Monday, December 12, 2011

Mee Palembang

Assalam, apa khabar teman2 diluar sana?..Lama rasanya tak update dapur maya kita ni ya..ada yang rindu tak?..AApaaa? TAK ADA?..huhu..tak apalah...tapi kita rinduuuu kat teman2 semua tau..hehe...eh..eh.. apalah kita syok sendiri ajelah ya...biarlah tangan bertepuk sebeblah aje ni..wakakaka....

Actually kita baru balik dari hospital ni..brought my mum to see doctor on her 'grave's disease' (Thyroid)..In November she was asked to go for  'iodine radiotherapy' (minum sejenis air) sebab before that she was on oral medication (makan pill aje) for her thyroid..after 1 month, and blood test were done, doctor realised that my mum is losing weight,(makan macam biasa tapi tetap loose weight) and ontop of that her thyroid hormone is still very high(hyperthyroidism)..he adviced her to go for another dose of radioiodine ..next week, so she was told to avoid seafood 5 days before & 5 days after drinking that stuff.. basically this whole week, no ikan, udang, sotong ikan bilis or yang sewaktu dengannya for her...boleh makan daging & ayam aje, plus sayur2 & buahlah..

My mum was abit sad that she has to go through all that once again, dia cakap dengan doctor, "saya tak suka minum itu iodine'(maklum ler senior citizen)...but I told her, she has to go through this in order to treat her disease..I also asked the doctor what if its ok not to drink but he said it can cause other diesease like the heart(beating faster) & eyes(protuding of eyeballs)..sebab i just want to prepare myself bila balik rumah my mum will asked me alot of questions soalan2 yang hanya seorang doctor dapat jawap..huhu..

Anyway..I made this semalam, for brunch..sebelum keluar rumah gorenglah mee palembang ni..boleh tahan sedap juga kita rasa..jarang kita gunakan mee kuning lebar ni..rupanya sedap juga sekali2 ubah rasa..recipe ada daging sebab tu kita cuba..yalah kalau tak letak nanti ada orang sound..'tak ada daging eh!!!''..

Mee Palembang
Sources:-From Adidah Anang
Bahan:-
1kg mee kuning yang lebar
300g sawi
sedikit taugeh-(Ayu tambah)
150g daging cincang + sedikit daging hiris yang telah direbus-(Ayu tambah)
150g udang hidup dibuang kulitnya
150g sotong dihiris
8 biji bawang merah, dihiris
*2cm halia
*5 biji bawang merah
*1 sudu teh lada putih
(*bahan dikisar atau tumbuk)

4 sudu besar lada kisar
4 sudu besar tomato so
secukup air rebusan daging
1 kiub beef stok-(Ayu tambah)
secukup minyak
garam + perasa secukupnya
secukup lada jeruk
hirisan telur dadar/daun sup/daun bawang
bawang goreng

Cara2:-
Tumis bawang hiris sehingga wangi. Masukkan rempah kisar dan biarkan sehingga rempahnya garing sedikit. Masukkan sotong dan daging. Biarkan sebentar. Apabila lembut masukkan pula udang dan kiub beef stok. Gaul rata dan bila udangnya masak, baru dimasukkan tomato sos, mee, sawi dan garam+ perasa.Balik2kan sehingga rata dan masak. Jika kekeringan, masukkan sedikit air rebusan. Hidangkan dengan lada jeruk, telur dadar, bawang goreng dan hirisan daun sup/daun bawang.

12 comments:

Amie said...

Selamat petang Ayu,
siapa kata tak ada yang rindu... Amie rindu sangat tau... selalu juga terintai2 resepi apa Ayu masak hari ini...
nampaknya resepi kali ini resepi klasik ye Ayu...Palembang tempat asal Parameswara tu.. he heheh

Ayu said...

Amie - selamat petang amie..alahai..terharunyaaaa...ada juga yang rindu ya..hehe..hug2 sikit..haha..betul tu palembang tempat asal parameswara(sang nila utama)..aduh...nasib baik ingat sejarah sikit..kalau tak buat malu ajekan..hehe..

CT Delima said...

As'salam Ayu

ct rindu kat menu2 yang sedap dari ayu. Rindu juga kat Ayu ni sekejap timbul sekejap tenggelam kan..hihi

Mee palembang ni nampak berselera betul ni Ayu. kalau guna mee siam boleh jadi tak ni erk..?

ct doakan semoga mak Ayu cepat sembuh ya.

Zaliedana said...

