Kari Daging Ala Kerala
Sources:- Youtube.
Tried, Tested & Adjusted:- Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan:-
1kg daging dihiris ikut suka
2 biji tomato dipotong dadu
3 biji bwang besar dihiris nipis
2 inci halia dihiris halus
4 biji bawang putih dihiris nipis
2-3 biji kentang
8 biji cili padi hijau
sedikit daun ketumbar
3 sudu besar serbuk ketumbar
2 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar serbuk jintan manis
2 sudu besar serbuk kerala garam masala-(Ayu gunakan garam masala biasa aje)
1 sudu besar serbuk kunyit
sedikit serbuk lada hitam
Bahan ditumis dulu:-
8 ulas bawang merah diketuk
3 ulas bawang putih diketuk
sedikit minyak kelapa( Ayu gunakan minyak masak biasa aje)
2-3 batang daun kari digoreng garing dan angkat. ketepikan.
Cara:-Saute(Tumis) bawang merah & bawang putih hingga naik bau dan sedikit kekuningan.
(resepi asal tumis satu2 dulu, tapi Ayu tumis sekali harung). angkat ketepikan. Goreng daun kari hingga garing angkat ketepikan.Minyak akan digunakan lagi.
Cara Memasak:-
- Panaskan sedikit minyak masukkan daging yang telah dibasuh dan ditoskan. Goreng hingga daging bertukar warna aje. Angkat daging. Jangan ambil airnya.(Menurut recipe asal, ini kerana kita tak nak bau daging tu) Ketepikan.
- Panaskan minyak lebihan goreng bawang tadi. Tambah kalau perlu. Tumis halia, bawang putih, bawang besar hiris hingga layu dan naik bau.
- Masukkan tomato yang dipotong dadu, cili padi hijau dan daun kari. Gaul rata. Biarkan hingga tomato layu dan hancur.
- Masukkan daging yang telah digoreng tadi kacau rata. Matikan api.
- Masukkan rempah2, bawang merah dan bawang putih yang telah ditumis tadi serta kentang. Kacau rata hingga sebati dan meresap dengan daging. Masukkan serbuk lada hitam,garam serta serbuk perasa. Hidupkan api kembali.
- Masukkan daun ketumbar dan kacau. Tambah air secukupnya hingga daging tenggelam, masaklah hingga mendidih dan daging empuk.(Resepi asal gunakan pressure cooker, kalau tak ada tak apa gunakan periuk biasa aje, cuma waktu merebus kena adjust sendiri waktunya ya)
- Akhir sekali masukkan daun kari yang telah digoreng tadi. Hiaskan dengan daun ketumbar.
8 comments:
Salam Kak Ayu,
Sedap ni kari cenggini! Aduh dah lama tak makan kari daging sedap!
Salam Kak Ayu..apa kabar?Lama tak singgah kat sini.Sedapnya kari daging...nanti berbuka leh buat kuih jala...sedap menyicah
Alahai...k.gee pon masak kari daging semalam tapi tak sempat ambil gmbr pon...sahur cicah roti canai dgn kari... best kan...
lap air liur..lap air liur
aduyai..
akak klu masak memang mabeles..
Honey - walkslm, oklah honey..akak makan cicah roti kirai..:)
Azatie - walkslm, baik alhamdullilah...salam ramadan buat atie & family ya..tulah akak berbuka dgn roti kirai/jala cicah dgn kari ni..:)
gee - hehe..kadang2 kita pun gitu juga..tak sempat nak ambil gambar dah sibuk nak berbuka..hehe
sidratul muntaha - hehe...thank you thank you dear..hehehe..lama tak dengar suara..salam ramadan buat sis & family ya..:)
Post a Comment