chocolate lak tu. Memang best :)

Psst, happy belated birthday to the very handsome young man :D

akiratoriza said...

memang meleleh air liur tgk kek coklat tu...

Ummi said...

MasyaAllah...terliuuurnya tengok kek ni Ayu oooiiii...menjejes air liur akak taaau, chocolaty betuiii...dr luar smpai ke dalam...adeeeii, x tahan taaauuu...mmg confirmed sedap nih! Pjgnya step, ni yg malas sikit akak nih...hehehe

Mak Peah Bini Sood said...

waduh waduh sedapnya kek Ayuuuu... erubat jiwa kita akhirnya jumpa juga gan ayuu setelah sekian lama menghilang! macam twilight zone!

Amie said...

Assalamualaikum Ayu,
pengsan tengok CSCC tu.... itu belum makan lagi...adeeeehhhh

ros@JMC said...

salam kak ayu....ni tak tahan ni tgk kek coklat akak...adededehh, klu ros jadi anak akak pun sure ros suke punye...mmg menggoda betul...

Ayu said...

nazrah - thanks nazrah, rasa masinnya tu tak lah terasa masin sangat cuma caramel tu diletak sedikit garam so rasa bangkit sikit itu aje..hehe

mizwa - cubalah mizwa..nak sikit confrim dah habis ni..haha

quinnie - aah Q tinggi kek ni akak rasa kalau guna 10" just nicelah cuma besar sikit ..
aje..oh Q pun tak suka bc ya..hehe boleh serumah dengan my mum, & hasif..hehe..tak apa nanti seru nak belajar deco tu akan datang bile tiba waktunya..hehe

Ayu said...

sue - walkslm, thank u sue..kombang lubang hidung akak ni tau..deco asal boleh aje tu sue..tak reti nak deco cantik2..haha..cubalah sue, maybe 1/2 adunan dulu..

inahar - thank you puan doctor..tapi nampak gaya kena buat sendiri ni sebab dah lama jadi baja organic ..hahaha..

honey bee sweets - thank you honey bee, yes you should try, ypur family chocolate lover too right?..hehe

Ayu said...

mas - memang sedap mas, pada akak, cubalah mas..

cik cek - hahha...memang pun kak cek, jilat jari,jilat tangan jilat spatula pun ada tukan..haha..aah sedap kek ni kak tak bedek cakap ni..hehe..nak sepotong aje?..confirm tak cukup kena at least 2 potong ni kak cek..haha

embunrosaliza - walkslm, thank you kak..waduh macam yang beli punya?..waduh2 segan kita tau..haha..aah kek ni ramai yang suka pulak..mungkin juga betul cakap akak tu coklat lagi best dari buttercream..hehe

Ayu said...

yatie - walkslm, terimaksih yatie for the wishes ..mudah2han doa2 tu kita aminkan ya yatie..samalh macam kita yatie..kek mudah2 boleh lah yang susah2 memnag tak reti sangat..hahaha

zaliedana - ct pun peminat kek coklat ya..ah kalau gitu boleh cuba ni ct..memang sedap kek ni tak bedek..selalunya kek coklat yg ada cream ada slow sikit kat rumah akak ni..tapi yang semua bercoklat ni kejap2 dia orang makan berulang2..haha..

ady - walkslm, thanks ady for the compliments..nampak exklusif?..wow..terangkat akak sekejap..hahaha..tapi sorry ady kek dah lama licin..kalau nak ady kena cuba tau..hehe

Ayu said...

nuridah - tak apa knur, malam2 pun pintu dapur kita ni sentiasa terbuka..haha..so tak kisahlah akak nak datang malam ke siang ke..hehe..wah!!! knur macam kek kat bengawan solo?..wah!!!! tak terkata kita tau..malu nii..haha...terimakasih kak for the compliments ..hahah budak pompuan tu ada aje nyibuk kalau kita buat kuih ke kek ke..ni kita sibuk tuang coklat tu sibuk dia nak merasa coklat tu...time birthday anak2lah kita nak cuba buat kek kak sebab time inilah kita mengtest recipe baru, (actually taking a risk at trying new recipes for birthday cakes) sebab kalau tak sedap kena sound dengan ramai orang hahah panas telinga!!....
knur jalan2 kat spore pun ok apa..asal berjalan kan..hehe..boy nak pergi bangkok on work purpose ke knur?lama ke?..


yat maria - wakakaka..birthday yat nak akak buatkan ya..heheh awak lagi pandai buat cake ar..cubalah yat..ada sikit lebih kurang macam triple chocolate cake yang yat pernah buat tu..hehe

Ayu said...

ida - waduh ida, akak pun suka tengok kek2 yang ida decokan..actually akak pun tak reti nak deco topping coklat sebab macam limited gitu nak buat ...lain lah buttercream macam2 boleh dibagaikan..aah ida anak2 akak suka kek coklat itu yang macam tak lari dari coklat ..haha

nurwin - thank you nurwin for the compliments...cubalah alah tak kisah lah selekeh ke apa..yang penting to me is the rasa..deco tu boleh practise kan..hahaha

ezalieza - walkslm, thank you lieza, eh belum cuba belum tahu tu lieza, kalau dah cuba lagi cantik akak rasa tau..ooh ya ke happy belated birthday juga buat anak lieza tu ya..lieza ada masukkan dalam blog tak?..ke akak yang ketinggalan kapal selam?..

