Thursday, May 17, 2012

Kuini Muffins

Beberapa hari yang lalu, kita pergi pasar dan jumpa buah kuini..mungkin sekarang tengah musim  buah kuini....bila masuk pasar, lalu kat kedai buah2an, amboi baunya bukan main menusuk dihidung ku yang kembang ni..heheh ..bau dia aje dah membuat air liur penuh dalam mulut..dalam hati , tak apa sabar2 lepas beli mana yang wajib, kita terus ke kedai nyonya, dah terus pilih sampai 2 kg!!..Alhamdullilah semua kuini yang dipilih baik2 belaka tak adalah 'penduduk'(ulat) didalamnya...Buah kuini ni memang sedap makan gitu2 aje lagi2 kalau manis isinya...

Bila dah beli buah kuini ni, kita teringat pernah nampak didapur CMG
muffins kuini yang pernah ditayang didapurnya (terimakasih ya Che Mat for the idea)..apa lagi project terus berjalanlah dengan lancar, baik kita buat cepat2 sebelum buah kuini lesap dari pandangan..hehehe..Resipi yang kita gunakan kita adapted from peach muffins yang pernah kita buat dulu..kita just adjust buahnya aje dan buat 1/2 adunan dari adunan asal..erm sedapp ni..my parents makan beberapa ketul....tapi biasalah kids tak makan sangat sebab they only makan muffins coklat aje (typical them)..alahai buat pun 1 biji aje so dapatlah dalam 14 ketul...jadilahkan nak rasa dan boleh juga kita hidangkan dengan tuition teachers budak2 tu..

ps: Kalau nak buat mufins kuini ni make sure, bila kopek kulitnya tu clearkan kulit yang keras ya..meaning, kopek kulit, clearkan lagi sisa2 kulit keras(yang hijau sikit2) tu so that bila dipotong dadu, buah kuini ni lembut isinya..tak adalah terikut yang keras tu ya..

Kuini Muffins
Adapted from Peach Muffins
Ingredients:
  • 90g salted butter (melted)
  • 90g castor sugar
  • 1/4tsp salt
  • 1 eggs (lightly beaten)
  • 125g cake flour
  • 1 tsp baking powder
  • 40g ground almond/hazelnut-(Ayu used hazelnut)
  • 80ml fresh milk
  • 120g kuini flesh or 1 kuini diced

Methods:
  •  Preheat oven to 180°C
  •  Prepare muffin tin lined with paper cups
  •  Sieved together low protein flour, baking powder, salt in a bowl.
  •  Add in ground almond/hazelnut and set aside
  •  In another bowl, mix melted butter with sugar, beaten eggs & milk. Stir till well combined
  •  Pour liquid mixture into the dry ingredients. With the spatula, gently fold all the ingredients to form a wet batter
  •  Add in diced kuini, stir lightly
  •  Spoon into paper cups and bake for about 25mins or till cooked
  •  Leave muffins to cool on cooling rack

36 comments:

سيتي عائشة mzm-fc said...

waaaa kreatifnya kak ayu !! sedap eh kak ? bak 2 biji

hazila said...

Kita pun beli buah kuini. Ingat nak buat sambal buah kuini tapi tekak sakit pulak.

Zaliedana said...

Kak Ayu,paper cup tuh cantik kak,wah mapin kuini lak eks..Untung cikgu tuition dpt mkn mcm2 sedap2 lak tuh..

FnF Simple Life said...

kreatif sgt. Ayu guna fresh kuini ke?

Mama Hawa/Mama Nani said...

aah lah mungkin tgh musim buah kuinni.. semerbak bila jln kat tmpt jual buah2...

Dah beli ari tuh bagus tak de *org* kat dlm tapi beli yg muda sikit buat sambal belacan!!! ikut resipi kat anim sedap!! Buah kuinni tuh mama beli muda sikit ingat nk mkn lama sikit hehehe tak sempat masak pun!!!

Nazrah said...

hmmm...dah terasa macam masam buah kuini... tapi bau kuini best

ogyep yummy mellow said...

sedap juga kan kuini dibuat muffin... mesti try ni.. Dah lama tak nampk buah kuini la..

Wattie said...

Salam Ayu,
Bestnya muffin, muffin kuini pulak tu, tak pernah makan lg ni, nak cuba ketul leh....

Liza said...

salam rindu kak ayu, mmg kak ayu ni kreatif la, Liza suka....

zila 4ever said...

salam kak ayu..kita pun sama pantang bau buah kuini..mesti nk beli..tp kdg2 isinya x brapa nk elok..tu yg frust..cantik muffin tuex pernah makan kuini dimuffinkan...camner la rasanya kan:)

~~zana@pb~~ said...

Salam Ayu....paper cup tu cantik ler, berkenan akk. Ayu sebut kuini je dah terlior....msa kt johor dulu, kita ada pokok kuini tau tp selalu busuk buahnya.
Boleh ganti buah lain resipi ni kan?

Mas said...

Assalamualaikum kak ayu...
ada kuini muffin lak kat sini..
sedapnya tengokkk...

ibundo said...

salam ayu. Kat sini kalau nak kuini kena cari di pasar tani. Itupun kadang2 ada lebih dari kadang2 tak ada. Bagus juga nak terai ni.. mesti sedap.

