Friday, February 24, 2012

Masak Lemak Putih Jantung Pisang

Kalau kita keluar beli groceries, then kalau terjumpa jantung pisang kita mesti sambar at least satulah..dalam kepala tak tahu lagi apa yang nak buat dengan jantung pisang ni..tapi mesti nak beli juga untuk keep stock..heheh then macam biasa kita akan browse the net or dapur teman2 blogger for recipes yang mungkin boleh kita masuk list & print out...

Kita type lah jantung pisang, then ternampak title masak lemak putih ni didapur Chah..keunikan lauk ni pada kita ialah sebab ada isi ikan yang direbus didalamnya...terus print and masak ler..heheh..Sedap pada kita..kita lawankan dengan daging masak merah..dan kita lebihkan lada hitam tu dalam kuahnya tu..terimaksih Chah ..akak minta izin dipanjangkan recipe bonda Chah ni disini ya..

Masak Lemak Putih Jantung Pisang 
Sources:-From Chah@Bila Chah Kedapur
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan-bahan:

1 biji jantung pisang
1 1/2 cawan santan
Seekor ikan selayang (rebus dengan sedikit air dan dicampur dengan sedikit garam dan asam keping)-(Ayu gunakan sekeping ikan merah)
1 sudu teh lada hitam-(Ayu gunakan 2 sudu besar)
2 ulas bawang merah-(Ayu gunakan 1 ditumbuk dan satu lagi di hiris)
Garam secukup rasa


Cara-cara:

  • Potong jantung pisang kecil-kecil.
  • Rebus dengan sedikit garam untuk mengelakkan jantung menjadi hitam.-(Ayu ikut juga tips ini tapi memang dasar jantung pisang yang kita beli ni jantung pisang hutan agaknya  tetap hitam)
  • Rebus hingga lembut. Basuh dan toskan.
  • Tumbuk kasar lada hitam, bawang dan isi ikan.
  • Campurkan ke dalam santan dan kacau rata.
  • Masak dengan api perlahan. Bila santan sudah mendidih, masukkan jantung pisang tadi.
  • Perasakan dengan garam. Masak sebentar saja  untuk mengelakkan santan pecah.

2 comments:

quinnie said...

sedapnya kak ayu..saya dah lama duk tenang2 je jantung pisang ni kat pasar malam...rasa cam rugi je nak beli sebab boleh ambik kat kg...kekekek...adeehhh nak beli la hari ni...

Ayu said...

quinnie - aah q, akak kalau jumpa jantung pisang mesti nak beli..padahla tak tahu lagi nak masak apa..just grab aje dulu..sebab tempat akak ni kadang2 susah juga nak dapat jantung pisang..betul tu kalau kat kampung memang senang aje kan..hehehe