Ayu said...

cjdahotncold - heheh..tak apa tutup mata kejap..hehe

deliah's deli - thank you del for the wishes..cubalah del..sedap kek ni..

Rima - thank you Rima for the wishes..betul tu most kids love chocolate you can never go wrong with chocolate kan..eh mak budak pun suka tau..hehe

Ayu said...

mak qis - cubalah mak qis, corn syrup i think u can gantikan dengan madu kot..
anyway just sikit aje tu sukatannya..

mamasya - walkslm, betul tu mamasya..kek ni sekejap2 dia orang minta dipotongkan kalau yang bercream tu kita yang tanya nak kek tak..yang ini dia orang sendiri yang minta..hahah..

mah@mahu - thank you for the info mah@mahu tu ya..

nieza - cubalah nieza, kalau dah cuba baru tau sedap tak..hehe

Ayu said...

ijan - walkslm, waduh ijan..melurut seluar akak ni tau..hahah.. thank you dear for the nice words..thank you juga wishes untuk hasif tu ya..tersenyum malu2 kucing bujang tu baca..heheh

akiratoriza - thank you dear..cubalah buat..nanti dah buat tak terliur lagi..hehe

ummi - hahah..kak ummi steps nya biasa2 aje yang kita selalu buat kek tu kak..hahha..cuma ayat2 dia aje yang panjang tapi maknanya semua macam buat kek biasa aje..heheh..memang sedap kak kek ni tak bedek cakap..hehe..

Ayu said...

mak peah - aahlah gee terubat rindu dapat jumpa kawan lama..pegang2 tangan ..hahaha..lembut tangan gee..heheh..nice meeting you too dear..

amie - walkslm, hahahah..jangan pengsan lah amie..cubalah buat kek ni .hehe

ros@jmc - walkslm, heheh thanks ros, anak2 akak memang hantu kek coklat..so tak dapat lari dari coklat kek dia orang ni..hehehe

Nuridah said...

Assalamualaikum Ayu,

sihat ke? Lama kak Nur tk dengar gurau senda ayu...rasa rindu gitu..sebab tu masuk sini mlm2...terpandang si Marsya lagi asyiki jilat coklat...buat mentua dia kecur aje...hehe...

re: oh ayu holiday ngan colleague dier..tk terkata kak Nur...terpaksa buat2 open-minded...tk hal mak dier nie kalau boleh tak nak kasi...ini skrg musim banjir kat sana.

Ayu said...

nuridah - walkslm, knur..nak cakap sihat tak berpa sihat juga knur..kita asik terbatuk2 dah seminggu ni..madang batuk asik nak terkenc..g aje..haha...alahai kita pun rindu juga gurau senda teman2 semua..tapi apakan daya masa tak mengizin kan untuk kita bersiaran...Marsya goda mak mertua dia tu ..hehe

wah holiday dgn colleague ya knur..knur sama macam kita tau kadang2 kita pun gitu juga si Hasif siang2 dah cakap..lepas O level nak jalan2 dengan kawan, nak pergi bbq, nak pergi camping nak pergi prom night.. boleh pergi tapi tak boleh overnight, tak boleh balik lambat..(basically kita buat macam mak kita jaga kita dulu..hahah)nanti kita siap tanya dengan siapa, perempuan ke lelaki, berapa orang ,kat mana?..balik pukul berapa..kalau ada telephone or sms, kita tanya siapa tu..kalau kat facebook kita check activity dia..wahhhh..kita pun tak open minded juga knur..hahah..waduh kita SERUPA!!!..hehe.. kalah jaga anak perempuan..wahahaa...kadang2 Hasif complain juga why am I so stict on him..mak kawan2 dia tak macam mak dia..kita jawap itu mak kawan awak dia punya pasal mak awak macm gitu cara nya..so he got no choice...of cos certain things we got to let loose sikit kan kak..heheh..

Ria said...

salam kak ayu..da lme jd silent reader akak..Ria da try wt kek ni tuk my daughter..mmg mabeles la..sume kte sdp..moist lak tu..mmg len sbb ade rse caramel..thanx a lot kak ayu..

Ayu said...

Ria - walkslm, Ria, thank you kerana menjadi silent reader akak ..uish sekali2 silent reader bersuara suka tau..at least akak tau ada juga orang yang baca blog akak yg tak seberapa ni..hehe.. Ria dah cuba buat kek ni ya..shukur alhamdullilah menjadi & kena dengan selera Ria & family..suka akak tau..

Avanika [YumsiliciousBakes] said...

Just saw that you made this... So happy you liked it! It looks fab

Ayu said...

Avanika - thank you Avanika for the recipe & dropping by....we really love this cake!!