Friday, March 09, 2012

Puding Cendol

Kalau dikira dengan 10 jari..boleh dikira berapa kali kita buat puding..dan berapa kali kita uploadkan dalam blog ni..hehe kalau click kat label 'dessert', cuba scroll ada 1 + 1 yang ini aje yang mmggunakan agar2.. so memang confirm bukan ratu puding..haha..

Bila tengok puding2 kat dapur teman2..semuanya cantik2 belaka, dan pasti sedap2 juga..tapi kita dapat admire aje dari jauh...disebabkan kita suka makan/minum cendol..bila nampak recipe ni kat dapur Naz, terus dah terbayang2 rasanya yang lemak bersantan dan manis gula melaka althhough kita bukanlah peminat puding..Memandangkan kita sorang aje yang teringin sangat nak makan/rasa kita buat lah juga..tapi 1/2 adunan aje dari kat bawah ni, itu pun dah  banyak juga buat sorang makan...offerlah juga pada yang lain tapi dia orang cuma ambil one each aje..sememangnya mereka ni pun bukan peminat puding ...so terpaksalah makcik kena habiskan sorang2..that takes up 2-3 days to finish...
Eh tapi please bear in mind ...puding  ni sedappp pada kita tau..

Terimakasih pada Naz kerana berkongsi recipe ni ya..Akak minta izin nak  memanjang2kan recipenya disini pula ..

PUDING CENDOL
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan-bahan :
Lapisan Gula Merah/gula melaka :
> 600 ml air
> 250 gm gula merah/gula Melaka
> 400 ml santan pekat(guna 300 ml santan je pun ok gak)
> 10 gm serbuk agar-agar
> secubit garam

Cara:
1. Masak gula merah dengan ½ drpd 6oo ml air. Tapis.
2. Masak baki air bersama air gula tadi dan agar-agar serbuk hingga larut & mendidih.
3. Masukkan santan & biar mendidih seketika dgn api yang perlahan. Tutup api.
4. Tuang lapisan gula merah ke dalam loyang atau acuan pilihan. Biarkan beku.

Lapisan Cendol :
> 500 ml air
> 220 gm gula pasir
> 300 ml santan pekat
> 10 gm serbuk agar-agar
> 500 gm cendol
> secubit garam

Cara:
1. Air, gula pasir dan agar-agar serbuk dimasak sehingga mendidih dan larut.
2. Masukkan santan & garam. Kecilkan api & biar mendidih sedikit.
3. Masukkan cendol. Kacau. Tutup api.
4. Cucuk atau cakar permukaan lapisan gula merah tadi. Tuangkan adunan cendol. Biarkan mengeras sepenuhnya.

9 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam k.ayu....
cantiknyer pudinggggg... bertambah cantik bila letak dlm SM yg cun tuuu...

:.Noor Zaleha Jaafar.: said...

Assalam Ayu...lama akak x bertandang kt cini...rindu..memang rindu...hari ni free sikit..akak ronda2..nmpak Puding cndol yg memikat jiwa...Yg akak gerenti..mesti sedap!!!

Qasey Honey said...

comeiiiinye puding cendol dia...
bunga2 lg...

lena said...

i'm also admiring your pudding now..so beautiful!

Ayu said...

madiha - walkslm, terimaksih ratna..akak buat ni pun takut2 juga..bukan takut apa takut tak jadi..haha..sebab tak biasa buat agar2 caya tu..haha..eh ni bukan SM ratna..akak gunakan plastic jelly mould yang murah tu aje

Ayu said...

kak norli - walkslm, kak norli ..kita pun miss you ..nampak juga apam dot2 akak yg cantik tu dari jauh aje..masih tak sempat nak singgah dapur akak..nanti kita ronda2 ya..

Ayu said...

qasey honey - heheh thank you QH..hati akak pun berbunga2 ni ..hehe

Ayu said...

lena - thank you lena..very seldom i get to make puding in my house cos, not many like lah..hehehe

Naz / Nadz COSK said...

Kak Ayu, next time kalau x de geng makan puding ni, roger Naz ok! I love this pudding very much.. Tq k Ayu sbb sudi memanjangkn resepi ni:)