Wednesday, November 30, 2011

Bubur Kacang Durian & Nangka


Assalam sebelum kita nak keluar kejap lagi, sebab nak beli buku & uniform buat si Iqram, kita post dulu this entry..buat pengunjung2 yang masih sudi kedapur kita ni..nanti bila ada masa lagi will update mana yang sempat lah ya...Bubur Kacang Durian & Nangka ni, kita buat baru2 ni sebab, nak cuba bubur kacang yang diletak nangka didalamnya..sebenarnya sebelum ni kalau bubur kacang yang ada durian tu kita tak makan!!..heheh..memang jakun habiskan..kalau terhidang pun kita akan tolak isi/durian tu ketepi dan just makan bubur kacangnya aje..Entahlah ..kita ni tak reti nak makan kuih muih, pastries, kek atau apa saja yang ada durian didalamnya, melainkan fresh durian aje yang kita reti makan..hehe..my mum used to say..'Bodoh betul tak reti makan, nilah yang best..!!'..huhu..

Anyway, I've tried this bubur kacang durian & nangka, siap suruh Mr hubby belikan kat Cold storage purposely for this dessert..hehe..sebab nak break the icelah gitu..kan dah pernah kata dulu, semenjak ada blog ni..banyak dish or menu yang dulu kita tak reti makan dan tak berani mencuba sekarang dah boleh terima..Memang sedap rupanya bubur kacang dengan durian lagi pulak ditambah dengan isi nangka yang manis ni!!!..Recipe dari dapur Kak Cek yang dah lama masuk list..Terimaksih Kak cek minta izin kita letakkan recipe bubur kacang akak disini ya..
Bubur Kacang Durian & Nangka
Sources:-From Kak Cek@cekvisonshomes
BAHAN-BAHANNYA...
  • 300 grams kacang hijau dicuci dan direndam semalaman..
  • 10 ulas nangka....disiat2 isinya...
  • 8 ulas/ketul isi durian...
  • 400 ml pati santan Ayam brand
  • 300 ml air
  • 200 ml susu cair jenama Ideal
  • 150 grams gula melaka....diracik2 halus...
  • 4 sudu besar gula pasir...
  • 1 sudu kecil garam
  • 2 helai daun pandan disimpulkan....
CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
  • Kacang hijau yang direndam ditoskan...masukkan kedalam periuk yang sesuai ..campurkan air dan rebuslah sehingga kacang hijau betul2 empuk dan lembut....( sukatan air utk merebus kena agak2 la ya...kalau kacang hijau masih belum lembut...air kena ditambah lagi...)
  • Masukkan gula melaka..gula pasir... durian dan daun pandan sekali....
  • Api biar kecik...dan dikacau  sekali sekala...biarkan durian sebati .....
  • Campurkan santan...dan susu cair.....dan juga garam...Nangka pun dimasukkan sekali....kacau lagi.....sekiranya bubur agak pekat bolehla ditambahkan sukatan air kedlmnya...( 300 ml tu anggaran je ...so masukkanlah sikit2...kalau rasa dah ok...cukuplah air tu...dan seeloknya masukkan air suam....)
  • Rasa manis bubur pun ikut selera memasing k...ada org suka manis ada jugak yang suka kurang manis....
  • Bila sume dah sebati....rasa dah ok...tutupkan api....
  • Siap utk dihidangkan...nank cecah roti atau makan ngan pulut sume pun boleh.....

     *************************

    Ini pula bubur kacang yang tiada durian didalamnya.. sebenarnya bubur kacang ni dah lama kita buat tapi baru nilah kita masukkan since baru2 ni kita buat yang ada durian. ..kalau tengok entry kat dapur yatie it was last year October, kalau tak silap kita buat next few days lepas Yatie buat entrynya, so bayangkan dah setahun baru ni dapat masukkan entry..hehe ..Recipe asal memang dibubuh durian, tapi as what I've said sebelum ni.. kita tak makan durian yang diletak dalam bubur kacang, so I omit the durian...,sedapp juga bubur kacang yatie ni.. terimaksih juga ya kita minta izin letakkan disini as for future reference..
    Bubur Durian Kacang Hijau
    Sources:-From Yatie@yatiememories
     Bahan-Bahan
    • 2 cawan kacang hijau - rendam 1 jam
    • Air secukupnya utk merebus kcng hijau
    • 2 cawan santan pekat
    • 2 cwn santan cair
    • 1 ketul gula melaka
    • 1/2 cawan gula pasir
    • 2 helai daun pandan
    • 1 sudu besar minyak masak
    • 2 helai daun pandan - belah dan simpul
    • 1 sudu kecil garam
    • Isi durian secukupnya.
    Cara-Cara
    1. Rebus kacang hijau bersama air, garam dan masukkan 1 sudu besar minyak masak (*biar cepat empuk).
    2. Bila kacang telah empuk dan kembang, masukkan gula pasir.
    3. Masukkan pula gula melaka yg di racik. Kacau hingga gula larut dan sebati.
    4. Masukkan isi durian....masukkan pula santan cair ke dalam periuk bersama daun pandan. Masukkan santan pekat dan gaul sebati.. Biarkan mendidih sebentar dan tutup api.
    5. Setelah siap bolehlah di hidangkan.(Kalau tak suka durian, tak perlu letak y

