Friday, January 13, 2012

Kek Marble Optima

Entry terakhir minggu ini..hehe..kek marble Optima, yang dah lama kita buat..bulan November yang lepas kalau tak silap..tengok bahan2 semua ada dan simple aje nak buat so decided on this..Baki tepung optima yang kita ada balance dari buat Biskut M&M masih ada banyak, so gunakanlah sebeblum expired..sesungguhnya pilihan yang terbaik dengan memilh recipe ni.. Kek nya lembut dan moist pada kita..Atas topping tu kita taburkan sedikit chocolate buttons. Kek ni kita buat menggunakan perisa oren, coklat & plain aje..then marblekan macam biasa ...Anak2 suka makan..kita pasti anak2 teman2 pun suka..sudi2kan lah ya..Terimaksih buat Kak fida for the recipe minta izin dipanjangkan disini pula untuk rujukan akan datang...

ps:- recipe ni tidak menggunakan gula ya, sebab didalam tepung optima tu dah ada gula..
 
Kek Marble Optima
Sources:-From Kak Fida@myresipi.com
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan-bahan ( loyang 10x7 inc./9x9 inc. )
  • 250 g mentega - dicairkan
  • 6 biji telur - A
  • 350 g tepung Optima-(Ayu gunakan Super Sponge Cake Mix or Tepung Campuran Super Sponge)
  • 1 sk esen vanilla
  • 2 sb serbuk koko - diayak (lebihkan jika suka)(Ayu asingkan 200g adunan dan campurkan  + 1 sudu besar cocoa powder + 1 sudu besar chocolate emulco)
  • 1 atau 2 lagi warna pilihan -(Ayu asingkan 200g adunan dan campurkan + 1 sudu kecil orange emulco +sedikit pewarna oren)
 

Cara-cara

  1. Telur dan tepung dipukul hingga kembang
  2. Masukkan mentega cair dan esen dan kacau hingga sebati.
  3. Ambil 1/3 adunan dan campurkan serbuk koko.Lebihan adunan diwarnakan jika suka.
  4. Bubuh adunan seperti marble ke dalam loyang dan bakar hingga masak pd suhu 160C-170C atau ikut kepanasan oven masing2.
  5. Sejukkan di atas redai kek sebelum dipotong dan disajikan.
  6. contoh tepung Optima :-boleh lihat disini
  7. Dengan resipi yang sama cuma bubuh perisa strwberry dlm adunan dan dihias dgn cream dn buah2an... :)
  8. Bahagian dalam yang dilapis krim dan buah koktel... 

39 comments:

nOOrsha said...

salam kak ayu...tadi lompat dari tingkap umah, ingat nak komen..tup2 enty ni takde.. 2-3 kali try takde gak..hehe..akak tgh edit blik ler tu kan kan kan..sedapnye kek marble..menarik kaler oren!! :)

Ayu said...

noorsha - walkslm, aah sha, tadi akak terkejut beruk sekejap, sebab bila akak klik, BLOG NOT FOUND, IT HAS BEEN REMOVED!!...nasib baik dah tahu dah steps yang harus dilakukan dengan secepat kilat macam flash gordon akak pergi sign in agian..then dah di verify by hp no..phew!!!

Nur-nba said...

Salam.. Lama tak singgah blog Kak Ayu.. Akak sihat?

Cantiknya kek marble Kak Ayu ni.. Lama dah Nur tak buat.. Kerja sek banyak sangat.. balik je badan dah penat.

dZana said...

aslmkum ayu.. nmpk dr tingkap umah ada udang.. sampai sni dapat kek pulak.. lama jugak tak mgekek ni..rasa nk terkam jer bila tgok kek yg gebuzz2 ni..

Nieza said...

cantiknya kek ni kak...adehh byk n3 akak dah terlepas ni.kak ayu sekali keluar n3 berderet-deret sampai tak terkejar ni..hehe

Liza said...

salam kak ayu....cantik jer rupa kek tu..mst sedap kan...acu bak mai sepiring, nak tau sedap ke tak...hihihihi

kakna said...

salam.. sedap mata memandang mesti sedap keknya..

Anonymous said...

Ayu..Kek marble optima ini memang yummy KakSal dah cuba buat 2x tapi 1st time cake masak cantek yg 2nd rasa macam kek ini berat...sebab sayangkan tepung....

Zaliedana said...

Assalam kak ayu cayang,sy dari kek opera llagi nk ngomen kak,tapi tenet ashik wat hal jer skang nih,nih telekom mmg nk kna komplen lah ni..Kek tuh nmpak mnggoda kak,tapi sy lagi tergoda ngan udang galah kat bawah nun..

Rima said...

Gd night ayuuuu hehe
I loike the orange, brown and plain colour.. tu colour non shocking.. lembut mata memandang..

I no have optima flour cos i no buy cos nanti only use sikit and sampai boleh ter expire si flour tu hahaha

Mamasya said...

Aslmkum Ayu

Cantiklah kek marble Ayu...lembut dan corakpun cun.dah lama tak buat kek butter gini...hari tu buat tak puas hati hasilnya....itu yg mcm malas nak buat.nengok kek Ayu ni...elok jadinya...berkenan pulak.
kek opera kat bawah tupun mengancam..yummy.happy belated bday buat husben Ayu.

JUICY CAFE said...

aslmkm sisss..sgt2 terguda tgk kek nih sis..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam K.Ayu...apa kabar?lama xsinggah ke sini.atie singgah nk sepotong kek akak yg sedap ni.

Yatie said...

Assalamualaikum Ayu,
baru nak komen lauk2 kat bawah tu dah kuar resepi kek yg mengancam ni..semuanya buat yatie kecur sangat2...menyelerakan sungguh..menarik betul warna kek ni..

maz said...

Salam kakkk...nk mai mtak kek sptong..bnyk2 kang xthis lak...kita suke buat je kek ni..mkn kurang sngat2...smpurna skli kek kak..kita memang tabik spring la klu kak buat kekk..

quinnie said...

wah kak ayu...suka tengok belang2 dia tu..lama betul saya tak buat kek belang2 ni...nak tanya akak...akak lorekkan jalur panjang2 tu masa sebelum bakar ye kak?

ijan said...

Amboiii ... cantiknye kek marble tu kak ayu. Gabungan kaler dia mengancam ler. :)

mummyseri said...

kak ayu..sedapnya rasa oren pd kek marbl tu ..slalu mkn yg coklat je :)

senses of soul said...

ade jual x..hhe

Wani said...

tiap kali masuk dapur kak ayu neh tak tahan dengan godaan kek ... kek semua tu sedap2 lahhhh :)) ... tak makan dah tau dah sedap hihi ....

Nuridah said...

Assalamualaikum Ayu,

Cantik kek marble ini.....at this time mesti dh jadi baja....aduh Ayu semenjak 2 menjak ni kak Nur dh kureng ngadap pc.....lepas tu dh beberapa hari ini sibuk ngan kepala pulak mabuk.....aduhhh....jgn majuk erk nanti kak Nur jual tau!hehe....miss u dear!

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum kak Ayu..
Dok terfikir nape namanya ada 'optima' tu..Rupanya sebab guna tpg optima.. Cam sedap jer..
Alamak! akak pun dah kena eh BLOG NOT FOUND tu.. Naz lom pernah kena lagi yg tu. Dulu kena yg virus malware tu... Panik jap kan masa kena tu...

V said...

KAT MANA NAK MENONTON TV1 ,TV2,TVi,TV3,NTV7,8TV,TV9 alhijrahtv, ,Astro Ceria ,Astro Prima ,Astro Oasis , Box Office Movie YA OK KINI ANDA TAK PERLU RISAU ANDA BOLEH MENONTON SEMUA CHANNEL TERSEBUT FREE DI http://vecasts.blogspot.com/2011/10/malaysia-tv-online-watch-malaysia-tv.html
TERDAPAT JUGA LEBIH 207 BUAH SIARAN RADIO ONLINE BOLEH DI DENGARI SECARA LIVE DI SINI http://vecasts.blogspot.com/2011/11/listen-malaysia-radio-online-live-radio.html
jom terjahhhhhhhhhhhhh ,maklumat penting,ada ketikanya sesetengah saluran tidak beroperasi kerana masaalah server down atau pun offline,

Ayu said...

dzana - walkslm, heheh..cikgu, baik2 cikgu..kek dah habis dah ni..
bila2 dah free tu boleh lah mengekek kan cikgu..

Ayu said...

nieza - terimaksih nieza, hahah..alahai..entry berderet2 sekali keluar sekali tak keluar tak keluar langsung kan nieza..hehe..tak apa slow & steady pasti nieza boleh catch up nnati kan..hehe

Ayu said...

liza - walkslm, hahah..sedap ni liza, marilah meh ambik sepotong..pasti tak cukup tau..hahha..

kak na - walkslm, cubalah kakna, senang aje nak buat kek ni..tapi guarantee sedap ni..

