BAHAN-BAHANNYA :-)
5 keping dory filet-(dibasuh dan lumur dengan air jus limau supaya tak hanyir)
1 cawan tepung beras
1 biji telur
1/2 camca teh serbuk kunyit
Garam secukup rasa
100 - 150 ml air (kurang lebih)
1 batang serai, hiris halus*
1 camca besar ketumbar biji*
1/2 camca teh jintan halus*
1/2 camca teh jintan kasar*
1/2 camca teh lada hitam biji*(*ditumbuk halus)-(Ayu tak letak)
Minyak untuk goreng terendam
CARA MEMBUATNYA :-)
- Ikan disiang, cuci bersih dan toskan, udang dikupas kulit tapi tinggalkan ekornya, belah bahagian belakang dan buang urat, cuci bersih dan toskan.-(potong ikan ikut suka)
- Satukan tepung dengan bahan tumbuk halus, telur dan serbuk kunyit, kacau rata dan tuang air sedikit demi sedikit sambil dibancuh hingga menjadi bancuhan yang tidak terlalu cair. Ketepikan.
- Panaskan minyak, kemudia celup udang tadi dan goreng hingga kuning keemasan, angkat dan toskan, kemudian celup pula ikan dan goreng hingga kekuningan, angkat dan toskan. Hidangkan bersama sos cili...
No comments:
Post a Comment