27 comments:

ady said...

as-salam kak ayu
sedapnye kak ayu bubur kacang durian sama nangka..mmg sedaplah kalau dua2 ni ada..minta semangkuk bubur tu ..tengok jerk dah terliur ni..

cik cek said...

Thanks Ayu...sudi cuba resepi bubur kacang durian + nangka ni...family suka tak..hope diorang suka...
He he...Ayu makan tak....sedappp tau...bubur kacang yg ada durian ni...memang fav kak cek...bila campur ngan nangka...emmm..lagila sedapnya...
Thanks again Ayu ....:)

maz said...

kakkkk..kita pun ada kcang ijau tu..sjuk2 ni sdpp kan mkn bubur pnas...cuma bila nk wak tu yee..hehee..mtak kak punye dlu la..kut2 smpai seru nti utk meleburkan kcang ijau kita tuu...muahh..

Zaliedana said...

ASsalam kak ayu cayang,alahai sedapnyer bubur kacang,nak2 pula da doyan,lagilah bertambah sedap kak,tapi xpernah pula try letk nangka,mesti bertambah sedap n harum,nangka+doyan kan..
Pstt kak,byk lagi ke pic yg last year,hehe..

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Ayu..wahhh ada bubur kacang..Sue baru last week buat kacang, tapi tak buh apa-apa...Dan tak sempat pun ambil gambar dan dah jadi eskrem malaysia dah kat Peti ais tu...Malas pula nak posing rasanya...

Bubur kacang buh nangka, ni baru 1st time tgk..sedap agaknya kan bergantingan pula ngan wangi bau durian itewwwww

NoorMasri said...

terliur seh.....!

Nieza said...

sedapnya bubur kacang durian ni kak...dah lama nk buat tapi tak buatx2 juga...hehe saya lak durian kalau mkn gitu tak brapa suka tapi kalau diproses dibuat mskx2 atau lempuk mkn pula...pelik jugakan...hehe

dZana said...

aslmkum ayu.. selalu buat letak durian jer.. tak pernah cuba letak nangka.. msti ada kelainannya.. nmpk sedap..

Amie said...

Selamat petang Ayu,
petang-petang begini time hujan dan sejuk2 pulak tu, dapat semangkuk bubur alangkah enaknya! Amie masuk semua...nangka ke, durian ke,durian belanda ke, durian merah ke, cempedak ke... he he hehh macam tembolok apa je ye perut Amie ni ye Ayu.... he he hehhh tapi nangka memang best!

Rima said...

Salam Ayu
eh eh semalam baru masak bubur kacang dgn durian.. tak letak nangka.. sedap agak nye eh.. nanti next time i add nangka lah

Chah said...

wow...3 perkara dalam satu menu...3 in one...bangkit aroma tu..

Nuridah said...

Assalamualaikum ayu,

siang tadi kak nur dh tinggal komen tapi tk dpt pulak blogger ada problem la...

bubur kacang letak nangka...ish nanti jumpa nangka kak nur nk cuba la...skrg telan air liur aja...patutnya suruh itu mantu hantor kat sini sikit...hehehe....sian dia dpt gelaran BH..tk senonoh la ayu nie..dia mcm kulit serani gitu bukan la yg gelap2..apa dh Ayu!!
Kalau kak Nur pulak panggil Boy si buntal...ish kdg muka dia masam gitu...heheh...

::Azura Rahman:: said...

sedapnyerrrrrrr... kt Kuantan pon dh start org jual doyan.. 'kecek' yg kak ayu punye je lan.. hihihi..

quinnie said...

wahhh..durian + nangka...makan memang sedap...tapi kesan lepas tu..adusss....saya ni jenis badan berangin...kekeke..teringin la nak rasa...haishhhh...

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam K.Ayu..tak pernah cuma bubur kacang + durian nangka tp klu yg campur durian tu..biasa la.pasti ada kelainan rasanya yer..

inahar ali said...

salam ayu..fuiyoo ni betul2 menggegar kalbuku..huhuu!! x tahan ada durian ngan nangka..pengsaann!