Assalam kak Ayu,sy rinduuuuu sgtttt kat akak,semalam da la jenguk n lepak2 dapo akak,duk tgk princess kek yg akak wat utk marsya,teringin nk wat utk birthday ank nnti,tapiiiiii sy nih tangan keras kejunggg....
Akak harap mak akak sihat n semuanya berjalan seperti yg dirancang ya..
Mee jenis lebar gini xpernah lagi beli,nmpak mee akak msk tersangatlah sedapnya..
Eh akak kalo sy g spore mskksn utk sy ys,hihi..Terlebih sudah komen..Nih kes rindu n nak lepas geram kak..

Nuridah said...

Ayu,

mee palembang...wah pasti enak dong!!
oh kak nur tau la sapa tu suka tanya daging...haha.

sian nya mak ayu tu...dulu kawan dan sepupu kak nur ada tyroid, dorang buat operation...lepas tu tengok cam dh ok aja....ya la ayu,org lama ni nk kena cakap baik2 pelan2...kalau mcm kita2 nie tau lah apa nk decide utk diri sendiri..beritau mak ayu...sabar la...jgn sedih disebalik tu ada pahala yg menanti...ish kak nur cakap senang aja kan??

Anonymous said...

Assalam Ayu....siapa yg tak rindu dgn Ayu KakSal hari2 singgahdi rumah Ayu...Mee palembang guna mee kuning lebar nampak sedap gitu buat minum tea ptg..Sabarlah Ayu...memang mak2 kita mereka tak suka obat2 yg moden n kita mesti explain dgn mak kita..Sudah berapa lama mak Ayu ada thyroid?n ini hari KakSal masak telor berlado ...sedap pula makan dgn nasi panas2...KakSal...

Ayu said...

ct - walkslm, hehe..tulah kita ni ct..kejap ada kejap tak ada..maklum ler cuti sekolah..anak2 cop dah computer ni...mee palembang ni pada kita lebih sesuai gunakan mee yang kasar2, kalau mee kuning biasa tu pun boleh juga..terimaksih ct doakan untuk my mum tu ya..mudah2han insyaallah cepat lah dia sembuh kan ct..

Ayu said...

zaliedana - walkslm, ct, oh ya ke..cubalah ct..buat princess kek tu..akak pun tulah pertama kali buat..sebab akak tengok kat youtube cara dia orang buat cake princess tu...anak2 especially yang girl pasti suka kalau kek birthday dia orang macam tu..alah, samalah akak bukannya pandai sangat pun...cantik ke tidak, yang pasti kita cuba.dah try satu kali lain kali taulah..terimaksih ct for the doas.. eh..boleh insyallah ct..kalau nak rasa..wakaka..akak ni pemalu ct..ada yang akak se,bunyi belakng tiang bila nampak ct..hehe

Ayu said...

nuridah - hahaha..tau tak ape..haha...tak boleh lari dengan daging itu olang..hahaha
aah knur..actually doctor kasi 3 options for my mum..1st makan ubat, 2nd minum iodine 3rd potong..tapi memandangkan my mum dah lanjut usia doctor tak saran kan potong..so ikut cara ni ajelah ..betul tu knur..kalau diri kita senang aje nak decide sendiri..haish..mudah2han lah knur..kita doakan bersama ya..:(

Ayu said...

kak sal - walkslm, terimakasih kak sal, selalu jenguk dapur kita, walaupun sekarang dah jarang dapt update..aah kak sal..mee palembang guna mee lebar sedap pulak kita arsa..hehe..kita memnag jarang beli mee lebar ni..selalu mee kuning biasa aje..
betul kak..bila part ubat2tan ni they felt that its just not necesary..kalau boleh dia tak nak ikut cakap doctor tu..kalau boleh memnag dia tak nak minum iodine tu..tapi kita fikir pulak..kalau tak minum macam mana nak baik kan..memang kadang2 kita explainkan sampai kering air liur..hehehe...mak kena thyroid dah nak masuk 2 tahun kak..mula2 makan ubat tapi thyroid hormone dia tak turun2..itu yg doc suruh minum iodine pulak..telur berlado memang sedap makan dgn nasi biasa ..tak sedar 2 biji kita telan..hehe

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Ayu..wahhhh menarik juga mee ni..ada masa boleh cuba kebetulan pola mee lidi kat rumah ni masih berbaki, belum ada idea nak masak apa

Ayu said...

sue - walkslm, aah sue, bolehlah cuba kalau nak perhabih kan mee lidi sue tukan..