Since I don't like to make and eat this, I missed the steps how my mum made it...so just admire the picture only lah eh...next time if my heart 'tergerak' nak belajar then maybe I'll do it lah...
Ok atas permintaan, peminat2 kuih lepat pisang ni, I post the recipe ok...but this was mum estimation so pepandailah juga mengestimatenya ya...
Ingredients:-
1 sisir pisang kepok/nipah(yang masak ranum dilecek)
2 tbsp tepung beras
3 senduk nasi tepung gandum
1 ketul gula melaka + 2 tbsp gula kasar (cairkan dengan air masak atas dapur jangan cair sangat agak2)
2 tbsp santan pekat
garam
1 ikat daun pisang yang telah dilayukan atas api dan gunting ikut size 1/2 kertas A4 atau apa size yang nak buatlah..
Method:-
Masukkan tepung beras dan tepung gandum kedalam pisang yang dilecek tadi dan gaul. Masukkan air gula melaka tadi, santan dan garam. Agak2 jangan cair sebab nanti nak bungkus susah.Adunannya macam nak buat jemput2 gitu, jangan lembik dan jangan keras sangat. Ambil adunan tadi dan bungkus dalam daun pisang cepat2..kukus dalam 15 mins atau hingga masak.
1 comment:
nampak sedap je... saya pun tak tau buat, tau beli & tau makan :)
Post a Comment