Ingredients:-
- 1 gengam penuh betik muda yg dsagat>> kita guna manual jer-(Ayu gantikan dengan 2 biji mangga hijau muda )
- 1 genggam udang kering yg kaler oren, direndam dan toskan
- 1 btg kacang Panjang dpatah patahkan
- 3 ulas bwg putih size kecik
- 3 sudu makan atau lebih kacang tanah yg dsangan
- Hirisan Lobak merah >>ni tambahan nk cantikkan kaler som tam tu :D
- 5 biji cili padi atau kurang atau lebih-(ni mesti lebihlah baru kick)
- 1 biji lime perah ambil jusnyer
- Air asam jawa ikut selera-(Ayu tak letak sebab dah masam)
- 4 biji ceri tomato
- 1/2 sb paste sugar atau sugar biasa tu pun ok
- 2 sb kurang atau lebih Sos Ikan
- Ajinomoto>>org thai mmg tak leh tggl ajinomoto dlm masakan dia org jdnyer kita skip yg ni-(Ayu letak secubit aje)
Tumbuk bhn rencah dlm lesung atau lesung somtam seperti bwg putih, udang kering, lada n masukkan bhn cecair perasakan mana yg nak dtambah tambah lah ikut selera.. Sekurang kurangnyer guna besen besar senang nak gaul2 then baru masukkan bahan2 hiris seperti kacang panjang dan juga tomato, gaul sebati dan perasakan, sedia untuk dihidang!
Sources:-From kurniaanmu.blogspot.com
5 comments:
kak ayu...sedapnya...terliur ni..
waduh2!! kak ayu...ini mmg sesuai utk ibu2 mengandung nih....tp sygnya 'mak buyung' ni masih batuk2 lagi...jd x dapat lah nak makan yg masam2 mcm ni....tp lia minta izin copy resepi utk rujukan di masa2 akan dtg.... :)
wah k ayu best2
woooo cerita mangga krup ktrak ayu nihh..fuuhh saya pun kecurr..mmemang sodappp
mas - hehe..uish akak kecur balik kalaik baca entry ni..hehe
mamamya - silakan lia, kalau nak c&p..akak dulu ngandung, makan gitu2 aje tak payah yang macam ni..sebab dah tak boleh tahan kecur..heheh
pearlnscarf - hehe..cubalah fiza,
izahdaut - hahah..aduh penuh dah air liur ku.,.heheh
Post a Comment