Ayu said...

aisyah - uish tak adalah aisyah..dapat idea pun dari cmg,
tapi sedap ni..meh ambik 10 ketul..hahaha

Ayu said...

hazila - wah sedap tu sambal kuini..kecur dah ni..zila!!

Ayu said...

zaliedana - tulah akak pun bekenan paper cups ni itu yang akak beli, sebab tepi2 dia ada pattern..hehe ..aah nak ikutkan ada orang tak kasi apa2 pun untuk tuition teachers..tapi ni dah kebetulan ada kasi aje..hehehe

Ayu said...

FnF - Tak ada lah FnF, akak dapat idea pun dari CMG..betul tu akak guna fresh kuini..

Ayu said...

mamahawa - aah ma, kita lalu kat nyonya jual buah tu dah tak boleh tahan..bau dia..hehe tulah ma, kita dengar samabl belcan kuini aje kita dah kecur ni..huhu

Ayu said...

nazrah - bau kuini air liur boleh meleleh..macam baby nak tumbuh gigi..hehehe

Ayu said...

ogyep - boleh tahan sedap oygep pada akak..sekali2 ubah perisa ok jugak kan.sik coklat ajekan..hehe

Ayu said...

wattie - walkslm, samalah mcam kita tak pernah terlintas kan buat kuini muffins..
itu yang kita cuba ni kak..ah mari 20 ketul kita kasi..walaupun recipe ni dapat 14 ketul..wakakaka

Ayu said...

liza - walkslm untuk liza juga..lama tak singgah dapur liza..tak mana kreatifnya liza..idea dari CMG itu yang akak nak cuba..

Ayu said...

zila4ever - walkslm, betul tu zila, samalah macam akak kalau nampak kuini mesti nak beli..tak banayak sikit pun jadilah bau dia tu yang tak boleh tahan..huhu..kalau zila pernah makan muffins cempedak atau manggo, cuba zila bayangkan kuini didalm muffins begitulah..heheh

Ayu said...

zana - walkslm, wah bestnya ada pokok kuini ...itulah yang kita hairankan..buah kuini luarnya cantik tapi macam mana dalamnya ulat boleh masuk ya?..persoalan yang hingga sekarang kita tak tahu jawapannya.. boleh kak pb, kalau nak ganti buah atau perisa lain..cubalah..

Ayu said...

mas - walkslm mas, apa khabar mu disana..lama tak dengar suara mas..kuini muffins sedap pada akak mas..very moist dan lembut ajee..

Ayu said...

ibundo - walkslm, bundo, betul tu samalah kat sini kalau ada banyak jual kalau tak ada sebiji atau kulit kuini pun tak nampak..heheh..cubalah bundo..sedap..

Qasey Honey said...

mnarik nmpknye...buah kuini dibuat muffin..mesti sedapkan..

Ayu said...

QH - sedapp pada akak ni Qh, ..
sekali2 nak ubah rasa lari dari coklat..hehe

ady said...

as-salam kak Ayu
wahh!!!! org wld buat muffin kuini...npk sedaplah kak Ayu muffin tu..menarik resepi ni..

inahar ali said...

salam ayu..amboi berdesup pn doc terbang bila nmpak muffin kuini..fuh! x sabor nk merasa..tp xtau bila leh wat..kena pi cari kuini dulu..adoyaai!

Nieza said...

wahh kretifnya kak...belum pernah mkn muffin kuini ni...sure bau harum dan sedap kan:)

quinnie said...

wahhh..kita buat sambal je buah kunin ni kak..hehhehe....buat kek pun boleh ye...:)

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Wahhh ada muffin kuini di sini!! First time tengok., pasti sedap! Hru kak..lama tak kemari..;)

Mamasya said...

Salam Ayu.buah kuini..lama tak mkn...mmg baunya semerbak...dari jauh dah cam..hi.tp menarik pula dr buah kuini buat muffin...
samalah anak2 kalau muffin choc je diorg suka.

Wattie said...

Salam Ayu,
Manala peginya adikku sorang ni, tak berasap nampaknya dapur....

Ayu said...

Ady - walkslm, ady..hahah ah jangan main2 orang wld ada ladang kuini ni..haha

inahar ali - walkslm, heheh..berdesup terus ya puan doctor..hehe..cubalah doc kalau sudi..heheh

nieza - itulah idea dari cmg, yang akak cilok tu nieza..hehe..sedap pada kami ni..

quinnie - heheh..aah q akak pun first time buat kek ni..heheh..tukar2 selera sikit dari coklat tu..

love2cook - thanks love for drooping by..tulah akak pun lama tak kedapur love..sibuk ler..

mamasya - walkslm, kuini ni ikut musim, memnag jarang adakan maamsya..tak tahulah kat egypt ada ke kuini ni..betul tu mama, kuini muffins, budak2 tak pandang pun..heheh

wattie - walkslm, ada ni kak..kita sibuk sikit..alahai, berasap juga dapur kita tapi yang biasa2 aje kak..huhu