Thursday, May 17, 2012

Cekodok Sardin Cap Ayam

Bila tercari2 recipe something for breakfast, came across this recipe di mesra.net..tengok sumber dari Kerull..dalam hati tertanya2 adakah ini Kerull, teman blogger yang kita kenali..terus messaged Kerull kat Facebook, dan bertanya, so memang confirm recipe ni dari dia..nama Kerull ni unique so that was why cepat kita recognised..hehehe..Anyway baru ni first time makan cekodok sardin..sedapp weh..Mr Hubby makan berulang2 dan said sedapp..kalau nak rasa kenalah cuba..satu kelainan dari cekodok2 yang pernah kita cuba..
rasa sardinnya yang kasi kita nak makan lagi lepas satu satu..Terimakasih buat Kerull kerana berkongsi recipe cekodok yang sedap ni ya..akak mohon panjang2kan disini pula ..

Cekodok Sardin Cap Ayam
Sources:-From Kerull@ Mesra.net
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan-Bahan:  
BAHAN A :
Tepung Gandum 5 cawan
Garam secukup rasa
Air Suam
Lada Sulah Ikut Sedap
Serbuk Lada Hitam ikut Suka
i biji telur -(Ayu tambah)

BAHAN B :
Sardin Cap ayam - Tin Kecil( brand yang kita suka la / atau yang murah )- Dihancurkan -(Ayu buang tulangnya)
Bawang Besar ( Cincang / dadu ) -(Ayu gunakan 1 biji)
Cili Padi 3 Tangkai ( racik / Hiris)
Daun Bawang/daun sup sepokok ( Hiris )
Isi Udang ( Cincang )


Cara2nya
1. Campur semua bahan A hingga sebati , semasa membancuh pastikan tepung tidak terlalu keras dan cair.Sedang2 je lembutnya macam biasa nak buat jemput-jemput tu.

2. Kemudian campurkan pulak bahan B yang telah siap diracik dan cincang. Gaul hingga
sebati.

3. Goreng dengan api yang sederhana. Ikut suka la nak rangup ke atau lembut. Angkat dan hidangkan.

Hidangkan panas2 bersama sos cili + sos tomato, mayonis ataupun lebih kuah kari ke , masak lemak cili padi ke , sambal tumis ke or kuah lebih asam pedas ke...sumernya saya dah test..memang sodap.
Cubalah di Bulan Ramadhan ni pasti menambah selera anda.

12 comments:

Zaliedana said...

Assalam kak ayu cayang,wah cekodok sardin lak eks,utk yg suka sardin cam hb saya rcp nih pasti sedap kan,sy xmkn sardin selalu beli n msk utk dia jer..mmg selalu beli yg cap ayam gak,sbb hb kata lgi sdp dri brand len,tahla sy pon xtau,sbb xmkn ikutkan jer lah selera dia,btw walaupon xmkn sardin cekodok akak wat mmg nmpak sedap..

Nazrah said...

Salam Kak Ayu..ooo..sadin wat cekodok boleh gak ..hmmm..nanti kita cuba yek...

adda syuhada said...

Ehhh...baru tahu sardin pun bleh jadik cekodok...kreatif betul Kak Ayu nih...

Ayu said...

zaliedana - walkslm, wah rindu sama kamu.. waduh ct tak makan sardin ya..aiyah manyak rugi lor..haha..
aah ct, akak pun suka cap ayam, lagi sedap pada akak..tapi serious cakap cekodok ni sedap sangat..

Ayu said...

nazrah - walkslm, nazrah..lama tak dengar berita..miss you dear..cubalah cekodok sardin ni..memanglah sedap..

Ayu said...

adda - tulah akak pun baru tahu ni adda, itu yang tak sabar nak cuba..sedappp..

Kerull Nazeem said...

Salam Kak Ayu..terharu bila otai masak-masak sudi cuba resepi kita..thanks a lot..resepi dah lama kat situ..sebelum kita ada blog lagi...terima kasih sekali lagi..luv u sis..

Ayu said...

kerull - uish dalam berblogging ni pada akak tak ada sempandan yang mengatakan awak pandai masak or kita pandai masak..sama2lah kita belajar dari masing2....akak tak pilih blogger kalau akak nak cuba satu2 recipe tu kerull, tak kira dia ada blog ke tak ada baru berblogging ke atau lama berblogging asal recipenya sesuai pada akak dan selera akak akan cuba..terimaksih pada kerull yang muda dari akak ni boleh create recipe yang menarik daripada akak yang dah masuk asar ni!!..thanks again sis luve u too!

Subhie Arun said...

wow..cekodok sardin..tak pernah try....bookmark...!!!lapar tgk all ur pics..!!heheh

Susan said...

Hi Ayu,
Thank you for sharing this recipe. May I ask you 5 cawan = 5 cups or what is the measurement for 5 cawan?
Thanks

Susan

Ayu said...

subhie arun - tulah also my first time dengar..u should try..sedap ni.

Ayu said...

susan -your welcome, susan.. 1 cup = 110g, so just times 5 cups..you can go to this websites that can convert your measurements..

http://www.dianasdesserts.com/index.cfm/fuseaction/tools.measures/Measures.cfm