Thursday, July 03, 2014

Asam Rebus Nenas Ikan Unga

Lauk Ikan yang dimasak sebelum Ramadan..kita gunakan 1 ekor...tapi kalau nak masak bulan puasa ni..makan nya sikit aje so maybe gunakan 1/2 ekor aje..adjustlah mana yang patut ya...
Kita adjusted balik some of the bahan2 dalam masakan ni..terimakasih Che Mat..bukan main laju Big boss makan, berpeluh hidung..hehehe..kita buat pedas2, masam2 manja dan pekat sikit..Nenas dah manis so everything blends well..:)

Asam Rebus Nenas Ikan Unga
Sources;- From CMG
Adjusted, Tried & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction
BAHAN:-

1 ekor ikan unga, cuci bersih dan toskan lumur dgn jus limau untuk hilangkan hanyir
1 biji nenas kecil dikupas dan hiris kasar
1 helai daun kunyit
1 sudu besar asam jawa
1 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya


BAHAN KISAR:-
7 biji cili merah
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
1 sudu besar belacan
1 biji bawang besar
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih


CARA MEMBUATNYA :-) 
Masukkan bahan kisar halus ke dalam periuk bersama asam gelugor& asam jawa (Ayu masukkan asam jawa kemudian cedok bijinya keluar) . Masak hingga mendidih dan tambah nenas, kacau rata dan masak sekejap.
Maukkan ikan  dan daun kunyit. Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit perasa. Masak hingga nenas lembut dan ikan masak. Siap. Hidangkan bersama nasi, sambal belacan dan ulam-ulam.

8 comments:

Honey said...

Salam Kak Ayu,

Pagi-pagi tgk ni terus terliur hahaha

Gee® said...

Nyum2x....sedapnyaa....

Liza said...

selamat berpuasa kak ayu, lauk ni kalau mkn time sahur pun sodappp..

Ayu said...

honey ~ walkslm, aah..jangan tak tahu kalau post pagi2 gitu ..itu autopublish..heheheh...

Ayu said...

gee~ alhamdullilah gee..boleh tahan sedap ni ..hehehe

Ayu said...

liza~ selamat berpuasa juga buat liza & family...memang sesuai sangatkan liza..itu sebab akak masukkan blog, supaya org2 dapat idea nak masak untuk iftar or sahur..hehehe..just give idea aje..hehe

Immanuel Kabuhung said...

Halo, Apa kabar?

Salam jumpa dari kami myTaste Indonesia.

Kami melihat bahwa Anda memiliki resep-resep masakan yang sangat lezat dan menarik sekali.

Kami dari myTaste Indonesia mengundang agar blog masakan Anda berada di TOP FOOD BLOG dalam situs kami, myTaste adalah Jejaring Sosial bagi para pecinta masakan di Indonesia maupun Dunia Internasional. myTaste sendiri memiliki 37 situs di masing-masing negara bagiannya. Banyak blog yang telah menjadi anggota dan mendapatkan keuntungan dari publikasi di situs kami.

Anda dapat menambahkan blog Anda pada daftar Top Food Blog kami dengan mengikuti link ini: http://www.mytasteindonesia.com/top_food_blogs

Terima kasih atas perhatiannya dan telah berbagi resep masakan Anda kepada kami.

Salam hormat myTaste Indonesia,
Immanuel Kabuhung

Selamat menunaikan Ibadah Puasa

Ayu said...

Immanuel - Halo Immanuel, terimaksih sudi singgah dan update infonya...:)