Wednesday, November 09, 2016

Ayam Masak Sambal Kacang

Lauk ayam sambal kacang ni kita masak during raya yang lalu..in fact raya tahun lepas pun kita masak menu ni...sedapp pada kami..itu yang tahun ni buat lagi...lauk ni adik kita suka makan...selalunya kita buat sambal kacang tok tok gitu aje..ah kali ni tambah ayam dalamnya..laju aje kita tengok dia makan..hehehe

Buat puan punya recipe terimakasih banyak2 ..akak mohon dipanjang2kan disini pula.. baru ni sempat nak masukkan dalam blog walhal ..dah setahun lebih masak dan kali ni masak lagi...

Ayam Masak Sambal Kacang
 Sources:-From Sizzling Suzai
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction

Bahan A
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas 
1/2 kunyit
3 batang serai
2 senduk besar cili giling
12 biji cili padi-(Ayu tambah)


Bahan B
1 ekor ayam 
segengam asam jawa + 3 cawan air(Ayu guna 4 cawan)
4 gengam kacang tanah -(Ayu guna 300g)
minyak dan garam sesedap rasa 

 Ayu tambah 
1/2 cawan santan
11/2 tbsp gula

Kekacang tanah ni  perlu digoreng tanpa minyak sehingga 'masak'. pastu buang kulit-kulit kacang . kalau ada sikit-sikit yang dah tak mampu tu dimaafkan lah. then, tumbuk pakai lesung batu atau pengisar kering.(terpulang nak kasar atau hancur macam mana.) Ketepikan.
  
Ayam  perap dengan serbuk kunyit.  Goreng ketepikan. Tumis bahan2 A, hingga naik bau & garing. Masukkan air asam jawa serta ayam goreng tadi. Kacang tanah tu, akan meresap air. So agak2 jangan kering sangat kuahnya.Masukkan garam, gula & serbuk perasa serta santan. Biarkan reneh seketika.

Akhir sekali baru masukkan kacang tanah yang telah ditumbuk dan gaul rata.

4 comments:

Phong Hong said...

Interesting! Teringatkan satay pulak :)

Monica Rampo said...

enaknya kak... bolehlah kapan2 saya coba ya kak resepnya, belum pernah makan ayam disambal kacang begini, tampak sedap kak Ayu

Ayu said...

Phong Hong
Aah eh..macam satay pulak..hehehe..
Pandai PH..hehe

Ayu said...

Monica
Silakan Monica..kalau monica tak suka manis..
Boleh kurangkan sukatan gulanya ya..
Adjust ikut selera...;)