Tuesday, November 27, 2012

Crispy Roti Pocket



This wonderful snack kita buat dah 2 kali juga..first was during the fasting month..then 2nd a few weeks ago..the first rotinya banyak terlondeh kat tepinya sebab terbuka..heheh..this time kita tak potong half tapi just potong top dia sikit aje macam nak makan roti pita..My son Iqram suka this roti, biasalah diakan suka benda2 yang macam ni..take for instant roti sosej goreng breadcrumbs here..Suka sangat..Roti ni sedap dimakan secepat mungkin selepas digoreng ya....so jangan tunggu sampai sejuk baru nak makan kurang enaklah nanti..Meaning kalau nak makan baru gorenglah ya..


Terimakasih to Nor & Mamazieza for sharing recipe yang best ni..Kita ikut cara2 buat roti crispy ni aje..part inti tu kita gunakan recipe sendiri  terpulanglah ya teman2 nak guna inti yang mana..kalau nak yang berdaging punya sila klik ke resipi asal ..

CRISPY ROTI POCKET
resipi : K.Nor@SecubitGaram
idea resipi : MamaZieza
Tried & Tested by:-Ayu@curlybabesatisfaction

Bahan2 :

10 - 12 keping roti sandwich (gardenia)

1 biji telur
serbuk roti/breadcrumbs secukupnya ~
sos cili
minyak untuk menggoreng
Canai/gelek roti dgn kayu penggelek/rolling pin (tanpa buang kulit tepi) hingga nipis hingga habis.
Susun bersama 2 keping roti tadi dan tekap dgn bekas bulat (samada bekas air, acuan bulat yg sepadan dgn saiz roti).  Buat hingga habis.
Dengan menggunakan berus, sapu telur yg dah dikocok pada keseluruhan roti.
Kemudian salutkan roti td dgn breadcrumbs hingga rata.
Goreng roti dlm minyak yg dah dipanaskan hingga keemasan. Angkat dan toskan. Insyaallah roti akan mengelembung ketika menggoreng.
Dengan menggunakan pisau yg tajam, potong 2 roti tadi.
Ambil sedikit inti tadi dan isikan ke dalam roti tersebut.
Buatlah sehingga habis.

* kaedah menyapu telur dgn menggunakan berus boleh memberi rasa yg lebih crispy pd roti berbanding dgn cara mencelupnya direct ke dalam telur. (telur juga lebih jimat, tak abis 1 bj pun)

** Minyak jgn terlampau panas, nanti roti akan menggelembung dgn agak besar (takut roti tu pecah atau crack).  Api biar sedang2 jer..
*** lebihan inti boleh dibuat sandwich atau dimakan dgn croissant...or inti karipap atau epok epok


Inti Kentang Sardin
Bahan Inti Sardin Kentang:-
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction
2 biji kentang dikupas kulit dan dipotong dadu-digoreng ketepikan
1 tin kecil sardin -dibuang tulang dan dilecekkan
1 biji bawang besar dipotong dadu
1 sudu besar bawang putih kisar
1 sudu kecil halia kisar
3-4 biji cili padi dihiris
1 sudu besar cili kisar- optional 
1/2 biji tomato dipotong dadu 
1 biji lime juice 
daun sup/bawang secukupnya
garam & perasa secukupnya

Cara:-
Tumis bawang besar hingga layu. Masukkan cili padi, bawang putih, halia, cili kisar. Masak hingga naik bau dan garing. Masukkan kentang, gaul rata.
  Masukkan sardin, gaul rata. Perahkan lime juice, masukkan garam, perasa dan daun sup/bawang dan gaul rata. Matikan api.

14 comments:

Shereen said...

This one, Makcik tak kuasa nak buat.. Very the renyah.However, the inti tu I'll buat but sumbat in puff pastry and put in the oven. Ramping sikit makcik:))

norzila said...

rajinnya kak wat roti tu..zila nak ckit boleh..

GK Arusuvai said...

the inti sardine sounds very spicy and yummy....i love it

anna said...

Salam. Sedapnyeee..... Nak wat, nak wat. Ank2 sya pun suke benda2 mcm ni. Tenkiu2.

Ayu said...

shereen - hahaha..tapi sedap tau shereen baru2 goreng tu u straight away makan dgn intinya..fulamak..rangup dan enak!!..
yes the inti u can buat puff pastry ..wakakakak memang confirm ramping macam kerengga!!!..hahah

Ayu said...

norzila - rajin sebab rajin nak makan..hahaha..nak cikit tak boleh sebab dah lama habis dah...hehe

Ayu said...

Gk - Yes the inti a bit spicy for those yg tak tahan pedas, can adjust the chili tu..hehe..i love it too the more pedas the better..hehe

Ayu said...

anna - walkslm, hehehh..cubalah anna..buat lebih2 tau..campak kat kita sikit ya..hehe

K.Nor said...

erkk nov 27 2012? last year punya entri ek.. tak perasan.. hehe

nak mintak mmg dah jd baja kan.. ai balik dulu la.. :)

Fiza Nordin said...

wowweeee lame x dtg sini jenguk k ayu.moga sihat & gumbira d samping keluarga :D

Ayu said...

Nor..hahaha..tau tak apa..haha

Ayu said...

fiza - wah anjat akak..hehe..lama juga tak singgah dapur fiza..harap semuanya baik dan sihat ya..business nampak bagus tu fiza...all the best to you ya..:)

mrs kayrul said...

tak pernah terpikir macam nie..menarik nie

Ayu said...

mrs kayrul - cubalah dear..sedap makan panas2 tau..akak buat, sampai setengah bantal roti habis..hehe