Friday, March 16, 2012

Ayam Goreng Ala KFC

Ok, recipe ayam goreng ni kita dah nampak lama dah dari dapur lama Ijan, tapi bila knur cuba recipe ni tahun lalu kita memang dah aim masuk list ..tapi masih belum ada kesempatan lagi untuk mencuba..until december yang lalu kita cubalah buat, uish bukan main sedap, then bila agak2 nak goreng ayam, kita buat lagi dan lagi dan lagi......

Vesi yang  kita  buat ni kita letak lebih sikit serbuk cili dalam tepungnya dan cili kisar dalam bahan perapannya ..waduhh memang sedappppp sangat ayam ni sedap giloss....boleh dikatakan sebiji sebijon macam ayam ala KFC, the hot & spicy version....mula2 tu memang kita buat gunakan cili serbuk dalam bahan perapannya..tapi lama2 kita rasa boleh tambah cili kisar sebab nak rasa pedas lebih sikit..maklum ler tekak & lidah kita ni kan kebal pat pedas2 ni...hehehe...sekarang kita ada traine si Marsya ..supaya dia boleh makan lauk yang pedas2 sikit..kalau ada lauk ayam yang pedas tu kita akan ambil kuahnya sedikit aje kasi dia rasa ..kita nak traine dia supaya makan lauk yang bercili sikit jadi senang bila dah besar mama tak payah nak kena masak lauk banyak2..masak satu lauk sudah..hahaha..tapi jagalah minum air aje bergelas2, after every suapan ..hahaha..tak apa  pelan2 ya girl...thats what I did to my boys..alhamdullilah sekarang dia orang dah ok dah ..

Recipe ni juga kita  pernah nampak didapur Madiha & Zaliedana the same thing juga mereka pun puji recipe ayam ni..memang berbaloilah kira..dan bak kata Kak Nur..boleh simpan dalam peti besilah..hehe..Terimakasih pada semua yang telah berkongsi recipe ni ya..terutama pada Ijan & Kak Nur..giliran kita pula nak memanjang2kan recipe ni disini pula....


Resipi Ayam Goreng Tepung
Resepi: Ijan Blogresepi
Sumber:Nuridah Salleh ,
Pernah mencuba :- Madiha & Zaliedana
Ayu@curlybabesatisfaction


Bahan Untuk Perap Ayam
6-8 ketul ayam - (Ayu gunakan 1 ekor ayam )
3 ulas bawang putih ditumbuk
Sedikit garam
1 sudu besar serbuk cili-(Ayu gunakan  2 sudu besar cili kisar)
1 sudu kecil lada hitam
sedikit halia kisar-(Ayu tambah)
Secubit baking powder
Secubit serbuk perasa


 Bahan untuk tepung 
1 cawan tepung jagung
1 cawan tepung beras pulut (guna tepung jagung 2 cawan pun takpe)
3 ulas bawang putih ditumbuk
Sedikit garam
1 sudu besar serbuk cili-((Ayu gunakn 2 sudu besar serbuk cili)
1 sudu kecil lada hitam
Secubit baking powder
Secubit serbuk perasa
Perap ayam dengan bahan-bahan perapan selama 1 jam
Campurkan semua bahan-bahan untuk tepung di dalam bekas
Selepas 1 jam, celup ayam yang telah diperap ke dalam telur yang dikacau.
Salutkan ayam tersebut di dalam campuran tepung tadi.
Goreng dalam minyak yang banyak sehingga garing.
Toskan minyak dan sedia untuk dihidangkan.

14 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

kak ayu.. kalau semua org rajin buat sendiri ayam mcm ni.. boleh tutup kfc.. kekeke...

Amie said...

Memang tak tolak tepi ayam goreng ala kfc...makan aje gitu, tak mo nasi dah!

Ayu said...

ratna - hahahah memang betul tu kalau ramai yang rajin buat sendiri memang tutup kedailah kfc tu..hehe
tapi buat ayam berbaloilah kalau rakyat kat rumah ramaikan ..

Ayu said...

amie - betul tu amie, belum sempat ayam ni sampai ke tangan anak2..maknya dah sental 2-3 ketul..hahah..sabor ajelah kan..

::Azura Rahman:: said...

boleh cuba nnti.. sedapnyer laaaa...

Ayu said...

azura - cuba la zura..pasti finger linkin good..hehehe

Qasey Honey said...

sedap tgk aym goreng tu...bestnya klau dpt mratah sma...aym kfc pon tgk xsesedap yg ni...

ijan said...

Salam Kak Ayu,
Terima kasih mencuba ye kak. Tergelak saya baca akak tulis. hehe.. memang kalau lebih pedas lebih best kan. Saya pun dah lama tak buat ni :)

steffany daph said...

akakak. ala kfc :D mesti try ni nanti. grup2.. rangup gitu.

Ayu said...

qasey honey -..heheh betul QH..ayam ni sungguhlah sedap pada akak..lepas goreng tukan sebeblum diserve..akak tak meratah..a few ketul senyap2 kat dapur..hehe

Ayu said...

ijan - walkslm, ijan memang sedap ayam ni dear..akak suka sangat..terimaksih lha juga sdui share recipe yang boleh masuk peti besi ni ya..betul tu lagi pedas lagi sedap..heheh

Ayu said...

steffany - memnga harus try ya steff..pasti finger linkin good tau..haha

Lina said...

As Salam....tried n tasted...folo Ratna..memang terbaek...especially luv d aroma of the garlic : )

Ayu said...

Lina - walkslm, sedapkan ayam goreng ni..akak dah buat banayk kali dah..memang suka bau dan rasanya..thanks for trying juga ya..