Bila
nampak recipe ni kat dapur Kjee, kita macam tergoda nak cuba..sebab
selama ni kalau nampak udang putih yang kecil2 ni..memang confirm kita
tak beli..sebab nak mengerjakan dia ada banyak punya leceh..then bila
Kjee kata, just gunting aje 'misai/janggut' udang yang panjang2 tu,
tumis bahan2 tumbuk dan just masukkan udang bersama dengan kulit2nya
sekali dan goreng hingga garing..lagilah nak cuba..bayangkan bila pergi
supermarket udang nilah yang kita cari dulu..walhal dulu tak pandang
pun..heheh..bila dah masak banyak ratah dari buat lauk..my mum pun cekup
satu2 masuk mulut..
Thanks Kjee for sharing this minta izin di letakkan recipenya disini pula ya....you know what, sekarang my mum kalau pergi supermarket..dia akan capai udang ni..masuk dalam bakul..hahaha..
Thanks Kjee for sharing this minta izin di letakkan recipenya disini pula ya....you know what, sekarang my mum kalau pergi supermarket..dia akan capai udang ni..masuk dalam bakul..hahaha..
Udang Putih Halus Goreng Cili Padi
Sources:-From Kjee@Dapur Kjee
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction
BAHAN2NYA:
500 gms udang putih halus
segenggam cili api (kalau tak nak pedas sgt kurangkan)
2 labu bawang sederhana besar
3 ulas bawang putih
asam jawa
minyak
CARA MEMBUATNYA:
Cuci udang bersih2 dan toskan. Kalau janggutnya panjang sangat kauplah dalam segenggam dan gunting. Buang. Buat sampai tak de janggut tinggal misai jer. Hehehe. Tumbuk cili api hingga halus. Kemudian tumbuk bawang berserta bawang putih. panaskan kuali. bubuh kira dua atau tiga sudu minyak dan tumis bahan tumbuk sampai setengah garing. Masukkan sedikit air asam jawa dan udang, garam dan sedikit serbuk perasa. Goreng sampai udang betul2 garing dan ranggup. Kalau guna cili api warna hijau maka lauk tu warna hijau lebam gitu, kalau guna cipi api merah, cantiklah merahnya. Kalau tak suka pedas, boleh gak guna cili merah atau cili hidup. Sedap sangat makan panas2 dengan nasi tau.
500 gms udang putih halus
segenggam cili api (kalau tak nak pedas sgt kurangkan)
2 labu bawang sederhana besar
3 ulas bawang putih
asam jawa
minyak
CARA MEMBUATNYA:
Cuci udang bersih2 dan toskan. Kalau janggutnya panjang sangat kauplah dalam segenggam dan gunting. Buang. Buat sampai tak de janggut tinggal misai jer. Hehehe. Tumbuk cili api hingga halus. Kemudian tumbuk bawang berserta bawang putih. panaskan kuali. bubuh kira dua atau tiga sudu minyak dan tumis bahan tumbuk sampai setengah garing. Masukkan sedikit air asam jawa dan udang, garam dan sedikit serbuk perasa. Goreng sampai udang betul2 garing dan ranggup. Kalau guna cili api warna hijau maka lauk tu warna hijau lebam gitu, kalau guna cipi api merah, cantiklah merahnya. Kalau tak suka pedas, boleh gak guna cili merah atau cili hidup. Sedap sangat makan panas2 dengan nasi tau.
5 comments:
sedap kan Ayu. i also like. Hehehe
kjee - yes sedapp kak... thanks for the recipe ya..
Kak cek suka sgt kalau masak2 campur ngan cili api...lebih pedas lebih bagus...kan kan Ayu
cik cek - memang boleh serumahlah kak cek dgn kita ..masak mesti nak gunakan cili padi..kalau tak..memang tak sah ..my um geleng kepala tengok kita kunyah cili padi..hehe..
adda xpernah lgi goreng cmni..selalunya masuk dlm sayur air jer.bleh cuba ni..
Post a Comment