Wednesday, December 09, 2009

Fucuk Masak Lemak


Again from CMG's other blog...dried soya stick..in coconut milk..

Fucuk Masak Lemak

Sources:-From CMG@BlueTiffin
Bahan-Bahannya:-

300 g fucuk (kulit tauhu kering)
1 cekak soon, rendam hingga lembut, toskan
1 biji kelapa parut
1 biji bawang besar, dihiris halus
4 ulas bawang putih, diketuk
1 biji cili merah, hiris halus
1 camca besar udang kering, rendam 10 minit, toskan dan tumbuk kasar
Garam, gula dan serbuk perasa (jika suka)

Cara membuatnya:-
Rendam fucuk hingga lembut dan potong sederhana besar. Ketepikan. Tuang 1 cawan air dalam kelapa parut, ramas dan perah untuk santan no. 1, ketepikan. Kemudian tuang 700ml air, ramas dan perah untuk santan no. 2. Ketepikan.
Dalam periuk, masukkan fucuk, bawang besar hiris, bawang putih ketuk dan udang kering tumbuk tadi. Tuang santan no. 2 dan didihkan atas api sederhana hingga mendidih. Jika kelihatan kering, boleh tambah 1/2 cawan air.
Kemudian, masukkan soon dan hirisan cili merah. Biar mendidih dan tuang santan no.1 dan perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa (jika suka). Biar mendidih perlahan hingga masak. Rasa kuahnya.
Hidangkan bersama nasi hangat, sambal belacan, ikan masin/ikan goreng dan ulam2man. Pasti selera!!!

No comments: