Thursday, May 31, 2012

Pais Ayam Temasek

Selalu kita dengar pais ikan, tapi bila kita tengok recipe pais ayam ni terus nak cuba...memang tak menyesal mencubanya berbaloi lah kira ni..sebab sedappp dan lazatt..
Dalam cara2nya tu ayam dibelah  dua aje, tapi disebab kan ayam yang ada kat rumah sudah siap dipotong, so kita bakar 2 ketul in one daun pisang..Ambilkan untuk Mr Hubby, bukan main selera kita tengok...mula2 kita senduk kan nasi dia cakap buang sikit nasi tu, banyak sangat..then lepas dia makan pais ayam ni, dan nasi pun macam nak beransur habis dipinggan..he went to dapur sekali lagi dan senduk nasi tambah sendiri lagi..hehehehe..kita action tak nampak ler....dalam hati sedap lah tuuu..tapi dia diam aje tak cakap apa2..heheh maklum lah susah nak dapat pujian oiii...eh tapi habis 2 ketul ayam dia makan ..:)

Pais Ayam Temasek
Sources:-From Puan Aini Salim
Bahan:-
1 ekor ayam dibelah dua-dibersihkan(Ayu gunakan ayam yang dah dipotng 16 aje)
1 helai daun kunyit dihiris
2 helai daun limau purut disiat
2 cawan santan(1 biji kelapa)-(Ayu gunakn 1 kotak santan 200ml aje)
2 sudu makan gula melaka-(Ayu gunakan 1 sudu makan aje)
1 sudu makan asam jawa + 1/2 cawan air campurkan
garam & perasa secukupnya
daun pisang secukupnya

Bahan kisar:-
15 tangkai lada kering-(Ayu gunkana 4 sudu besar cili kisar)
12 ulas bawang merah-(Ayu gunakan 2 biji bawang besar
6 ulas bawang putih-(Ayu gunakan 4 biji bawang putih)
8 biji buah keras
1 cm lengkuas
1 batang serai dihiris-(Ayu gunakan 2 batang serai)
beberapa cili padi -(Ayu tambah)
1 sudu makan serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk jintan putih 

Cara:-
Panaskan 1/2 cawan minyak lalu tumiskan bahan giling, serbuk ketumbar dan jintan halus, biarkan garing. Masukkan sanatn, air asam, garam, gula., daun limau  serta ayam. Masak balik-balikkan hingga hampir kering.
Bubuh ayam diatas daun pisang, taburkan daun kunyit dan bungkus serta semat dengan lidi, bakar dibara api atau dalam oven, lebih kurang 15-20 minit.

13 comments:

Amie said...

Assalamualaikum Ayu,
Temasek tu nama lama Singapore ye... maknanya pais ayam singapore lah ni ye Ayu... memang unik & menarik resepinya! Wajar dicuba ni

Ayu said...

Amie - walkslm, hahah betul Amie, pais singapore ler tu..nak kasi nostagic lah nama temasek tukan..heheh cubalah amie..

Mat Gebu said...

Terbekenan lah dengan pais ayam temasek...

Diana @ Melley Mey said...

akak.. sukanya ngan resipi nie.. pasti cuba nnt..

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

I'm gonna try this once my hubby returns! Way too yummy kak ;)

Nuridah said...

Nampak sedap lah ayam ni Ayu, mesti bertambah nasi...hehehe...

alamak kak NUr terlupa pula nk komen kuih talam kat atas tu...cantik aah...jeles I tau...bila u nk bagi I rasa...I tunggu punya tunggu sampai tertidur kat lift....hehehe...biar betul akak ni!!!

Yatie said...

wow nmpk sungguh menyelerakan....leh cuba ni..tngk bahan2 pun dah tau sedap...mesti cuba ni..

Ayu said...

mat gebu - cubalah mat..alahai mat buat lagiii sedap tau..

diana - silakan diana..akak pun suka dgn recipe ni..

love2cook - silakan love, hubby love pun suka masakan melayu ya..:)

Nuridah - hahahha..alo lo ciannya sampai tertidur2 ya knur, ..
hahah ...

yatie - silakan yatie..alhamdullilah my family semua suka, yatie pun harus cuba..:)

nOOrsha said...

Menarik k ayu...nk try la nnti..slalu dgr pais ikan je..x sgka ayam pun blh buat pais ya...suke suke suke ;-)

Ayu said...

noorsha - tulah noorsha, akak pun selalu dengar ikan aje dibuat pais..ini ayam pulak kan..cubalah ya bila2..

Ummi said...

Ayu...nampak best jek pais ni bila tengok Mat Gebu dah buat daahh...terus akak masuk sini...mmg mengancam sungguh laa...adeei bila la masa nak masak ni ada lebih2 sikit eh, asyik terhad jek, masak sempoi2 jek srg ni, nk try wiken dah la mcm2 agenda lak...huhu

K.Nor said...

amik dan simpan resipi dulu ya .. tq :)

Ayu said...

ummi - hehehe..kak..masak sempoi pun sedap..sharelah juga apa yang sempoi2 tu..kita pun suka lauk sempoi2 ni..

Nor - silakan Nor..sama2..:)