Sotong lagi & masih lagi lauk sahur dibulan puasa...heheh bilalah nak game masukkan posting lauk bulan ramadan ni ya..sampai nak habis syawal masih belum habis masuk...tak apalah asal ada recipenya tak kisah lah bila I masak ni kan...kan..kan
Ingredients:-
1kg sotong dipotong ikut suka
*5 ulas bawang merah
*2 ulas bawang putih
*3 cm kunyit hidup
*2 cm halia
*20-25 biji cili api-(Boleh adjust ikut kepedasan)
11/2 cawan santan
1/2 biji nenas kecil dipotong ikut suka
2 batang serai diketuk
air asam jawa sekucupnya or asam keping
air secukupnya
1 helai daun kunyit
garam & serbuk perasa secukupnya
Method:-
Masukkan bahan2 * kisar, serai, daun kunyit, dan santan kedalam periuk. Kacau hingga menggelegak diatas api sederhana. Masukkan nenas dan sotong. Tambahkan garam & perasa dan air asam jawa. Bila sudah sebati dan sotong sudah masak matikan api. Jangan lama sangat nanti sotong liat.
2 comments:
sedap masak lemak ni...peberet menantu akak tau...he..he..
mas - hahaha..wah bolehlah memang ngam lah tu..budak iqram tu pun suka masak lemak cili api..kakakah...
Post a Comment