Monday, February 20, 2012

Muffin Marble Coklat Chips

Assalam..wah..dah beberapa dapur kita tengok ada kek batik Aurora, yang menggunakan warna2 pelangi..memang confrim masuk list lah kek tu..tapi sementara menunggukan kemunculan kek 'talk of the town' tu..marilah tengok muffin marble coklat chips ni dulu ..hehehe...ayat tak boleh angs..kan..macam jadi sales promoter pulak kita ni..

Muffin marble coklat cips yang menjadi pojaan anak2 kita..mungkin disebabkan dah boring dengan cupcake or kek yang bercoklat sekali2 buat macam ni laku u!!!..Hasif makan a few at one go..comparing kalau yang bercoklat slow but surely..hehe..
Recipe ni dah lama print..ambil dari dapur Kak Am, yang busy dengan ordernya tu..Kak Am pula ambil dari puan Badariah dan sumber dari Puan Ruhaya..Terimaksih banyak2 for sharing recipe yang sudah masuk 'list yang akan buat lagi'..Minta dihalalkan ya ladies..

Hari ni nak cepat2 masukkan entry..nak cepat2 sidai baju, masak apa yang patut(sempat)..heheh..sebab petang nanti nak keluar ...hari ni hari terakhir Mr Hubby, dicamp yang dia posted sekarang before he will posted to another camp pulak...so ada sedikit majlis 'Change of Command' parade for him to pass over to the next officer, & he wants the kids & me to saksikan the passing of parade tulah kiranya.....
Kalau ada time kita akan berkunjung kedapur teman2..Insyaallah akan dilakukan as soon as possible...


MUFFIN MARBLE COKLAT CHIPS
(sumber : Puan Ruhaya )
cp: Diah – badariahabdrahman.blogspot.com 
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction

Bahannya
100gm butter
120gm tepung gandum * atau  tepung naik sendiri,
(*kalau guna tpg naik sendiri tak perlu ltk b/powder)
80gm gula halus
60ml susu segar
1 biji telur
1sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanilla
1/2 sudu teh paste coklat emulco
1 sudu besar serbuk koko

Cara - caranya :
Ayakkan tepung bersama baking powder.
Pukul butter hingga kembang & masukkan gula & pukul sebati.
Masukkan telur & esen pukul (2 minit )
Masukkan tepung berselang seli dengan susu segar (pakai senduk @ whisk bagi sebati )
Bahagian 2 bahagian..1 bahagian warna kuning & 1 bahagian bubuh serbuk koko & paste chocolate(sorry just edited).
Bubuh dalam papercup 3/4 penuh & taburkan coklat chip @ ikut suka.
Bakar 30 minit - 180' @ mengikut oven masing - masing.


57 comments:

Nida Mohd said...

Sedapnye, selalu makan kek marble je..bila dah jadi muffin nampak menarik jugak kan.. :)

cik cek said...

Ayu....tapaukan tuk akak ...seketul dua pun jadilah...teringin lak nak ngunyah2 mapin marble yang Ayu buat ni pulak...:)

Ummi said...

Assalam Ayu...waaah tengok muffin rasa nak muffin sekarang jgk...dah lama x wat muffin choc chips camni...anak2 mmg suka, maknya jer malas...hehe

Rima said...

As salam Ayuuu
ahhh tengok orang bermuffin kita pun macam nak buat but kan macam tak bermaya pun ade.. nak tido kejap lah.. nanti bangun if sihat boleh godek godek..

Yat Maria said...

Kita pun nak tido jap...bangun nak pi buat sumthing kalo terlarat..maybe this mapin ek..aurora tu KIV besok kalo dah baik...boleh kan kak :-)

hazila said...

Kita je yg jarang buat muffin atau cupcakes ni. Tapi suka tengok.

Mama Hawa/Mama Nani said...

must try this one also.. tak byk bahan. I think kalau ltk orang flavour lagi best can hehehe

CT Delima said...

As'salam Ayu

cantiknya kaler muffin ni suka sangat2. Betul tu kat rumah ct kalau buat muffin or kek yang coklat2 memang dah slow sikit nak masuk dalam mulut. maybe anak2 dan Hubby ct tu dah jemu kot..hehehe

bolehlah ct cuba juga nanti ni nampak sangat menarik terang mata memandang..hehehe

Kak Am said...

salam ayu, wah dah sampai ke s'pore muffin ni ya? tengok jer naik geram dek kegebuan muffin ayu ni, maybe segebu tuannya kot..? hee..
sama2 kasih ayu.., kita pun ambik resepi orang juga.. pasti anak2 mmg suka dgn dwi kaler yang menarik.

ijayuji said...

Salam RINDUUUUUUUUU mak ayuuuuuuuuuu!!!!!!! rindu kat menantu antu mak ayu yg sorang ni tak????? mmg betul2 antu lerrr sbb terus hilang pastu tetiba muncul kikiki... pakwe sihat? mesti kena tanyer pakwe dulu baru tanyer mak ngan pak mertua pastu baru tanyer adik2 ipar ^_____^ td baru balik dr umah mama, ada kek marble jugak nama jer lain tp marble2 :D rindunyer kita kat mak yg sorang niii :D baru nk warm up sikitlah mak ayu, tp tak leh selalu nk update tgk ke lapangan masa kita, kalau sempat buat n3 n buat kunjung balas kalau rasa tak leh nk buat kunjung balas kita tak kuar n3, fair n lovely :) nak belek2 dapo mak ayu, lama tak selongkar dapo mak ayu :D

Liza said...

salam kak ayu....bestnya tgk mapin tu, nnt senang2 nk try jugak la...thnx yer kak..

Wattie said...

Salam Ayu,
Nak dua ketulllllll, nampak sungguh Ayu dan lembut la muffin tu....

Yatie said...

Assalamualaikum Ayu,
alahai wat terliur je..lama tak wat muffin..mcm skrng je nak wat...suka dwi kaler mcm ni...

ady said...

as-salam KAK Ayu
This muffin is absolutely look delicious...

ijan said...

Salam Kak Ayu,
Kek aurora tu memang menggiurkan. saya pun dah terliur. harap2 dapat buat, bila-bila. hehe... this one looks amazing too! i love the color, and importantly it looks very moist. yumm!

quinnie said...

kak ayu...memang sedap makan kek ada coklat chips...saya pun jemu juga duk makan kek coklat memanjang...hehehe

Anonymous said...

Assalam Ayu..Ksal ternampak muffin yg di sajikan..anak2 mesti suka..Mak budak pun suka..boleh cubalah esok...hehe...

Melly Octaviana said...

Malam kak Ayu.. cantik muffin nya, ada coklat chips nya juga pasti anak anak suka yah, kapan kapan mau buat juga.. ;)

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Assalamualaykumwbh Kanda.....waaaaaaaaaaaa, kat rumah kita pun memarblekan diwiii gaks....tp adik yg wat....ni kalau ustaz kecik tgok mapin kak yu ni....haiiiish....satu hal mommy kene turun padang....hahahahhaha....slurrps!! Tapau 4 ketol ye kak....

Naz / Nadz COSK said...

Assllamualaikum kak Ayu..
Sungguh cantiknya apabila dah siap bakar muffin ni.. Menyelerakan.. Masuk list ye resepi ni..Buatnya tak tau la bila kan..heheheh..

Naz / Nadz COSK said...

Kak Ayu, yang adunan dibahagi 2 tu, satu masuk pewarna kuning kan. Yg satu lagi tu masukkan serbuk koko dan 'paste pandan'? or should be paste coklat?? konpius lak ni...

Jay said...

wow..this looks awesome...very classy..!
Tasty Appetite

Ezadlieza said...

salam k. ayu.. lama tak nampak k. ayu masak ... hehehe mcm ler nampak sgt yer.. cam dok sebelah umah lak.. nampak tertarik dgn muffin akak nih... gebus jer..

Chik Mimi said...

kakkkkk nampak very the sedap ,ada lagi tak?

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Ayu...Nampak menarik gak muffin ni..nak cuba jugalah...Tapi he he he he tak tau bila..simpan resipi dulu...

dZana said...

apa kbr ayu.. sedapnya kalau dpt sebiji.. musim marble dah skrg ni.. mcm2 marble ade...

Anonymous said...

Ayu!!!!Ksal dah cuba buat muffin rasa yummy lembut dan gebu tapi muffin Ksal naik macam gunung KK tak macam Ayu punya...apa silap?Terimakaseh for the recipe...

Ayu said...

nida mohd - heheh pada akak memnag sedap muffins ni nida..bila2 boleh nida pula mencuba ya..

Ayu said...

cik cek - boleh kak cek..kak cek nak berapa cakap aje kita pos kan ya..heheh

Ayu said...

ummi - walkslm, heheh..tulah sekali2 tukar selera memnag nampak laku kak muffin ni..betul tu kadang2 maknya yang mals nak buat kan kak..hahha

Ayu said...

rima - walkslm, hahah..kadang2 begitulah rima..tengok gambar makanan ni selalu dugaan especially bila tengok your food pictures lagi lah dugaan bukan main lagi..rasa nak cekup aje katr screen tau..hehehe..

Ayu said...

yat maria - heheh yat..dah sihat ke tu?..alahai sakit2 pun masih rajin nak membaking ya yat..tapi memnag harus buat muffin ni sebab sedap..kek aurora tu akak dah buat semalam..hehe

Ayu said...

hazila - heheh zila, boleh juga kalau ada kenduri kendara kasi muffins or cupcakes as oleh2..

Ayu said...

mamahawa - yes must try mama..kalau nak letak flavour pun ok i guess..tapi for us this cake is nice with this flavour..simple aje..

Ayu said...

ct delima - walkslm, aahlah ct..sekarang yang bercoklat macam slow sikitlah..cuma anak dara kita aje yang masih minat sanagt..yang the boys tu macam dah jelak lah pulak..hahaha..sekali2 ubah rasa boleh tahan business kita tau..heheh cubalah ct..pasti anak2 ct suka juga ni..

