Dessert for the guests...2 rolls of the swiss rolls, could get 6 glasses of the above...Prepared this on Friday night so that it would be just nice for the guests on Saturday afternoon....they were quite impressed actually with this..hehe....yalah, after lunch still made tea and serve them this....alah2 orang putih gitu...kakahhha....
Recipe I've got from Kak Ummi Kuantan . Original dari Kak Hanieliza, terimakasih banyak2 kerana sudi berkongsi resepi dessert ni...
Bahan:-
Cara
1. Kek swiss roll dihiriskan nipis.
2. Masakkan larutan agar-agar sehingga mendidih.
3. Pukul keju, gula dan yogurt sehingga gebu.-(Ayu pukul bahan2 ni dulu baru masak larutan agar2 kerana takut agar2 cepat keras.)
4. Masukkan perahan jus lemon dan kacau lagi.
5. Masukkan larutan agar-agar dan kacau rata.
6. Susunkan hirisan kek dalam bekas kaca atau gelas.
7. Tuangkan adunan keju dan rata.
8. Letakkan lagi hirisan kek dan tuangkan lagi adunan keju tadi.
9. Ayakkan serbuk nescafe dan sejukkan sebelum dihidangkan
NOTA:
Desert ini memang agak moist dan lembut..so kena makan gunakan sudu.. tapi memang sedappp. Sources:-From ummizaihadi-homesweethome.blogspot.com & hanieliza.blogspot.com
- 1 gulung kek swiss roll kopi-(Ayu used about 2 rolls- 150g each)
- 250 gm keju cream [philidephia]
- 150 ml yogurt asli
- 1/2 cawan gula
- 1 biji lemon [ambil jusnya] - (kalau xnak masam sgt, ambil separuh jus jek)-(Ayu tak gunakan sebab yogurt yang Ayu gunakan dah cukup masam)
- serbuk nescafe
- 1/4 cawan air
- 1 sudu kecil serbuk agar-agar
Cara
1. Kek swiss roll dihiriskan nipis.
2. Masakkan larutan agar-agar sehingga mendidih.
3. Pukul keju, gula dan yogurt sehingga gebu.-(Ayu pukul bahan2 ni dulu baru masak larutan agar2 kerana takut agar2 cepat keras.)
4. Masukkan perahan jus lemon dan kacau lagi.
5. Masukkan larutan agar-agar dan kacau rata.
6. Susunkan hirisan kek dalam bekas kaca atau gelas.
7. Tuangkan adunan keju dan rata.
8. Letakkan lagi hirisan kek dan tuangkan lagi adunan keju tadi.
9. Ayakkan serbuk nescafe dan sejukkan sebelum dihidangkan
NOTA:
Desert ini memang agak moist dan lembut..so kena makan gunakan sudu.. tapi memang sedappp. Sources:-From ummizaihadi-homesweethome.blogspot.com & hanieliza.blogspot.com
9 comments:
ijah wat tiramisu
ayu pun wat tiramisu
nor cari tisu aje la ya
wat lap air liur .. hu huu
waduhhhh... kite suker banget tiramisu. tp lom penah try lagik yg ader serbuk agar2 nih... mesti lagi sedap rasa dier cam ciskek! nanti nak buat jugalah! terliur sudaaaaa..
kak ayu...sedapnya tengok tiramisu akak ni...nanti nk try buat la....
ayu,sedapnyaaaa...hari tu dah makan masa bday..kazen hadiahkan..kali ni nak cuba buat yang ini pulak lah..nampak mudah je yg ini kan
wahhhh semua buat tiramisu harus kena buat nie..
waduh2 itu tiramisu udah singgah sini ye kanda beh tahan.... nak jugak hehehe
very elegant tiramisu. Looks very yummy too...
salam Kak ayu..tgk pic tiramisu tu je dh x tahan..yummy..mesti cuba ni..8-)
Nor - hahaha..rymnes pulak tisu tu dgn tiramisu haha..
hana - frankly akak 1st time makan tiramisu ni..hehe..memang lembut pakai swiss roll ni..cubalah hana..
mas - cubalah mas, tapi masamnya tu kena adjust ya..
anymz - cubalah kak, memang mudah buat dia..yang akak makan beli punya tu, masam ke manis ya?
pearlnscarf - haha..cubalah fiza..
chik mimi -cubalah chik mi dinda ku..hehe..
zoe - thank u Zoe, hehe my 1st attempt in tiramisu..
lyza- cubalah lyza, belum cuba belum tau kan..heheh tapi masamnya please adjust ya..
Post a Comment