Ayu said...

kak sal - kak sal dah cuba ya kak..memang sedap kan kek ni..yang 2nd time buat tu terlebih tepung ke kak, sebab nak habiskan tepung ya..heheh....

zaliedana - walkslm, akak faham benar kalau tenet tu slow kan ct..urut dada ajelah kan sebab tak boleh nak buat apa2 melainkan tukar to a faster broadband..
cubalah udang tu ct..sedap tu..tak bededk cakap ni..hehe

Ayu said...

rima - sorry rima, i lambat reply ur comment kat sini..sampai you dah reach your holiday destinations dah baru sempat reply..heheh uish kalau orang nak beranak dah selamat dah kan..haha..tulah tepung optima ni kalau tak ya2 memnag i pun tak beli tapi sebab balance buat cookie s tu yang sayang so gunakan ajelah ..heheh

Ayu said...

mamsya - walkslm, - memang senang aje nak buat kek ni mamasya..kita memang suka perisa oren & juga warna oren selain dari coklat..hehe...bila2 cubalah ya mamasya..kek opera tu pun sedap juga tau..hubby kita suka..terimaksih for the wishes juga ya ma..

Ayu said...

juicy cafe - walkslm, itulah tujuannya nak goda2 sis juga ni..heheh

azatie - walkslm, baik alhamdullilah terimakasih atie sudi kemari ya..lama juga tak dengar suara atie..akak pun rindu juga ni..marilah ambik sepotong atie kek ni..

Ayu said...

yatie - walkslm, tak apa yatie, marilah rasa kek kita ni..buat sarapan pagi ni..heheh

maz - walkslm, marilah maz, ambik nah sepotong, samalah macam akak suka buat aje tapi makannya sikit..yang kena dera makan anak2 akak lah & my parents ler..wakakaka..of cos dia orang makan yang mereka suka ajelah yg tak kena selera dia orang pun pandang sebelah mata aje ..tapi yang ini dia orang suka sangat..

Ayu said...

quinnie - cubalah q, alahai kek marble q pun canitk apa, aah dear, akak lorekkan jalur tu sebelum masuk oven ..lepas dah bubuh selayer demi selayer tu akak ambil chopstik atau butter knife lorekkan aje break the shape of the layers tu ..

ijan - terimakasih ijan..memnag warna kegemeran akak ni..heheh

Ayu said...

mummyseri - tulah seri..selain dari coklat akak juga suka perasa oren atau lemon, itu yang akak gandingkan ni..heheh

senses of soul - nak order ke dik?..hehe tak lah akak tak ambik orderlah dear..

Ayu said...

wani - terimaksih wani..kek2 yang kat dapur akak ni memang tak lari daro coklat..so kalau apapun mesti nak letak coklat tak banayk sikit mest5i ada..heheh tapi kek ni memang sedap wani..cubalah daer..

Ayu said...

nuridah - walkslm, hahah,.memang dah lama dah jadi baja..
tak apa knur, kita tak berani nak majuk takut kena jual ah..hahah..biasalah tu kak kita pun sibuk juga nak ngadap pc pun macam kurang masa gitu, sekarang .. .miss u too kak!!

Ayu said...

naz - walkslm, aah naz, sebab guna tepung optima itu sebab diberi nama marble optima..hehe..memang sedap naz, lembut , macam sponge cake lah gitu, tapi sponge cake yang ini very soft & moist..aah naz, hari tu kena BLOG NOT OUND, terpanik dengan tak sengaja, heheh tapi alhamdullilah sekejap aje dah settle sebab dah tau steps2 nya tu..huhu phew!!

V - thank you for the info tu ya..

Ayu said...

nur -nba - walksm, sihat alhamdullilah terimaksih sudi merisik khabar ya nur..hehe
kek ni senang aje nur nak buat..alahai bila2 dah tak sibuk tu bolehlah buat kan nur.

HomeKreation said...

Aslmkm Ayu. Saja datang memalam ni jenguk2 Ayu. Rajin nya, buat kek marble ni - nampak lembut!

Ayu said...

homeKreation - walkslm, along..kita sebenarnya belum tidur lagi ni..sedang menyiapkan entry ..hehe..aah along kek ni memnag lembut aje..sedap pada kami sekeluarga..