Monday, September 19, 2011

Biskut M & M

Assalam, teman2..lama rasanya tak bersiaran..nak dikatakan ini lah paling lama kita senyapkan diri so far, kalau dulu pergi holidays adalah macam ni juga durationnya, but this time, kita tak kemana punn..ada tercongok kat sini tapi mood nak update macam tak ada..banyak sebab actually..tapi kita tak nak lah meluahkan perasaan kat sini kan..telan ajelah ..
Anyway, hanya time & space ajelah yang menentukan sama ada  kita akan terus berblogging ke tidak..memandangkan commitment yang lebih utama yang harus ditumpukan :(  (macamlah ada orang bother eh..hehe)

Cookies ini adalah cookies yang kita buat selepas beberapa hari raya yang lalu sebab some cookies dah habis..pernah buat disini. Anak2 suka sangat dengan cookies ni..itu yang kita buat lagi tahun ni..besides the honey cornflakes yang a must every year..

Biskut M&M
Sources:-From Resipi Ceria Keluarga
Sources II:-From Ayu @Curlybabesatisfaction
Ingredients:-
1 egg-(1 biji telur)
200g butter-(200g mentega)
150g corn flour-(150g tepung jagung)
50g almond minced-(50g badam serbuk)
150g powder/icing sugar-(150g gula icing)
200g plain flour-(200g tepung gandum)
80g optima flour-(80g optima flour/sponge cake mix flour)
chocolate chips and M&M to estimate-(chocolate chips & chocolate M&M secukupnya)
a bit of chopped almond-(sedikit badam cincang)

Method:-
Add butter, egg and sugar and mix well. Add in plain flour, optima flour, corn flour, minced & chopped almond till Incorporated. Roll small balls with hands (when rolling the balls don't make too big or too small as the mixture will rise when baked)(Ayu weighed 10g each). Top with M&M and chocolate chips around the balls. Preheat and bake in oven at 170 degrees Celsius till cook or in a medium heat so as not to melt the chocolates. Let it cool in wire rack before storing in container.-(Pukul mentega, telur & gula hingga rata & kembang. Masukkan tepung gandum, tepung optima, tepung jagung, badam serbuk & cincang gaul hingga rata. Ambil doh sedikit dan bulat2kan. Jangan buat terlalu besar atau kecil kerana doh akan mengembang bila dibakar.(Ayu timbang 10g each). Selitkan M&M ditengah dan dikelilingi dengan chocolate chips.Bakar dalam oven yang sudah dipanaskan disuhu 170C dan bakar hingga masak menggunakan api sederhana supaya chocoalte tidak cair. Biarkan biskut sejuk diatas redai sebelum dimasukkan kedalam bekas.)

8 comments:

Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek said...

Ayu...Why sound so down???? ayu gi tengok icecream kek kak ros yang coklatnya nampak macam dodol.Nanti ayu boleh ketawa kuat-kuat and mayb it will make you feel better.

Ayu said...

kak ros - entah lah kak ros, tengah emo this few days...nak cakap pun susah actually..so kita sabor ajelah kak ros..ok nanti kita datang ya..

ady said...

as-salam kak ayu
selamat hari raya kak ayu...ady pernah buat biskut ni...biskut ni kegemaran anak-anak..tak sampai se minggu hari raya dah habis...

Ayu said...

ady - walkslm, selamat hari raya juga buat ady & family..betul tu ady..my kids pun suka biskut ni..sekejap aje dah tinggal 1/2 balang on the first day akak buat tu..hehehe..

Chik Mimi said...

Kandaaaa meh kita hug hug ,Y? kita pun tertanya2 mana la kanda kita ni p

Ayu said...

chik mi - huwah!!!!nak nangis ni nak nangis ni..berair sekejap air mata kanda ni tau..meh hug2..sebak rasanya..

Nazrah said...

ehh...masih ada yang kisah... walau camner pun selamat hari raya maaf zahir batin...

Ayu said...

nazrah - alahai..thank ulah nazrah..selamat hari raya juga buat naz & family ya..