Bahan2:-Ingredients:-
1 ekor ayam(disiang dan dipotong-potong)-(1 whole chicken cut to preference)
11/2 cawan santan-(cup coconut milk)
1 camca sederhana asam jawa-(diramas)-(tsp tamarind pulp)
4 camca besar air-(diperah)-(tbsp water) mix with tamarind pulp
garam secukup rasa-(salt to taste)
minyak untuk menggoreng-(oil for frying)
11/2 cawan santan-(cup coconut milk)
1 camca sederhana asam jawa-(diramas)-(tsp tamarind pulp)
4 camca besar air-(diperah)-(tbsp water) mix with tamarind pulp
garam secukup rasa-(salt to taste)
minyak untuk menggoreng-(oil for frying)
Bahan2 kisar:- Blended ingredients:-
2 batang lada merah(dibuang biji)-(red chillies discard the seeds)
12 ulas bawang merah-(shallots)
2 camca teh ketumbar biji-(tsp coriander seeds or powder)
2 camca teh gula melaka-(tsp palm sugar)
1 batang serai -(lemon grass)
2.5cm lengkuas-(galangal)
2 biji buah keras-(candle nuts)
2.5 cm kunyit-(fresh turmeric roots)
Method:-
Didaalm sebuah periuk, gaulkan semua bahan kecuali minyak masak untuk menggoreng. Didihkan perlahan-lahan hingga ayam empuk dan kuahnya kering. Angkat dari api. Pijarkan minyak hingga berasap. Gorengkan ayam yang telah dimasak tadi hingga berwarna kuning keemasan dan toskan. -(In a pan, mix all the ingredients except the oil for frying. Using a low heat let the chicken simmer till it cook and gravy is dry. Turn off heat. Heat oil in wok and fry chickens till golden yellow. Dish out and drained.)
Sources:-From resepi.mesra.net
No comments:
Post a Comment