Menu berbuka dibulan puasa..goreng ubi letak rempah2 dan gunakan tepung macam goreng pisang gitu..recipe my mum..sesuai dibuat sarapan, minum petang atau bila2 nak makan lah..hehe..kalau dapat ubi yang empuk memang sedapp ni..
Ubi Goreng Berempah
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan
- 2 btg ubi kayu
- 1 sudu besar cili kisar
- 1-2 sudu besar kunyit serbuk
- 1 sudu besar serbuk ketumbar
- 1/2 sudu besar serbuk jintan putih
- 1/2 sudu besar serbuk jintan manis
- 1 sudu besar bawang putih kisar
- Garam
- 1 cawan tepung beras
- 1 sudu besar air kapur
- air secukupnya
- Minyak utk menggoreng
Cara:
Ubi kayu di potong panjang2 atau ikut suka dan bersihkan
Gaul semua bahan kecuali ubi. Bancuh macam nak buat goreng pisang. Bila dah sebati.masukkan ubi dan perap sekejap. Kemudian di goreng garing. Siap untuk dihidang.
4 comments:
Ayu....kak cek memamng suka makan ubi...best ni...ubi goreng berempah...nak cba buat lah...ada lagi ke...leh tapaukan tuk kak cek sikit...jauh nak balik ni...leh gak kak cek ngunyah2...he he...:D
kak cek - ah kak sekali2 kena ubi goreng panas2 dan minum kopi o mata juling sekjap..wakaka..memang best ni kak..hehe nanti kita cabut ubi kayu kat dalam pasu bunga tu ya wakakak..
Ayu..kaksal kalau dapat makan ubi goreng rempah ini panas2 aduh sedapnya..minum teatarik panas power...Kaksal tak minum kopi takut nanti kulit hitam ...Kaksal petik ubikayu kecil2 di shop n save aja...
kak sal - wakakakaka...wah minum teh tarik power lah!!..kita minum kopi o kacip fatimah!!! wakakaka..tak boleh tahan gelak ni kak sal..takut hitam ya..hehe..aah eh..kat shop n save ada ladang ubi kan kak sal..hahahaa..
Post a Comment