JUICY CAFE said...

aslmkm sis..alamakkk 1st time i dgr bubur durian + nangka..nmpk sedappp sgt2 nih sis..sure nk cube nti..

Ayu said...

ady - walkslm, marilah ady..meh ambik semangkuk ni ha..nak yang mana nak yang ada durian + nangka or yang biasa aje..hehe

cik cek - thanks kak cek..for the recipe..budak2 tak makan yang makan orang2 tua aje..kita makan kak cek..sedap..kena pula nangka yang manis memanglah sedap..thanks kak cek again for the recipe yang best ni ya..

Ayu said...

maz - heheh....alaai bila2 boleh buat maz..tapi janagn samapi kacang hijau tu keluar
kutu sudahlah..hehe..ini pun akak teringin ebab dah lama tak buat bubur kacang..

zaliedana - walkslm, ct yang manis rupawan..hehe..itulah ct..akak pun baru nilah cuba bubur kacang yang ada nangka....sedap juga..rupanya..psstt..haha mungkin ada lagi kot ct..gamabr tahun lepas or tahun sebelumnya tu..haha..

Ayu said...

sue - walkslm, oh aah kalau ada balance bubur kacang tu memang boleh dibuat ice cream malaysia..betul tu sue..kadang2 samalah macam akak dah masak malas pulak nak ambik gambar..sebab yang ada dah berulang2 kali masak so tak kuasa nak ambik lagi..heheh..akak pun 1st time dengar bubur kacang ada nangka itu yang teruja nak cuba..hehe

noormasri - marilah kak ambil semangkuk ni..hehe

Ayu said...

nieza - ohh alkisah..heheh terbalik pulak kita ya nieza..akak yang process tak makan yang fresh makan..bayangkan yang process langsung tak suka baunya..kalau yg freshh bukan main cium..hahah..memnag pelik betul kita ni..haha

dzana - ah cikgu lain kali boleh cuba letak nangka dalam bubur kacang..sedap juga nii..hehe

Ayu said...

amie - selamat tengahari buat amie..oh ya ke amie, pernah cuba letak cempedak, durian belanda dan sebagainya ya..ooo..mungkin lain kali nak letak cempedak lah..memnag sedap nangka letak dalm bubur ni kan amie..

Rima - walkslm, kita pun baru nilah tahu bubur kacang letak nangka rima, hehe..yang letak durian tu pun baru nilah nak practice2 makan..hahah..sekali cuba 2 buah masuk..hehe..

chah - heheh..sedap chah cubalah memang bangkit baunya..hehe

Ayu said...

nuridah - walkslm, oh ya knur..sorry & thanks masih sudi nak type comments kat sini lagi ya kak..hehe..cubalah lah kak kita beli nangka dah berapa kali asik hilang aje dalam fridge..last2 kita warning nangka nak buat bubur kacang so cepat2 siat2 kan isinya jadi dia orang tahu, itu nangka sudah dibooked....hehe ..knur..hahah..kita suka kacau dia... selalu juga kalau kita dah tak boleh tahan marah, dan cakap tak mau dengar kita akan panggil dia 'eh mari sini pompuan hitam!''wakakaka..yang si Iqram kita panggil 'jendul'..sebab dahi dia akan kedepan aje bila kena marah..wakaka...Alamak siBoy, kena panggil buntal..wahahaha..kenapa pulak buntal knur??..tak adalah buntal ..kan handsome anak bujang knur tuuu..

Ayu said...

azura - hahaha..mari zura amiklah semangkuk ni buat rasa2 aje ya..tak boleh makan2 just rasa aje tau..heheh ..kat sini durian supply sentiasa ada zura, cuma mahal ajelah ..hehe

quinnie - hahah...oh q kalah ya dengan nangka?..akak kalah dengan ubi..mesti terlepas aje hahah...tapi bubur kacang durian + nangka ni memnag sedap q..

Ayu said...

azatie - walkslm, lain kali cuba letak nangka lah pulak atie..memang ada sedikit kelainan ..betul tu selalu yang ada durian ajekan..heheh

inahar ali- walkslm, heheh dr..marilah rasa semangkuk bubur ni..nanti boleh dr terkonang2 ayu spore pulak..hahah

juicy cafe - walkslm, shu..samalah akak pun ni baru first time mencuba bubur kacang ada nangka..cubalah shu..bila2 nak buat bubur kacang tukan..

Nuridah said...

Assalamualaikum Ayu,

kak Nur ada nk tanya nie...hehe...alas plastik utk kuih muih kat mana ada jual...yg buat alas loyang supaya senang kita nk keluarkan...

sudipVSsenduk said...

biasa makan bubur kacang durian je, +nangka tak pernah lagi. Suka sangat masuk sini bila lapar, bagai di syurga dunia, macam-macam adaaa...