Ayu said...

kak am - walkslm, heheh recipe dah sampai lama dah kak..baru nilah buat..memang sedap muffin ni kak am..tak menyesal mencuba..hahahh betul tu kak am..memang gebu tuannya ni..itu sebab segan nak muncul ..hahah..sama2 lah kita panjang2 kan recipe ni ya kak terimaksih sekali lagi..

Ayu said...

ijayuji - walklsm, rinduuuu juga dgn anak antu niii..!!..hahah..semua sihat alhamdullilah ika..especially pak we..masih dirumah ni belum lagi start masuk poly bulan 4 nanti barulah start..so hari2 kat rumah dan..hari2 juga pagi2 dah cari makan..pengsan mak ayu..kena masak siang2..kejap2 lapar!!..hahha..anak antu kalau ada boleh tolong mak ayu masak kan..boleh mak ayu relax sikit..

samalah macam akak ika..tak boleh nak update hari2 then kalau tak sempat nak kunjung balas selagi tu tak nak update new entry sebab rasa macam tak fair kan..update aje tapi tak singgah kedapur teman2 yang dah berkunjung didapur kita ni..

Ayu said...

liza - walkslm, cubalah liza..pasti anak2 suka sebab ada duel warna..dan lagi muffin sedap..tak bedek ni..

Ayu said...

wattie - walkslm, boleh kak wattie..nak 10 ketul pun boleh..heheh

Ayu said...

yatie - walkslm, heheh yatie..kalau buat mesti warna hijau ..sebab hamka suka hijau kan..heheh pasti dia suka punya..

Ayu said...

ady - walkslm, heheh ady..cubalah ady sedap muffins ni..

Ayu said...

ijan - walkslm, ah kek aurora tu dah mengamuk kat dapur2 mayakan ijan..akak pun dah buat semalam..heheh..tak mau ketinggalan lah kira.. this one also sedap ijan..memnag harus dicuba..

Ayu said...

quinnie - heheh sekali2 ubah rasa memnag terasa sedap kan q..heheh betul tu asik coklat aje pun dah jemukan..heheh

Ayu said...

kak sal - walkslm, heheh kak sal..cubalah kak sal..pasti anak & mak budak suka juga..heheh

Ayu said...

melly octavian - ya harus dicuba ya melly sebab anak2 akak pun suka ni dan akak pasti anak2 melly juga suka...

Ayu said...

ayu - walkslm, dinda..hahah ustaz kecik!! suruh mommy turun padang buatkan ustaz ya..heheh pasti ustaz pun suka juga macam anak2 akak ....boleh ni ambik 10 ketul ya..heheh..

Ayu said...

naz - walkslm, hahah tak apa naz..ambik recipe dulu bila2 bolehlah mencuba..macam akak ni recipenya dah ambil lama dah..tapi baru sekarang mencuba..should try earlierlah heheh..eh..baru perasan akak copy paste terus dari dapur kak am..ok2 dah adjust dah..it should be chocolate paste tu..thanks dear..nampak dia ya..heheh

Ayu said...

jay - thanks jay..you should give a try to this recipe, i am sure your kids would love them..

Ayu said...

ezadlieza - walkslm, hahahah..samalah akak lieza..akak pun macam dah lama tak kedapur lieza tu..heheh masing2 sibuk dengan tugar harian kan lieza..
muffins ni menga best pada akak lieza..harus dicuba anak2 pasti suka..

Ayu said...

chik mimi - heheh thanks mimi..tapi dah habis dah...tak apa ni akak buat kan lagi untuk mi..share dengan anak2 mi ya..10 ketul buat mi cukup tak..hehe

Ayu said...

sue - walkslm, hahahah tak apalah sue..bila2 boleh cuba..ambik recipe dulu..bila mood nak bermuffin tu datang boleh dicuba muffins ni..

Ayu said...

dzana - baik alhamdullilah cikgu..tulah 'marble season' kot? heheh..alahai cikgu meh ambil ni 10 ketul buat rasa2 ya..hehe

Ayu said...

kak sal - alhamdullilah dah buat ya kak sal..!!! lembut & gebu kan..oh kak sal punya naik menggunung ya..wah lagi baguslah kak sal..muffin naik menggunung tu..kita suka macam tu..tapi kita punya tak naik pulak..hahaha..kak sal guna tepung gandum ke tepung naik sendiri tu?..kalau guna tepung naik sendiri dah tak payah letak baking powder lagi ..

HomeKreation said...

Salam Ayu. Wah, ada mapin, Ingat tadi nak usya kek arora ayu punya. Sonok tengok gang2 ramai yg mencuba.

Ayu said...

along - walkslm, heheh kita promote ni dulu yang kek aurora tu pun kita dah buat..nanti baru masukkan entry..heheh

maz said...

Kakkkkkkkk...kita mai jauh2 ni..npak sdpnyeee mfin kak tu..cntik brseri2...kita ni bru nk pnaskan enjin bli...xthu la brapa leh tahan ni..huhuuu..

Ayu said...

maz - mazzz...waduh memang macam biskut ya maz ..sekajap ada sekejap hilang..heheh..tak apa2..panaskan pelan2 bila dah panaskan enjin tu memang laju ajelah sampai kadang2 akak pun tak terkejar ya..hehe..