Friday, March 16, 2012

Sotong Goreng Kentang

Jangan boring eh..sotong again..heheh..maklumler..peminat tegar sotong ....Inilah menu anak bujang kita yang sulung tu..suka sangat makan sutun ni..dah bermacam2 recipe sutun yang telah kita cuba..dah naik buntu juga ..ni tak termasuk recipe ulang tayang yang pernah kita cuba dulu..haish layankan ajelah ya..

Sedap pulak sotong goreng kentang ni..recipe dari Noreen nun dinegeri omputih yang dah lama tak keudara..Terimakasih ya Noreen, kita minta izin dikongsikan disini pula..

Sotong Goreng Kentang
Taken from Nona
Sources:-From Noreen@my home cooking
Sources:-Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan-bahan:
5 ekor sotong (di potong bulat bulat)
3 biji kentang ( dipotong halus halus)
Sedikit serbuk kunyit
1 biji bawang besar (dimayang halus)
1 inci halia (dimayang halus)
3 biji bawang putih (dimayang halus)
3 biji cili padi (dipotong kecil-kecil)
4 sudu besar osyter sos
1 1/2 sudu besar kicap cair
4 sudu besar air masak
Sedikit garam
Sedikit lada hitam (yang telah dikisar)

cara:
  • Gaulkan sotong dan kentang bersama kunyit dan sedikit garam di dalam bekas yang berasingan
  • Panaskan kuali gorengkan kentang dulu sehingga kekuningan
  • Angkat kemudian masukkan sotong, goreng selama 2-3 minit masukkan bawang putih, cili padi dan halia
  • Kacau sehingga sebati masukkan osyter sos, kicap cair dan air. Kacau lagi.
  • Akhir sekali letak bawang besar secubit garam (jika perlu) dan lada hitam
  • Angkat dan siap untuk di santap

9 comments:

Qasey Honey said...

sedapnya kak tgk lauk sotong ni...mnyelerakan...comeiii la tu...rajin siap bunga2kan...

Sue @ Nenie said...

salam Kak ayu...suke tengok sotong mentuk munge-munge tu..len kali boleh cilok idea ni

steffany daph said...

wah. sotong with kentang. biasanya, guna kentang masak kari and beef je. nanti2 bole la masak with sontong. :D nice one!

Mama Hawa/Mama Nani said...

cantik sotong munga2x... nak msk tak cukup 1 kg...hehehe

Ayu said...

qasey honey - itu time mood ada QH, nak mengerjakan sotong tu..cuba kalau mood tak ada potong bulat2 aje ler..heheh..

Ayu said...

sue - walkslm, heheh tulah mood ada oklah sue..kalau mood tak ada..tak kuasa akak tau..hahah

Ayu said...

steffany - yes steff..sedap pulak sotong goreng ni campur dengan kentang..cubalah ..hehe

Ayu said...

mamahawa - hahah betul tu ma, samalah macam kat rumah kita sotong 1kg buat 1 hari makan....ornag 1kg boleh buat 2 kali masak kita sekali aje..hehe

rostina76 said...

salam kenal oak ayu(eh, btl ke kak....xtau sapa lg senior.btw i'm 36)....msh br dlm blogging & just find out ur marvelous blog. byknya resepi & mostly menggiurkan.. i will follow u dr brunei ;)